Стварање трећег ентитета је илузија

У интервјуу за ДW Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг је рекао да ће Босна и Херцеговина преживјети, али да ће требати цијела једна генерација да исправи грешке актуелних политичара и међународне заједнице.

Босна и Херцеговина 28.12.2017 | 14:22
Стварање трећег ентитета је илузија
У интервјуу за Деутсцхе Wелле др. Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг, бивши високи представник каже да „БиХ није пропала држава", али да се с њом не може управљати "јер се свако петља у њу: Србија, Хрватска али и Русија и Турска".
 
Он додаје да није могуће укидање ентитета у БиХ, јер су они чињенице, али да сматра да би БиХ морала имати једног предсједника. "Конструкција звана Предсједништво, која се састоји од три супротстављење етничке групе, које чине врх државе, не може функционисати".

Он је и за наметање пресуде Сејдић-Финци уз помоћ Бонских овласти, али није за "нови Дејтон" јер сматра да би могао унијети још више забуне него постојећи. Отцјепљење и припајање РС Србији скупа са сјевером Косова као и стварање трећег ентитета и његово припајање Хрватској, Сцхwарз Сцхиллинг сматра илузијом, за коју нема шанси да постане стварност.
 
За Сцхwарз-Сцхиллинга је главни кочничар Дејтонског споразума „прије свега РС са предсједником, господином Додиком, који каже: ми морамо подузети сваки корак који нас одваја и чини независним од БиХ, а Босну чини превазиђеном". "То није реторика, то је стратегија", истакао је Сцхwарз-Сцхиллинг.

Он је додао да је за смјену Додика само под условом да му се покрене процес, који би резултирао његовим разрјешењем, уколико настави водити политику у истом облику као и до сада.

Високи представник не треба никога питати шта смије, а шта не
 
Сцхwарз-Сцхиллинг је критиковао што високи представник не употребљава Бонске овласти. Истакао је да „високи представник, кога бира ПИЦ- Вијеће за имплементацију мира, сам себи одговара и да по Дејтонском споразуму не треба да поставља питања ПИЦ-у смије ли интервенирати или не. "Али је то уведено у вријеме Карла Билдта. Он је почео питати ПИЦ да ли му нешто одобрава или не. То је потпуно погрешно", рекао је он.
 
Образлажући те тврдње Сцхwарз-Сцхиллинг је у интервјуу цитирао Рицхарда Холброока, креатора Дејтонског споразума, који је рекао да је позиција високог представника уведена како би се коригирао несавршени мировни уговор: „Једино што могу урадити је наћи мировно рјешење с којим су сви сагласни а све друго препустити високом представнику који има овласти како би корак по корак вршио корекције", рекао је Сцхwарз Сцхиллингу тада Холброокеу.
 
Питање о томе шта Европљани морају урадити да убрзају да БиХ добије статус кандидата за ЕУ, Сцхwарз-Сцхиллинг је истакао:"Не вјерујем да ће Европска комисија бити у стању да подузме неопходне мјере.То може урадити само европски мотор Њемачка и Француска. И само ако кажу, 'ми нећемо на Балкану само мир већ од Балкана желимо да направимо демократског, европског партнера. А то можемо само ако наше захтјеве потпуно јасно формулирамо и ако се побринемо за то да се све што се не испоштује - санкционише'."

Сцхwарз-Сцхиллинг сматра и да је британско-њемачка иницијатива, која је по његовом мишљењу била добра ствар, пропала. "То није само питање економије и тржишта, већ морате имати неког ко тамо сједи и бори се против погрешних политичких циљева, попут оних какве слиједи Додик". Канцеларка Меркел би морала сјести са француским предсједником Мацроном и рећи му да морају направити јасан програм да у наредних пет година дође до транзиције земаља Западног Балкана у ЕУ

Трећи ентитет - фикција
 
Актуелне иницијативе о формирању трећег ентитета он је окарактерисао као „фикцију коју су креирали Хрвати у БиХ", као предуслов за спајање са Хрватском. У Даyтону није било ријечи о трећем ентитету, нити је он требао да постоји."

Сцхwарз-Сцхиллинг је рекао да Човићев приједлог изборног закона није у реду и да он циља на формирање трећег ентитета и да због тога нема договора јер „такав изборни закон циља на то да је врховни ауторитет етничка група, а не грађанин", што није у складу са пресудом Сејдић-Финци која је једна од главних претпоставки за приближавање БиХ Европској унији. Сцхwарз-Сцхиллинг сматра и да се Човић "савршено разумије са Додиком, јер обојица стварају баријере које су противне рјешењима у БиХ".
 
Сцхwарз-Сцхиллинг је дешавања у Хрватској, везана за пресуду хрватској шесторци, оцијенио као срамоту и додао: "То што се тамо дешава је примјењени екстремизам. То значи да ми опет идемо у погрешном правцу, чак и у Хрватској, и стога ће проблем оздрављења цијелог Западног Балкана бити још компликованији.

Бивши високи представник Сцхwарз Сцхиллинг је рекао да Хашки трибунал није исполитизован, већ да су исполитизовани они, који га критикују. "Онај ко нема поштовања према Хашким пресудама, нема појма о томе шта је судска власт, а онај ко нема појма шта је судска власт, налази се на почетку демократског процеса."

ЕУ није признала Косово из унутрашњо-политичких разлога и егоизма
 
Сцхwарз Сцхиллинг сматра да је Изетбеговић, који сматра да би БиХ требала признати Косово, рекао паметну ствар. Од 27 земаља чланица ЕУ, само пет није признало Косово и то "из унутрашњо-политичких разлога и егоизма: Шпанија због Каталоније и слично". Он је додао да због тих пет земаља ЕУ није у стању да води јасну политику према Србији. "Тако ЕУ никада неће моћи добити битку за демократију".
 
На питање да ли ће ли БиХ преживјети, он је рекао: „Наравно да ће преживјети. Нема другог избора. Али то што цијела ствар са високим представником није консеквентно одрађена има једну посљедицу: а то је да темељи нису правилно постављени и да ће требати цијела генерација да се то исправи."

Извор: ДW

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

xxx

28.12.2017 13:25

И Русију и Турску и Хрватску и Србију треба оодовјити од Босне и оставити њеним политичарима да се договоре, али не на националној основи, јер је то катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујак

28.12.2017 14:00

Национално је рационално. Свакј у свој тор и мирна Босна а и Хецеговина. :)

Name

Ре Ујак

28.12.2017 14:19

Ако муслис свако у свој тор као БиХ уреду а ако мислис као Хрват или Србин који вуце ван граница БиХ иди и ти ван ако неволис гдје јеси Сретно.

Name

Јос зив

28.12.2017 14:21

Стари па јес ти јос зив.И ради ти црвга.Е свака цаст.

Name

Ре

28.12.2017 14:25

Ујко неби ја тако рекао.Укинути све и вратити Р БиХ и мирна Босна.

Name

Ре

28.12.2017 16:06

Цовјек у потпуности све објаснио. И у цему су проблеми и у цему је рјесење. Није ми само јасно засто је онда он питао ПИЦ док је био високи представник. Сто није све смијенио и потпуно нове политицаре поставио. Народу другог излаза нема..

Name

Пендула

28.12.2017 13:38

Коме јос није јасно нека процита интервију поново !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2017 13:52

Ја процит'о 5 пута и није ми јасно,де ти то мало боље појасни-објасни.

Name

тузна перспектива

28.12.2017 15:07

Да ја појасним: то да треба генерација да поправи ово сада је мало времена. Питање је само хоце ли тих 100 година самоце БиХ презивјети. Дуго, предуго послије рата смо цамили у незнању, а то пропустено вријеме иде на квадрат код надокнадјивања. Знаци сансе су мале за презивљавање.

Name

ре тузна

31.12.2017 09:36

Сјетих се оне прице кад су двоје стараца прицали ко први умре гдје це га сахранит и гдје це ко зивити после смрти једног од њих.Казе баба кад ти први умрес ја одма одо код дјеце у Њемацку. Тако исто ово има ресење идемо сви у Њемацку и нека се тамо брину за нас кад су нам ставили овај јарам око врата да немоземо никако напред.

Name

Драган_С

28.12.2017 14:02

Класична матрица базирана на жртва-кривац фиилозофији насталој 90-тих! А овај лик је и тада био политички фосил, а тек данас?! Мене чуди да ми Срби још нисмо успјели да отворимо у свијету, барем малецки, поглед са другачије тачке гледишта на све што се догађало при распаду СФРЈ? Да ли смо толико неспособни и минорни? Па чекајте људи, да ли ми имамо амнезију потпуну?! 1. Словенија повукла снажно ка распаду СФРЈ, као била је економски експлоатисана!? А то што су нам уваљивали Горење, Искру, Фруцтал, као премијум производе, онај одвратни ТАМ-ић као појам камионета и сл, и грабили екстра профит деценијама? 2. Хрватска покушала 1970-тих, па наставила 80-тих и успјела 90-тих. Константно против заједнице било какве, са ореолом најозлоглашеније нацистичке марионете чију традицију баштине и данас? Највећи злочинци у Европи у модерној историји, а као били у СФРЈ демократско друштво угњетавано из Београда! Срамота! 3. Албанци су три дана по Титовој смрти кренули у масовне протесте да би тражили републику са циљем отцјепљења, а као окупирани од Србије у 90-тим прошлог вијека? 4. Македонци насљедници Александра Македонског? Каква шизофренија! 5. Црна Гора, хајде ОК, били краљевина, имају највише права да бирају свој пут како желе и с ким желе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драгану

28.12.2017 15:43

Изађи Драгане мало из села, посјети Словенију сутра ,након рата, а види своје село. Толико.

Name

ПероЗдрео

28.12.2017 14:04

Само распад БИХ долази у обзир а да ли це муслиманско хрватска федерација имати два или три ентитета и у којем це бити облику након сто Српска изадје из БИХ то нас не интересира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2017 14:49

Ко тебе ста пита.Заборавио си другарсто Ердоган-Путин.Кратко након састанка Султан реце,ко такне у Босну и Босњаке имаце посла са Турском.

Name

ре пероздеро

28.12.2017 16:06

Пероздеро наздеро се испод себе.

Name

рере

28.12.2017 17:47

Перо је у праву. Пеочитајте ко је први краљ Босне и шта је рекап ко је и чији краљ. БиХ је трула и распаст ће се.

Name

Па

28.12.2017 14:06

Америка, ЕУ, Енглеска и та твоја Меркел и Макро(н) се не мјешају. Ма не никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

28.12.2017 14:44

Генерација ХИтлер јунген не мозе без оног сто и х је Хитлер уцио, Додика це смјенити српски народ, а неки фасиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

високи

28.12.2017 14:51

А коме прицас кристиане,,сад це се појавити она извакана флоскула како си ти пристрасан и у слузби само једног народа,,итд..итд...лаксе је њима метар у г... него цент у главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

28.12.2017 15:52

мени ово више личи као најављивање ове нове европске фебруарске инцијативе која се спрема, јер када посматрате ситуацију задњих годину дана, тек када се закухало, европа се покреће, погледајте читав интервју: хттп://www.дw.цом/бс/додиково-прекрајање-граница-илузија-која-не%Ц4%87е-постати-стварност/а-41950584

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

28.12.2017 16:26

Да И ови хрвати добиу ентитет да има свако свој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос 1389

28.12.2017 19:02

А запад се не петља све сами андјели ! Ј ..... сте ви играци !

ОДГОВОРИТЕ