БиХ под истрагом због дампинга

Босна и Херцеговина заједно са Бразилом пријављена је Европској комисији да је дампинг цијенама силицијума угрозила тржиште Европске уније и изазвала материјалну штету привреди, због чега је отворена и истрага.

Босна и Херцеговина 27.12.2017 | 07:53
БиХ под истрагом због дампинга
У питању је руда која се користи у металској индустрији, а која је произведена у фабрикама Б.С.И. из Јајца и “РС Силицон” из Бјелајца, код Мркоњић Града, а које су чланице италијанске “Металлегхе” групације. Све што произведу, извозе на тржиште ЕУ.

Ову информацију јуче је потврдио и Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, који је казао како је Министарство о томе обавијештено у понедјељак, пишу Независне новине.

“За првих десет мјесеци ове године извоз у ЕУ је знатно увећан у односу на прошлу годину и износи 28.000 тона у вриједности од 101 милион марака”,  је Шаровић за овај лист.

Оно што би у наредном периоду могло да буде у фокусу контроле, поред дампинга, је да ли је и сав извезени силицијум домаћи.

Коментар у вези с покренутом истрагом из ова два предузећа је изостао. Док се у Б.С.И. нико није јављао на телефон, Јелена Куриџа, директор “РС Силицона”, је кратко поручила како ништа не жели да коментарише, пишу Независне новине.

О свему је упозната и Спољнотрговинска комора БиХ и то од стране Министарства иностраних послова БиХ у којем је речено да је Генерални директорат Европске комисије ДГ ТРАДЕ обавијестио Мисију БиХ у Бриселу о жалби коју су запримили.

Пријаву против ових бх. извозника поднијеле су шпанска “Ферроатлантица” и француски “Ферропем”. Они у својој пријави, достављеној у новембру ове године, траже да се уведу антидампинг мјере на период од пет година.

Под истрагом ће бити период од 1. октобра прошле до 30. септембра ове године. На интернет страници предузећа Б.С.И. се наводи како им је годишња производња од 18.000 до 20.000 тона силицијума годишње и да га извозе у Италију, Мађарску, Словенију, Њемачку, Словачку, Пољску, док са друге стране “РС Силицон” годишње произведе 16.000 тона производа.

Европска комисија је 19. децембра донијела одлуку о покретању антидампиншког поступка, а на основу пријаве која је поднесена неколико седмица раније.

“Докази које су доставили подносиоци притужбе упућују на то да су обим и цијене увезеног производа из испитног поступка негативно утицали на висину наплаћених цијена индустрије Уније, што је довело до знатних штетних учинака на укупне резултате и финансијску ситуацију индустрије Уније”, наводи се у обавјештењу о покретању поступка у којем позивају и произвођаче извознике да учествују у овом поступку.

Истрага би, како је најављено, требало да траје око 15 мјесеци, а ако се дампинг докаже – производи из БиХ могли би бити додатно опорезовани, као што је то случај с кинеским силицијумом, на који су царине повећане за 16 одсто.

Појам

Дампинг је продаја у иностранству производа по цијени нижој од важеће у земљи произвођача, односно продаја по цијени испод трошкова производње. Дампиншке цијене често не покривају ни варијабилне трошкове производње.

Строго као пословна стратегија, то је начин утврђивања споменутих цијена ради постизања одређених циљева попут освајања тржишта неког производа, тржишта неке земље, истискивања, односно уништавања конкуренције у земљи у којој се практикује дампинг. Земље обично уводе казне и одређују прописе ради онемогућавања таквог увоза.

Извор: НН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

27.12.2017 07:02

Ето, неваља када су цијене сировина ниске и када готови производ буде јефтинији. Из овога проистиче да је за грађане ЕУ боље када је роба скупља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не бости се рогатим

27.12.2017 09:02

Не знам шта мисле грађани ЕУ о томе али знам једно.Фабрика цијеви УНИС из Дервенте је била преплавила ЕУ са производима по дампиншким цјенама , тако да је и она била предмет истраге анти дампинг комисије ЕУ због тога.Двије године након прве посјете комисије Дервенти фабрика цијеви УНИС је пропала , бојим се да ће се дампиншке цијене обити о главу и овим "мудровима и мозгоњама" из РС- Силикона.Живи били па видјели , консеквенце слиједе.Занимљиво је да је Тегелтија мућко и са УНИС-ом и са Силиконом , све личи на преписан сценариј.Паре из ИРБа уложене , фирме пропале , а лопови напунили џепове

Name

Крајисник

27.12.2017 10:33

Формула . Шума и струја јефтинија за талијане него за грађане РС.

Name

Твртко

27.12.2017 07:14

Кад це неко напокон код нас поткацити Несковица за антиконкурентски монопол?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту

27.12.2017 09:08

Силицијум је предузеце за убијање народа и богацење појединаца из мркоњиц града...контролу тог силицујума неврси нико запослене су особе који имају курсеве односно цланску снсд

Name

Аналитицар

27.12.2017 07:22

Да ли це се неки нас политицар сјетити да казе да се тим "трансферним дамписким цијенама" врси утаја пореза на добит и будзет дрзаве континуирано стети. За стотине милиона. Таквих примјера пуна је БиХ. Од извоза струје, руде, рударских прерадјевина, готових производа. Све се извози повезаним фирмама у иностранство, најцесце офсхоре компаније, и добит износи из земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

27.12.2017 09:53

Е у том грму лежи зец, није Силикон једина фирма која ради с тим дампинг цијенама а све да би се избјегло плаћање пореза дрзави.

Name

Роб

27.12.2017 08:05

а минималац 410км

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.12.2017 08:38

Па пресели се у Федерацију, тамо је боље.

Name

Ејфс

27.12.2017 09:42

Како видим цим несто не ваља писе се БиХ засто се не писе РС. За криминал се дрзите Босне а кунете се уРС. Иста фора и са орузјем.Србија увелико наорузава ЕУ са орузјем заједно са РС а писе те БиХ.

ОДГОВОРИТЕ