Потрошиће милионе мимо закона

Савјет министара БиХ потрошиће 7 милиона конвертибилних марака за куповину зграда за смјештај институција у Источном Сарајеву и Мостару.

Босна и Херцеговина 29.12.2017 | 10:49
Потрошиће милионе мимо закона
Међутим, оно што боде очи јесте одлука министара да се обје куповине изузму од примјене Закона о јавним набавкама БиХ.

На питање „ЕуроБлица“ који су разлози за овакав потез из Савјета министара БиХ су само цитирали члан поменутог закона који каже да се уговори о куповини или закупу постојећих зграда, друге непокретне имовине, земљишта или права која из њих проистичу могу склопити мимо процедуре јавних набавки.

" Чланом 18. Закона о јавним набавкама БиХ прописано је да је у случају изузећа од примјене одредби Закона уговорни орган обавезан донијети одлуку о изузећу", кажу у Савјету министара БиХ.

Министар безбједности Драган Мектић открива да ни на седници Савета министара није било неког опширног образложења.

"Речено је да је тендером тешко постићи све оно што се тражи од будућих објеката за смјештај институција. Сада ће се на неки други начин тражити одговарајућа зграда. Не знам тачно које институције ће да буду смјештене у њима, али знам да су оне сада подстанари", каже Мектић за „ЕуроБлиц“.

Портпарол „Транспаренси интернешенел БиХ“ Ивана Корајлић сматра да није суштина у томе да је све по закону, већ у лошој досадашњој пракси приликом куповине објеката за смјештај институција БиХ.

"То су огромна средства која би требало да буду потрошена у што отворенијој процедури. Нажалост код нас није тако; углавном се унапред зна која зграда је пикирана и од кога, чак и пре него што се формално донесе одлука о куповини. И до сада је куповина зграда била искључена из Закона о јавним набавкама, с тим што се углавном ишло на јавни позив, да би били испоштовани принципи закона.

Зато није јасно чему сада посебна одлука о изузећу од примјене закона. Треба пратити на који начин мисле да посао доведу до краја, јер је са куповином зграда за институције у Источном Сарајеву раније већ било проблема", каже Корајлићева.

За куповину објекта за смештај институција БиХ у Мостару биће потребно 4 милиона марака. Према плану, милион ће бити обезбјеђен из буџета Службе за заједничке послове институција БиХ.

Тај новац је преостао од износа одобреног за набавку објекта у Мостару, за потребе смјештаја Обавештајно-безбедносне агенције. Два милиона КМ је новац који је одобрен Агенцији за истраге и заштиту (СИПА), док ће преостали милион бити намирен из сукцесије на основу наплате клириншког дуга Руске Федерације.

Зграда у Источном Сарајеву коштаће 3 милиона марака и биће финансирана из буџета институција БиХ од 2017. до 2019. године.

Посланик Независног блока Садик Ахметовић сматра да је Савјет министара БиХ искористио члан који дозвољава изузеће од закона само да не би провео транспарентну куповину објеката.

"Мислим да је ипак требало да проведу процедуру јавне набавке. Видјећемо, али мислим да се и овај пут ради о унапријед договореном пословном простору за који само треба издвојити паре, без икакве процедуре која је обавезујућа за Савјет министара када троши јавни новац", каже Ахметовић.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пикси

29.12.2017 09:51

Не није дил Додик-Човић-Бакир...не би они то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пиxи

29.12.2017 18:54

Ма јок ђе ће они то? Ни слуцајно.