Прича о незнаном јунаку, капитену Сасуола...

Име Франческа Мањанелија није посебно познато љубитељима фудбала који не прате подробније италијанску Серију А. Али његов фудбалски пут свакако је посебан.

Фудбал 12.01.2018 | 23:00
Прича о незнаном јунаку, капитену Сасуола...
Ријетко који играч у професионалном фудбалу може се похвалити чињеницом да је са једним тимом наступио у чак четири ранга такмичења.

Такав случај је са Франческом Мањанелијем, капитеном Сасуола, који је свој клуб предводио од италијанске Серије Ц2 (четврти ранг), до Серије А, највишег ранга на Апенинима.

Сасуоло, клуб из истоименог града надомак Модене, који лежи на десној обали ријеке Секија, проживљава најсвјетлије тренутке у историји.

Стабилан је члан Серије А, а до прије само неколико година био је аматерски клуб, члан четврте лиге. Један од најзаслужнијих за напредак "зелено-црних" је управо Мањанели.

Момак рођен 12. новембра 1984. у умбријском градићу Умбертиде код Перуђе, фудбалски пут започео је као шеснаестогодишњак у Губију.

Ту се задржао непуне три године, када је добио позив од Кјева. Ипак, за "летеће магарце" није одиграо нити један званични меч, а бројни проблеми са повредама значили су његов растанак са клубом из Вероне.

Наредна станица била је Фиорентина. Ни тамо није било среће. Током сезоне 2003/04. није уписао ниједан наступ, а логичан пут након одласка из Фиренце био је клуб из нижег ранга. И то не једног, него два.

Трећелигаш Санђованезе постао је његова наредна станица. Послије годину дана, опет је на ред дошла селидба.

Са само седам одиграних утакмица у сезони, односно свега 22 званична меча од 2000. до 2005. године, ријетко ко могао је наслутити да ће у наредних 12 година постати легенда једног клуба из највишег ранга у Италији.

У сезони 2005/06, у истој лиги са Сасуолом, четвртолигаши су били и СПАЛ и Беневенто, данас чланови најјаче италијанске лиге.

Судбоносна 2005. година означила је прекретницу у животу овог играча средине терена.

У трансферу вриједном 120.000 евра, прешао је у Сасуоло, клуб који је у то вријеме наступао у Серији Ц2 и ту је коначно постао стандардан. Управо се вртоглави напредак овог клуба поклопио са доласком Мањанелија на стадион "Мапеи".

Већ у првој сезони, осигурана је промоција у виши ранг. Сасуоло је у финалу доигравања савладао Сансовино (2:2, 1:0) и први пут у историји постао трећелигаш.

Мањанели је одиграо 26 утакмица у регуларном дијелу сезоне, плус још четири у плеј-офу, чиме је коначно дочекао да сезону одради у "фулу".

Премијерна сезона у трећелигашком друштву окончана је релативно успјешно. Мањанели је постигао свој први гол за Сасуоло, који је у пофиналу плеј-офа заустављен од Монце.

Али, разлога на тугу није било. 

Већ сљедеће сезоне на клупу Сасуола сјео је Масимилијано Алегри, освојио шампионску титулу и закуцао на врата Серије Б. 

Стручњаку који ће касније освојити титулу шампиона Италије са Миланом, те три са Јувентусом, био је то први велики успјех у тренерској каријери.

У дербију против Модене 18. марта 2011. постигао је свој први погодак на друголигашким теренима.

Пуних пет сезона Сасуоло је наступао у Серији Б, након чега је 2013. стигла толико жељена титула и пласман у највиши ранг. Треба ли напомињати да је Мањанели био главна фигура у тиму свих ових година, чиме је заслужио и капитенску траку?

Под вођством Еузебија Ди Франческа, клуб је наставио да расте. Млади стручњак, након титуле у другој лиги, сложио је коцкице, направио респектабилну екипу, која је чак стигла и до групне фазе Лиге Европе.



Са 28 година капитен Сасуола дебитовао је у Серији А. И у овом рангу успио се уписати у стријелце. Било је то против Удинезеа 24. маја 2015. године.

Годину дана касније претрпио је можда и најтежу фудбалску повреду - покидао је предњи укрштени лигамент, због чега је морао на вишемјесечну паузу. Али, то га није поколебало. Вратио се и наставио свој невјероватан пут.

Данас, 12 година од доласка у редове "нероверда", поред имена Мањанелија стоји 365 званичних наступа, на којима је постигао осам голова.

Протеклог љета потписао је нови уговор.

"Срећан сам што сам капитен овог клуба", кратко је изјавио овај скромни, 33-годишњи момак.

Прича се наставља бар до краја јуна 2019, до када му вриједи уговор са Сасуолом, клубом који је за десетак година прешао пут од четвртог ранга италијанског фудбала до наступа на међународној сцени.

Све то са Мањанелијем као главном кариком у тиму...

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар