Анализа: "Велика четворка" почиње трку...

Нова тениска сезона почиње, а ово су распореди Ђоковића, Надала, Федерера и Мареја пре него што се заједно сретну на првом гренд слему сезоне, Аустралијан Опену, 15. јануара.

Тенис 28.12.2017 | 22:45
Анализа: "Велика четворка" почиње трку...
Минуле тениске сезоне доминирали су Рафаел Надал и Роџер Федерер, који су после дуге паузе коју су направили 2016. године због повреда, успели не само да се врате на велика врата, већ и да освоје по два гренд слем трофеја и заседну на чело АТП листе.

Федерер је освојио Аустралијан Опен и Вимблдон, и годину је окончао као други на свету, док је Надал подигао пехаре на Ролан Гаросу и УС Опену и преузео тениски трон.

Шпанцу и Швајцарацу тај посао умногоме је био олакшан, јер су највећи ривали Новак Ђоковић и Енди Мареј одиграли далеко испод својих могућности због здравствених проблема и били приморани да заврше сезону већ у јулу.

Новак Ђоковић је предао меч четвртфинала Вимблдона Томашу Бердиху због проблема са лактом и повукао се како би санирао повреду која је била много озбиљнија од онога што се мислило. И Мареј је практично у исто време престао да игра, иако је покушавао да пролонгира ту одлуку све до УС Опена, што се испоставило као веома лош потез, јер је само додатно погоршао проблем који има са куком.

Ван терена много пре краја сезоне морали су и Стен Вавринка, Кеи Нишикори, Милош Раонић, играчи који су већ дуго у врху, такође због повреда.

Нова сезона стартује за неколико дана и љубитељи тениса очекују је са нестрпљењем, јер ће "Велика четворка" опет бити на окупу.

Новак Ђоковић опоравио се од повреде лакта, већ неко време тренира пуном паром и после тачно 169 дана паузе заиграће тенис у петак, на егзибицији у Абу Дабију(од 28. до 30. децембра).

У Уједињеним Арапским Емиратима требало је да му се прикључи и Рафаел Надал, али је први рекет света изненада отказао наступ. Јавности је саопштио да је касно почео припреме, а шпански медији пренели су да је отишао на "чекинг" колена у Барселону. Управо због тог проблема Шпанац се повукао са завршног турнира сезоне у Лондону, након само једног одиграног меча.

Ђоковић, који са нестрпљењем очекује да се врати на терен после најдуже паузе у каријери, након наступа у Абу Дабију требало би да први такмичарски меч одигра у Дохи (од 1. до 7. јануара). Он ће у Катару бранити двоструку титулу и четврти пут учествовати на том турниру. Прошле године у финалу је победио Ендија Мареја (6:3, 5:7, 6:4).

Из Дохе ће се упутити у Мелбурн, где ће 10. јануара учествовати на необичном турниру "Тај брејк тенс". На том турниру не играју се класични гемови и сетови, већ само један сет, као супер тај-брејк, и победник је играч који први освоји 10 поена.

Новаку ће то бити загревање за Аустралијан Опен, први гренд слем сезоне, који ће се одржати на истом месту од 15. јануара. Српском асу то је најомиљенији турнир на којем је остварио и највеће успехе у каријери. Чак половину гренд слем пехара освојио је баш у Мелбурну, а последњи 2016. године.

Титулу на Аус Опену брани Роџер Федерер, који је прошле сезоне у финалу савладао Надала у спектакуларном дуелу. Тријумфовао је у пет сетова - 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3, освојио 18. гренд слем трофеј у каријери, а онда је на Вимблдону поправио рекорд на 19 пехара, што никада никоме није пошло за руком.

Федерер после сезоне из снова, планира и у 2018. да настави у истом ритму. Швајцарац је прошле сезоне направио распоред у којем је имао времена и за одмор, и по истом рецепту покушаће да прави велике резултате и у предстојећој сезони. Федерер је одлучио да прво учествује наХопман купу у Перту, који ће се играти од 30. децембра до 6. јануара 2018.

На том турниру наступа осам парова из различитих земаља, а Федерер ће играти у тандему са Белиндом Бенчић. Циљ ће бити да покуша да понови успех из 2001. године када је са Мартином Хингис подигао пехар. Осим Швајцарске, наступаће и тандеми из Немачке (Ангелик Кербер/Александер Зверев), САД (Коко Вандевеј/џек Сок), Белгије (Елиз Мертенс/Давид Гофан), Русије (Анастасија Пављученкова/Карен Качанов), Јапана (Наоми Осака/Туичи Сугита), Канаде (Ежени Бушар/Васек Поспишил) и Аустралије (Дарија Гаврилова/Танаси Кокинакис).

Федереру, који је у августу напунио 36 година, тај турнир биће загревање за Аустралијан Опен, јер ће одмах након завршетка отићи у Мелбурн, где ће бранити први од седам прошле године освојених трофеја.

Рафаел Надал је после одложеног пута у Абу Даби пријављен за турнир у Бризбејну, који ће се одржати од 31. децембра до 7. јануара 2018. године. Тамо ће словити за првог фаворита, иако га очекује жестока конкуренција. За исти турнир пријављени су и Енди Мареј, троструки освајач, Григор Димитров који брани трофеј, а који је освоји последњи турнир у сезони, осморице најбољих у Лондону, као и Милош раонић и Ник Кирјос.

Надалу и Мареју, за којег се још поуздано не зна да ли је у потпуности санирао проблем са куком, Бризбејн ће бити генерална проба за Аустралијан Опен.

"Велику четворку", ако све буде ишло по плану, заједно ћемо гледати на Аустралијан Опену, који стартује 15. јануара.

У Мелбурн ће Надал и Федерер допутовати као први и други играч света, Новак Ђоковић као 12. на АТП листи, а Енди Мареј је тренутно 16. на планети.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар