Шта бебе добију од мајке и оца?

Постоји много гена који су одговорни за јединствен изглед људи. Гени се мијешају па је некада тешко одредити на кога дијете тачно личи. За неке гене се, ипак, зна да ли потјечу од мајке или од оца.

Занимљивости 30.12.2017 | 18:01
Шта бебе добију од мајке и оца?
Генетичари су се бацили на посао и установили да косу најчешће наслијеђујемо по мајчиној линији. Од мајке ћете добити ножни палац, па и "број ноге", односно величину стопала, ако сте женско. Од оца ћете наслиједити нос и уши, преноси б92.

Није правило, али је чешћи случај да дјечаци личе на мајке, а девојчице на очеве.

Боју коже одређује стотињак помијешаних гена. Људи свијетле косе и очију најчешће имају плавооке или зеленооке насљеднике.

Ако један родитељ има тамну, а други свијетлу косу, дијете ће бити тамније косе или ће добити средњу, помијешану нијансу. Ако је један од родитеља коврџаве косе, дијете ће такођер бити коврџаво.

Све зависи и од тога да ли има доминантни ген мајке или оца. Доминантни гени су: тамна кожа, тамне очи, коврџава и тамна коса, велики нос, дебеле усне, широка брада. С друге стране, слаби гени су: свијетла и црвена коса, равна коса, плаве или сиве очи, светла кожа, љеворукост.

Начин на који ће гени дјеловати на дијете које тек поприма физички изглед не може увијек са сигурношћу да се предвиди. Физичке карактеристике особе резултат су интеракције више родитељских гена, па се не може знати крајњи исход.

(Фактор)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

беба

31.12.2017 13:36

Беба добија љубав и пазњу ако су прави родитељи и сретно дјетињство

ОДГОВОРИТЕ