"Када треба узети паре онда нема везе ко је злочинац"

Економски експерт и аналитичарка Светлана Ценић гостовала је у "Новом дану" на Н1 гдје је сублимирала дешавања у протеклој години.

Босна и Херцеговина 30.12.2017 | 12:00
"Када треба узети паре онда нема везе ко је злочинац"
"Не бих вољела да ми се понови 2017. Дочекали смо Упитник, па је требало пет пута да се усвоје акцизе што је показало бесмисао, дезавуисање институција.

Онда смо се прошетали од Хага до Европе, ревизија пресуде уз громогласна обећања, па онда пресуде шесторки ХВО-а, чудне најаве коалиција. За мене је највећи пораз то што смо показали да је тај европски пут једна тотална фарса", казала је Ценић.

Додала је да су међународни политички експерти дали до знања да ће исте странке опет побиједити на изборима.

"Међународна заједница је јасно дала до знања грађанима да ће поново побиједити људи који су на власти. Да то нема везе са градњом пута потпуно је јасно из сва три различита текста Закона која су објављена.

ММФ је био индиферентан према тим акцизама, а згрожена сам изјавом домаћих званичника: Можда ће нам доћи ИКЕА. То је једно потцјењивање, а посебно су огавни они који кажу да је то европски пут. Ако је то европски пут, ја нећу на њега, ја ћу на регионални".

Ценић сматра да ће народна година бити економски тежа, посебно од фебруара када крене имплементација Закона о акцизама у свим секторима.

"Када треба узети паре од народа, онда нема везе ко је ратни злочинац. То је заиста подцјењивање свих грађана, ја заиста желим сретан фебруар свима који славе.

Све што је рађено је да би се обезбиједио опстанак ове власти. Генерално у БиХ није добро, али је у ФБиХ мало боље него у РС јер је индустрија боља".

"Што се тиче господина Човића он је увијек оптимиста осим када није. Ко је на власти свих ових година? Од прије рата па до дан данас. Нема овдје невиних, неискварених и праведних јер се види гдје смо", истакла је Ценић.

"Не кажем да нема наде, само кажем да смо сваки дан све ближе оном дну с којег неће преостати ништа друго осим да се пењемо", поручила је Светлана Ценић.

(Н1)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Дује

30.12.2017 10:53

Ето је и она некад била на високој позицији и ста бии за обицан народ ниста ко и сад сви сy они исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далај Лама

30.12.2017 11:30

Дује паметнији си кад сутис

Name

зуx

30.12.2017 11:50

Она је отјерана...оцекујес од једне зене да побједи све ове лопове и криминалце...

Name

xцx

30.12.2017 12:26

Госпођо Цениц ово је васа по стоти пут иста плоча. Добили сте посао, ал видим да вам још није довољно. Та прича о ЕУ као једином путу је добра само за оне који се радују надају да би могли упасти у њене институције које не да су преолацене, а све остало је пидвала која нам се већ дуго и слојевито припрема и која ће регулативу утегнути, али тек што класа изнад заврси посао. То како ће из ЕУ стици средства и финансирање пројеката који ће у БиХ довести до тога да компаније постану реално конкурентније од њемЦких је за наивне. Било би реалније да ову зену не словите као економски експерт. Године да узмемо полозај у свету и побољсамо стандард грађана су прошле, а сада би заиста и Тито имао посла годинама док ово не би утегао.

Name

М9ј Дује

30.12.2017 13:56

Е Дује.Да знас.Док су она и Милица Бисиц носиле будзет то је био будзет.Па ви прицајте.Е онда кад је досао онај идиот Дзомбиц онда је све отисло до дјавола.

Name

ре xцx

31.12.2017 08:51

Тито нема ни трунке знања да би он ријесавао ову кризу,незналицо.Да није паралелно са изуцавањем слосерког заната студирао и економију?Па комунизам је и пропао због економије.Није војска Западне Њемацке окупирала Истоцну Њемацку!И сада требају комунисти да нас цупају из економске кризе.А засто је Тити отворио границе?Да олабави притисак незапослених.

Name

економиста

30.12.2017 11:06

Концепт насих политицара гласи: довести стране инвеститоре. То доказује колико су немоцни. БиХ-радна снага одлази тамо гдје ти исти "инвеститори", на лице мјеста код њих да ради. Сумњам да це се десити обрнуто, да инвеститори додју у БиХ. А и засто би? БиХ је нестабилно подруцје, уздрмано ратнохускацким политикама. Зато само долазе "сумњива лица", криминалног поријекла. Јер само се са таквима јос мозе уци у посао. Сама наса власт има мафијаске атрибуте. Прогноза: БиХ це јос дуги низ година остати без вецег бољитка. Јер нема концепта развоја, не фаворизује развој него национализам и криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вања

30.12.2017 12:41

Ма какви страни инвеститори! Радио сам на месту одакле сам имао реалан увид и нисам ,, економски експерт" и евидентно је да овде долазе под слоганом инвеститора само они који експолатису природна богаства и то најчешће са сумњивих простора где се бизнис офрмио у милијардерским сумама за годину. Оно што представља озбиљан извор са производним циклусом неће доћи у БиХ је им недостаје много попратних области које дају подршку високо технолошкој производњи. Друга ствар такве произвдње захтевају будна и свеза за рад човека, а такав радник се не добија за 400 Еура на руке или 700Еура... Такође рејтинг производа створеног у БиХ пада на тржишту драстицно и тешко било какав квалитет мозе то надокнадити, а понуда за тај производ је много мања као таква. Овде ко дође са послом мења правила игре јер политичари и градске власти га усмјере на то, а то утиче на производњу, производ, људе..)

Name

Ре:економиста

30.12.2017 14:06

Оваквим владањем, уз помоц "медјународних" месетара, БиХ НИКАДА неце бити боља. Јер није циљ да буде боља. ММФ (зовимо га како хоцете) даје новац БиХ не да би је помогла да се развије, него како би њен народ сто висе задузила. А како је презадузени народ, у правилу сиромасан, то тај народ неце моци врацати дугове. А знамо ста се догадја када узмете кредит и и сти не мозете врацати: васа имовима престаје бити васа. Знаци, тада це "ММФ"-уз помоц насих политицари- постати власник БиХ и онда це је дати (или продати-нама це бити свеједно коме) ономе коме он зели. Тако це, опет-уз помоц насих политицара-БиХ населити мудзахедини и њима слицни, а то је план "медјународне" заједнице. Зато се преко кољена и усвоји Закон о акцизама, који нема везе са градњом аутопутева, вец има везе са изборима-помоц да се одрзи постојеца власт, да наведено заврси.

Name

Ре:Ре:Еко

30.12.2017 14:51

ММФ ради за Мудзахедине? Сједи 1

Name

Последњи кинески цар

30.12.2017 11:51

Па,учини нешто, немој само причати. Ти си велики економиста а сједиш у Надзорном одбору Телекома БИХ. То и ја могу радити,а ти прави новац, покрени производњу. Лако је писати књиге, критиковати и причати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мико

30.12.2017 12:30

Е моја Ценицка,несто ми цудно како ти тако паметна никако да се ухљебис негдје у врху..мозда си превисе паметна и постена..мада?

Name

Недозвољено име

30.12.2017 14:08

Једва чекам 2018-ту и изборе, досадили сте и Богу и народу са вашим кмечањем. Праве сте оне бабе нарикаче. Ништа друго не знате осим кукњаве и жалопојке на сав глас. Ваљда ћете се мало утишати кад вас чика Миле одере на изборима.

Name

адзенда

30.12.2017 12:46

Народ није потцијењен, народ је прецијењен. За све ово, народ је дебело крив. Корупција је и отац и матер овог народа. У томе је квака. Народу це бити боље кад буде бољи. А није васпитан да буде бољи него гори. Сијес корупцију, зањес пропаст. По вољи ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТразимоРјесењеНеКривце

31.12.2017 00:06

Апсолутно се слазем, зивим далеко од БиХ, зелим јој све најбоље, али цитајуци БН коментаре ми се цини да је народ гори од политицара.

Name

СРДЈО

30.12.2017 13:06

"Можда ће нам доћи ИКЕА ! "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викинг

30.12.2017 14:30

Имамо ИгоКЕУ. Од милине једва дишемо. Још кад стигне ИКЕА.

Name

Истина

30.12.2017 13:07

Увалила си се у Надзорни одбор БХ Телекома и узимас неколико хиљада марака мјесецно, плус предавања на факултетима, плус новац од невладиног сектора...Теско те срести тријезну. И сада ти као критикујес политицаре. Ово је лицемјерје, као када Спириц критикује политицаре. Згадили сте зивот овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

30.12.2017 13:22

Богами ја би био презадовољан да се мени може поновити твоја 2017 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

30.12.2017 14:20

Велика је илузија да има дна, дна нема и нема краја пропадању. То је истина, а примјер је много, а један примјер је држава која се зове Хаити. Једина нада је да се појави нека истинско поштена српска организација са одговпрним људима која ће средити овај хаос. То је једина наша шанса, спас, надати се, друге нам нема. Срећно народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

30.12.2017 14:22

Ста је истина,је ли она економски струцњак,новинар или политицар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зелени Билећа

30.12.2017 15:03

Свјетлана, прикључи се зеленим и Лазаревићу, само тако ће после идућих избора твоја прича у пракси донијети добро народу, само тако неће побиједити они који нас 22 године пљачкају и праве будалама. Нема ништа од констатација, практично да дјелујемо на терену моја Цецо, практично и никако другачије. Исто ти и Лазаревић мислите, само што ми гинемо на терену, а ти причаш да ништа не ваља, у праву си али ако хоћеш да престане та прича, онда се ти и такви придружите јединој авангардној, часној и спасоносној причи у Српској и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста фантазирате

31.12.2017 08:43

Па успјесне нације никада неце дати министарско или не дај бозе премијерско мјесто неком професору или овакоме неком позиву какав је код дотицне Ценицке.Када је у Јапану изабиран садасњи премијер,неко је у том поступку споменуо неког професора и одмах су они које се пита рекли ма дај.Мислим да у Њемацкој има и пословица у смисли дај професорима неколико министарских мјеста па цес видјети пропаст.Дјелимицно сам погледао програм ПДП за опоравак економије и одмах се види да су у писању тог програма вазно мјесто имали професори или професор.Треба питати људе из брансе.Људе који су се показали у бизнису.Нпр власник фирме "Сава" из БН,гос Крстиц који је овдје досао као готов бизнисмен и који све зна ста не ваља у насој економији.Проблеме са извозом,страним улагањем.Доведите у емисију са једне стране г. Крстица а са друге стране г.Ценицку,г.Милојевица и сл и поставите питање страних улагања.Видјели би колико је гос Крстиц испред ових професора.Е сада имамо и власника "Беме" код Додика,питање је колико је Додик њега спреман да слуса,јер треба бас добро засукати нрукаве,али и повлацити непопуларне мјере.

Name

Економиста

30.12.2017 16:26

Да ми је само знати који факултет вама даде диплому доктора наука и ста ли је била хипотеза ваше дисертације јер ово што ви причате нема никакве везе са економијом. Питање прикупљања новца од цестарина створиће услове за покретање индустрије у оба БХ ентитета и нова запослења у грађевинском сектору и раст директних пореза који ће повећати буџете овисности о припадности прихода и то су чињенице. Али ето све је код нас наопако па тако може свак доћи пред Тв камере и причати приче опозиционих странака и представљати се експертом и аналитичарем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће бидне

02.01.2018 06:58

Прикупљена путарина неће бити довољна ни за плате запослених и текуће дневне трошкове у и око аутопутева. Живи били па видјели.

Name

ПЕРО

30.12.2017 18:19

ТИСИ ТА ПРВА КОЈА ТАКО РАДИС И СУТИ ВИСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перо

01.01.2018 20:57

Перо писе се одвојено "ти си". Глупане на 9-ту!

Name

акцизе

01.01.2018 23:48

Ценицка свака ти је ка његосева тебе треба изабрати за преседника босне

ОДГОВОРИТЕ