АБА: ФМП јачи од Партизана, порази Меге и Игокее!

Мега поражена у Бару, Цедевита боља од Игокее! Кошаркаши Мега Бемакса поражени су на гостовању у Бару од Морнара са 87:83. Игокеа промашила скоро све, Маркота је казнио! Шампион Хрватске реванширао се Игокеи за пораз са почетка сезоне. Пораз Меге у Бару, Морнар хоће у плеј-оф! Црногорски тим прикључио се Задру на деоби четврте позиције. . . Џикић и Будућност славили у Загребу! Кошаркаши Будућности победили су у Загребу Цибону са 93:87, у 14. колу АБА лиге. Партизан у понору, победа ФМП у Железнику! Кошаркаши ФМП победили су Партизан са 83:71 у 14. колу АБА лиге на свом паркету.  "Пантери" нанели црно-белима нови пораз и за још корак их удаљили од пласмана у плеј-оф АБА лиге.

Кошарка 30.12.2017 | 23:10
АБА: ФМП јачи од Партизана, порази Меге и Игокее!
ФМП је до победе дошао далеко бољим другим полувременом у ком је Филип Човић одлично разигравао саиграче, Бориша Симанић је погодио неке битне шутеве, а важне скокове хватао Драган Апић.

Највећу разлику направио је статистички шут за два, али је ФМП био бољи у кључним тренуцима. Када се резултат ломио, "Пантери" су одиграли хладнокрвније, а Партизан се превише ослањао на индивидуалне квалитете Најџела Вилијамс-Госа.

Најефикаснији у ФМП је био Марко Јеремић са 14 поена, Драган Апић је додао 13 поена уз три скока у нападу и две асистенције, а Филипу Човићу је фалио један поен за дабл-дабл. Плеј ФМП је имао чак 14 асистенција. 

У Партизану је Михајло Андрић био најбољи са 16 поена, 14 је имао Вилијамс-Гос, а 13 Величковић. 

Марко Јеремић је шут опробао већ на старту и већ тада погодио прву тројку за свој тим. И једни и други су у почетку имали проблема с изгубљеним лоптама. Лопте су у нападу Партизана ишле спорије и кретања је било мање, па је ФМП нешто боље ушао у утакмицу и релативно брзо стигао до предности 9:4. 

Марко Јеремић је већ имао две тројке "у џепу", а пропуст у одбрани црно-белих је искористио и Мајкл Оџо када је после промашаја Човића по средини потпуно сам извео фантастично путбек закуцавање. 

Међутим, прво Гавриловић, а потом и Величковић за два напада поравнавају резултат и од тог тренутка су црно-бели заиграли нешто боље. Партизан је и повео са 13:12, али је на крају прве четвртине остало нерешено 17:17. 

Друга је почела резултатском клацкалицом и играло се поен за поен све док није иступио Михајло Андрић и двема тројкама у два напада мало "одлепио" Партизан 30:24 у 15. минуту. 

ФМП је очајно шутирао са линије за слободна бацања, али је то компензовао изузетно добрим процентима за два поена. 

До полувремена је Партизан успео да одржи равнотежу па се на паузу отишло са 41:41.

ФМП је у наставку заиграо боље, разиграо се и Бурсаћ па су "Пантери" на половини треће деонице водили и са девет поена предности.

Партизан је једно време ношем Госом успео да се одржава на четири до пет поена, али је Гос почео превише да солира, његови саиграчи били су пасивни и ФМП је у последњу четвртину ушао са шест поена предности 68:62.

ФМП је у последњој четвртини већ у 32. минуту вратио двоцифрену предност и већ тада се видело да ће Партизану бити тешко да се врати. Наду им је дао Андрић прво тројком, а онда и добрим комбиновањем са Госом и Шалићем за 72:67. ФМП је у тим тренуцима хватао лопте у нападу, али ништа није користио.

Тај "тренд" је прекинуо Бориша Симанић тројком у 36. минуту за 75:67 када је питање победника практично било решено. До краја је ФМП био двоцифрен и у броју скокова у нападу (11) али и поентерски па је Партизан наставио лошу серију и сада има шест победа и осам пораза у регионаној лиги.

ФМП је на скору 7-7. Црно-бели су седми, а ФМП четврти.

"Мали" српски дерби у оквиру 14. кола АБА лиге, дуел директних конкурената за четврто место, припао је домаћину из Железника.

ФМП је надскакао, надиграо и надјачао екипу Партизана, која је петим поразом у последњих шест кола пала чак на осмо место на табели регионалног такмичења - 83:71 (17:17, 24:24, 27:21, 15:9)!

"Пантери" су дошли до границе од 50 одсто успешности (7-7), на којој су још Задар и Морнар, док су црно-бели са 6-8 прилично далеко од позиције на којој би желели да буду.

Када се има у виду да је ФМП надокнадио "минус четири" из прве утакмице и да Морнар има 2:0 у међусобном скору, јасно је да ће Партизан у 2018. морати да направи велики заокрет, како би "испливао" из кризе и изједначио прошлосезонски пласман (четврто место).

Утакмица против Задра у четвртак 4. јануара сада је кључна за Ненада Чанка и његове изабранике, који су у суботу увече доживели 13. пораз у последњих 15 утакмица АБА лиге и Еврокупа!

У периоду од 31. октобра савладани су само Мега и МЗТ Скопље, а смена тренера за сада није донела ефекат коме су се надали у Хумској 1.

Слично претходним утакмицама, Партизан је осетно "пао" у другом полувремену, на чијем почетку је ФМП тројкама Јеремића и Бурсаћа, а затим још једним кошем Бурсаћа повео 57:48.

ФМП након тога није испуштао вођство, а црно-бели су само запретили када су кошевима Шалића прилазили на 60:58 у 29, односно 72:67 у 34. минуту.

У домаћем тиму су се бројни играчи смењивали у главним улогама и готово за сваког од њих се може рећи да је дао велики допринос победи, па чак и за "епизодисте" попут Шешлије и Бурсаћа.

Међу младим играчима ФМП најбољи утисак је оставио Алекса Ускоковић, Алекса Раданов није био превише запажен, док је Бориша Симанић лако правио личне грешке, али и показао потенцијал, пре свега везан за скок и блокаде.

Код црно-белих се како је меч одмицао све више осећао недостатак масе у рекету. "Пантери" су то искористили да забележе 10 скокова више, укључујући предност од 10:6 у офанзивном скоку.

Михајло Андрић истакао се шутом за три поена, више у првом полувремену, Шалић и Величковић се борили колико су могли, а највише је подбацио Патрик Милер, који такорећи није постојао на паркету.

Партизан је и на овом мечу био без повређених Чакаревића и Томића, док повратак Ђорђа Гагића у клуб још није озваничен, па остаје да се види хоће ли повремени репрезентативац Србије заиграти против Задра или ће се чекање пролонгирати.

ФМП: Лазаревић 9, Човић 9 (шут за два 2/6, тројке 1/6, 5ск, 14ас), Ускоковић 6, Јеремић 14 (тројке 4/8), Апић 13, Пот, Ненадић, Раданов 5, Бурсаћ 8, Шешлија 4, Симанић 8 (7ск, 2ас, 2блк), Оџо 7.

ПАРТИЗАН: Милер 3 (5ас), Вилијамс-Гос 14 (5ас), Тадић, Аранитовић, Јовановић, Маринковић 6, Танасковић 2, Величковић 13, Пецарски 5, Гавриловић 5, Андрић 16 (тројке 4/8, 4ск, 2укр), Шалић 7.

Мега поражена у Бару, Цедевита боља од Игокее! Кошаркаши Мега Бемакса поражени су на гостовању у Бару од Морнара са 87:83, у 14. колу АБА лиге.

Феноменалну партију за домаћи састав одиграо је Американац Нидам који мече завршио са 36 поена и три асистенције.

Пратио га је Брендон Рели-Рос који је убацио 15, односно Луковић који је имао 16 поена.

Највећи проблем у саставу Дејана Милојевића био је слаб учинак бекова, Ребића, Мушидија, Синовеца... Одлично је играла унутрашња линија, међутим то је било недовољно за победу. 

Млади Гога Битадзе убацио је 21 поен уз шест скокова, Влатко Чанчар је имао 14, као и Стефан Фундић који је ухватио седам лопти. Морнар има скор од седам победа и седам пораза, док је Мега на скору 4/10. 

Шести пораз у последњих седам кола АБА лиге претрпела је чета Дејана Милојевића на предновогодишњем гостовању у Бару!

Морнар - Мега Бемаx 87:83 (18:25, 27:23, 24:19, 18:16)!

Барани су поправили скор на 7-7 и бодовно се изједначили са четвртопласираним Задром, док ће вицешампион региона 2016. остати претпоследњи на табели, са скором 4-10.

Мега је почетком друге четвртине имала 13 поена предности (19:32), али је тако високо вођство било кратког даха.

Предвођен сјајним америчким плејмејкером Дереком Нидамом, стрелцем чак 36 поена, домаћин је до полувремена пришао на "минус три", а серијом 16:2 и преокренуо на 67:59 у 27. минуту.

Дошао је ред на Мегу да "јури" резултат, она је тај задатак успешно обавила и у финиш су тимови ушли са подједнаким шансама за победу. Било је само питање ко ће направити један успешан потез више.

Имала је екипа из Сремске Митровице своје шансе, Стефан Синовец промашио је тројку за изједначење у 38. минуту, а онда су у последњих минут и по непрецизни били Синовец и Влатко Чанчар, при вођству Морнара 86:83.

Брендис Рејли-Рос је промашио у последњем нападу Морнара и Мега је могла да обезбеди себи још једну шансу да "закува" ситуацију, али Нидам је забележио офанзивни скок и после фаула поставио коначан резултат са линије за слободна бацања.

МОРНАР: Нидам 36 (тројке 7/11, 6ск, 3ас, 4изг), Луковић 16 (11ск, 3блк, 4изг), Рејли-Рос 15, Мићовић 7, Павић 7, Врањеш 4, Бакић 2.

МЕГА: Битадзе 21 (6ск), Фундић 14 (7ск), Чанчар 14, Синовец 9 (4ск, 4ас), Лазић 9, Ребић 7 (5ас), Јовичић 4, Копривица 4, Мушиди 1 (4ск, 6ас).

Екипа Цедевите остварила је важан тријумф на гостовању у Игокеи, 69:61. У веома тврдој утакмици пресудила је последња деоница у којој су гости из Загреба успели да се одвоје. 

Најефикаснији код Цедевите био је Филип Крушлин који је убацио 15 поена, а пратили су га Николс и Стипановић са 13. У пораженом саставу Јевтовић је убацио 21 поен. Екипа Јура Здовца има скор од 11/3, док је Игокеа на 5/9.

Шутем за три поена 1/16 тешко је победили у било којој утакмици, а поготово у дуелу са објективним фаворитом у једном од дербија кола АБА лиге.

Само један погодак са дистанце (проценат - 6,3 одсто) био је неизбежан увод у пораз Игокее од екипе из Загреба, која је на испраћају 2017. добила реванш за један од непријатнијих пораза ове године.

ИГОКЕА - ЦЕДЕВИТА 61:69 (18:15, 12:18, 12:13, 19:23)

Борећи се са гостом, својим лошем шутем и разиграним центром Загрепчана Андријом Стипановићем (13 п, 8 ск, 6 ас), екипа Драгана Бајића одржала се у равноправном мечу до средине последње четвртине. Тада је на сцену ступио играч одлуке, Дамир Маркота.

Повратник у хрватску кошарку погодио је у 35. и 36. минуту две важне тројке практично из истог места (под углом од око 45 степени), и одмакао свој тим са "плус 3" (50:53) на мирних и одлучујућих "плус 9" (50:59).

Бајић је окупио екипу на тајм-ауту, критиковао је да се предала и Игокеа се накратко тргла, серијом за 56:61 у 38. минуту, али за нешто више од тога није имала снаге. Бодови су отишли у главни град Хрватске, захваљујући и најбољем стрелцу Цедевите Филипу Крушлину (15 п) и Димитрису Николсу (13).

Хрватски првак наставља сезону са скором 11-3 и бар до суботе увече биће изједначен са водећим тандемом Звезда - Будућност (11-2), с тим да Подгоричани од 21 час гостују Цибони.

Са друге стране, Игокеа је после добре роле Николе Јевтовића (21 поен) ипак морала да честита тријумф гостима, а нови тријумф у борби за место у средини табеле тражиће у следећем колу у Скопљу, 5. јануара.

ИГОКЕА: Поњавић 6, Ли 5, Гајић 4, Глоговац 1, Николић, Милошевић, Јевтовић 21 (4 ск), Радивојевић 6 (5 ас), Љубичић 4, Шибалић 4, Рикић 10.

ЦЕДЕВИТА: Укић 7, Крушлин 15, Џонсон, Катић, Николс 13 (5 ск), Славица, Жганец 2, Муса 2, Чери 7, Маркота 8 (5 ск), Стипановић 13 (8 ск, 6 ас), Марфи 2.

Џикић и Будућност славили у Загребу! Кошаркаши Будућности победили су у Загребу Цибону са 93:87, у 14. колу АБА лиге.

Изабраници Александра Џикића одлепили су се у почетком четврте деонице и домаћи кошаркаши нису успели да ухвате прикључак.

Сјајну партију одиграо је Немања Гордић који је меч завршио са 23 поена, док је Кајл Гибсон убацио 19.

Добру ролу имао је и Кајл Лендри који је меч завршио са 11 поена, шест скокова и две асистенције. Двоцифрен је био и Шеховић са 10 поена. 

У пораженом саставу најефикаснији били су и најискуснији, Лука Жорић и Марко Томас. Бек је остварио учинак од 21 поена и четири скока, док је центар имао дабл-дабл, 18 поена и 10 скокова. 

Уљаревић је убацио 14 поена, док су по 10 имали Ратковица и Новачић. 

Ово је била 12. победа екипе из Подгорице у АБА лиги, док је Цибона доживела осми пораз. 

Јак отпор Цибоне једном од лидера АБА лиге, али Гибсон и Лендри нису дозволили преокрет...

Будућност ће у 2018. ући као прва на табели АБА лиге, са победом више од Црвене звезде, која ће свој меч 14. кола против Олимпије одиграти 2. јануара.

Цибона упркос огромном труду није успела да направи изненађење и задржи се на деоби четврте позиције, на којој су сада ФМП, Задар и Морнар.

Цибона - Будућност 87:93 (17:17, 23:22, 22:26, 25:28)!

Иако је Немања Гордић са 23 поена био најбољи стрелац у тиму Александра Џикића, кључеви нове победе "плавих" у регионалном такмичењу били су код Кајла Гибсона.

Американац је до 25. минута био без поена, а онда за преосталих 15 минута убацио чак 19 (две тројке) и константно заустављао покушаје "цибоса" да уђу у потпуно неизвесну завршницу.

Важну ролу у финишу одиграо је Гибсонов канадски имењак, Лендри, који је серијом офанзивних скокова профитирао на опредељењу тренера Цибоне, Анта Назора, да предност Будућности "јури" са ниском петорком.

ЦИБОНА: Томас 21 (тројке 5/9, 4ск, Жорић 18 (10ск, 3ас, 4изг), Уљаревић 14, Ратковица 10 (4изг)...

БУДУЋНОСТ: Гордић 23 (4изг), Гибсон 19, Лендри 11 (6ск), Су. Шеховић 10 (5ск)...

РЕЗУЛТАТИ 14. КОЛА:

Морнар - Мега 87:83
Игокеа - Цедевита 61:69
ФМП - Партизан 83:71
Цибона - Будућност 93:87

одиграно у петак:

Задар - МЗТ Скопље 105:80

у уторак:

Црвена звезда - Олимпија 19.00

ТАБЕЛА: Будућност 12-2, Звезда 11-2, Цедевита 11-3, ФМП 7-7, Задар 7-7, Морнар 7-7, Партизан 6-8, Цибона 6-8, Олимпија 5-8, Игокеа 5-9, Мега 4-10, МЗТ 2-12.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар