Изборна реформа је апсолутни приоритет

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко сматра да се очигледна предизборна реторика, нажалост, развила у сталну реторику подјела и што још више забрињава, у политику подјела.

Босна и Херцеговина 28.12.2017 | 09:51
Изборна реформа је апсолутни приоритет
Међутим, како је казао у разговору за Фену, грађани БиХ ће сљедеће године имати прилику да гласају и подрже конструктивне лидере, односно оне који су спремни да раде на напретку и просперитету.

"Грађани су још давно изабрали добре комшилуке у својим приватним животима", рекао је Инцко, изразивши наду да ће бх. политичари показати одговорност и уздржати се од негативне реторике која може пореметити ситуацију на терену.

Ситуација међу обичним људима није само одраз политичких препирања којима свједочимо, сматра он и наглашава да се мора имати на уму значај мира и стабилности, чега су грађани БиХ свјесни. 

"Надам се да ће грађани подржати политичаре и странке које ће се политички опредијелити за исту ствар. Не постоји никаква конструктивна алтернатива том приступу", подвукао је високи представник.  

Са становишта његовог мандата, апсолутни приоритет за политичке лидере у БиХ је постизање договора о изборној реформи који би омогућио несметано провођење избора наредне године те успјешну имплементацију изборних резултата. 

"Наставак пута ка еуроатланским интеграцијама такођер је важан. Треба га убрзати и реализовати", додао је Инцко.  

По његовом мишљењу, оно што је БиХ потребно су одважне социјалне и економске реформе, са јачањем владавине права као приоритетом од највеће важности. Осим тога, истиче, морају се ријешити свакодневна питања с којима су грађани суочени, почевши од квалитете услуга јавне управе па до функционалног и ефикасног система здравствене заштите. 

"Грађани БиХ заслужују лидере који раде на стварном напретку. Често се такви конструктивни и искрени лидери појаве на локалном нивоу, па чак, у нешто мањем обиму, и на вишим нивоима. Такве људе треба подржати и тада ће доћи до убрзања напретка и развоја земље", казао је.

Високи представник се осврнуо на рад бх. институција у овој години, оцијенивши да је постигнут одређени напредак, али да се, без сумње, могло урадити више.

"Сигуран сам да су грађани БиХ очекивали више конкретних резултата који би се одразили на њихов свакодневни живот", рекао је Инцко.

Напоменуо је да су направљени извјесни позитивни кораци у проведби Реформске агенде те да је настављено са давањем одговора на питања из Упитника Европске комисије, што је, како је рекао, за похвалу.

Међутим, указао је на потребу јачања осјећаја хитности, јер реформски процес мора бити много бржи. 

Владавину права и борбу против корупције издвојио је као питања која су и даље високо на листи приоритета те стога захтијевају више пажње.

"Професионалан и ефикасан систем владавине права је од кључне важности за стабилност и просперитет БиХ, али и нешто што ће помоћи у увјеравању људи да остану овдје. За то није битна само економија, него и владавина права и добра управа"  закључио је Инцко у разговору за Фену.   

(Фена)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

носферату

28.12.2017 09:04

БИХ је приоритет договор о мирној дисолуцији како би се сва 3 народа могла окренути себи и изградњи својих дрзава, економији,борби против криминала, корупције и непотизма. Опстанак БИХ само продузава агонију и све нас води у амбис ,исељавања и депопулацију У БИХ зиве најсиромаснији народи у Европи.Овај простор је супак Европе.Тузно је гледати ових дана по Бањалуци аута са табилицама Литваније,Пољске,Мадјарске.Доцекали смо да народ бјези трбухом за крухом и у ове бивсе совјетске сателите за које смо до пре 30 год били економска велесила.. Опастанак БИХ одговара само политицким елитама на свим странама и људима окупљених око њих и њиховим фирмама како би и даље несметано могли да пљацкају народ и извлаце огромне колицине новца преко тендера и јавних набавки опстина,кантона ,ентитета,заједницких институција и јавних предузеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

28.12.2017 09:11

Гријесис. Опстан БиХ подрзава вецина бх градјана

Name

носферату

28.12.2017 09:25

Опстанак БИХ подрзавају крвопије и лопови повезани са странкама.Ајд признај да имас неку фирму која набавља толет папир за неку од бројних дрзавних институција на свим нивоима по цијенама 5 пута вецим од реалних или уваљујес со коју купис за 0,10 по кг а продајес за1 км по кг неком путарском предузецу или тако неки транге франге БиЗмис

Name

ре

28.12.2017 09:52

Тацно, Војводина тамо гдје је некад била, Сандзак се припаја Босни а они којима се не свидја - трактор па на путовање. Уосталом Косово је направило поцетак

Name

Реално

28.12.2017 10:11

Инцко ти ниси политицар ти си уцитељ да си неко као сто ниси ти би сменио доста њих али они раде у твоју корист ови које тразе подјеле БиХ нек је вец једном напусте док ја јос карта у попусту ал у једном правцу

Name

Носферату сенилни

28.12.2017 10:23

Заборавио си 52% Босњака. Већина одлучује како ће и шта це бити.

Name

Пеки

28.12.2017 11:09

Која је вецина за опстанак бx јесу босњани у српској су убједљиво срби у вецини и они су сви за три дрзаве

Name

Синнy Боy

28.12.2017 09:05

То није никакав приоритет. Највашнији и најхитнији приоритет би требао бити: смјена и хапшење политичара лопова, хапшење тајкуна лопова и криминалаца, одузимање незаконито стечене имовине политичара и тајкуна , смањивање плата политичара (посланика,министара,њихових замјеника и савјетника) у интитуцијама БиХ, РС и ФБиХ барем за пола, побољшање услова рада и повећање плата радника у реалном сектору, НАЈХИТНИЈЕ смањивање броја радника у државном сектору (барем за пола) ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теса

28.12.2017 09:19

Не мозес куцу градити од крова,куца се гради од цврстог темеља а цврст темељ мора да буде догово о распаду БИХ како би се ријесила национална питања и постигла политицка стабилност,тек онда се мозе кренути у изградњу нормалних дрзава и трзисне економије и дрзаве једнаких санси за све.

Name

ре_Теса

28.12.2017 10:02

2000 динара за тебе и сели се у матицу

Name

ре

28.12.2017 10:29

Чак ни Додик више не позива на распад БиХ, али народ се још ложи на то :Д

Name

Ложач Пера

28.12.2017 11:06

Како нам се у лице смију! Нови намети, нови кредити, намјештени тендери, страначки протекционизам, непотизам, негативна селекција, прање пара...а он о овоме као приоритету?!

Name

оранге

28.12.2017 09:08

Не могу нама висе помоци никакви извори. Ми смо своје вец одавно изабрали. Овако или онако резултат остаје исти. Босна је хроницни болесник, а ускоро треба да се пензионисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

28.12.2017 09:22

ИНЦКО СВИРАС У ФРУЛУ; ИСТИ СИ КАО МИЛЕ.СВЕ ЈЕ ТО СУПЉА ПРИЦА ЗА НАИВНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.12.2017 10:23

Немој га сврставати са Милом, Миле је будућност, а овај је прошлост.

Name

Ух хух

28.12.2017 14:12

ре, Миле ти будуцност???

Name

Доказ

28.12.2017 09:50

Ево ко не вјерује да се и сам увјери шта је њима приоритет! А ми можемо да скапавамо, заболи их. МАФИЈАШКА ДРЖАВА ПОДРЖАНА ОД СТРАНАЦА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНЦКО

28.12.2017 10:04

инцко цува своју фотељу зна да бољи посо никада неце имати у својој дрзави и он немисли ици са фотеље тутора боснеоње протекторат босне и главни преседник његовасе аминује

ОДГОВОРИТЕ
Name

К

28.12.2017 11:11

Сви којиби .Дјелили нистеосетили рат .Боље би било се ујединити ина изборима смјенити ову власт.А изабрат способне младе снаге Па се окренути будцности Бих .Имаресорса за бољи зивот сви градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.12.2017 13:33

Па све је то могло и у Југославији, тада муслиманима није одговарало да раде и живе са Србима а сада плач за пропалом бих.