САД испоручује оружје Украјини

Украјински председник Петро Порошенко захвалио Вашингтону на одлуци да испоручи оружје његовој земљи, док су руске дипломате и посланици то оштро критиковали.

Свијет 24.12.2017 | 10:15
САД испоручује оружје Украјини
Русија упозорава да ће то само још више распламсати непријатељства на истоку Украјине.

Москва је, дан након што је администрација америчког предсједника Доналда Трампа одобрила план о испоруци оружја Украјини, укључујући противтенковске ракете "џавелин", љутито реаговала, наводи АП.

"Америчко оружје у рукама украјинских војника није за офанзивне (сврхе), већ за снажније одбијање агресора, заштиту украјинских војника и цивила, као и за ефикаснију самоодбрану. То је такође и трансатлантска вакцинација против руског вируса агресије", навео је Порошенко на Тwиттеру.

У Москви, замјеник министра спољних послова Сергеј Рјабков је рекао да је овај потез америчке администрације "прешао линију".

"Вашингтон је настојао да себе одреди за 'посредника'. (Вашингтон) није посредник, већ саучесник у распиривању рата", поручио је Рјабков.

Не помињући америчку одлуку, њемачка канцеларка Ангела Меркел и предсједник Француске Емануел Макрон позвали су на пуну примјену споразума о прекиду ватре.

Предсједница Савјета федерације Валентина Матвијенко је оцијенила да ће намјера САД да продају смртоносно оружје Кијеву уплести Вашингтон у домаћи сукоб у Украјини и блокирати покушаје да се он разријеши.

"Осјећам да је ово (одлука) велика грешка САД. Овако се уплиће у унутар-украјински сукоб, са свим што он носи. Додатно, ове одлуке могу дао спријече покушаје за проналажење мирног рјешења за тешку унутрашњу украјинску кризу", рекла је она, пренио је Тасс.

Стејт департмент за сада није желио да потврди слање оружја, наводећи само да САД планирају да пруже Украјини "појачане одбрамбене капацитете", називајући ту помоћ "искључиво одбрамбеном".

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

хостаплери

24.12.2017 10:25

Е то је демократија и то је нормално,стите суверенитет украјине а Србије нестите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хостаплери

24.12.2017 11:18

То је као кад некоме дас пистољ да изврси самоубиство. Нема разлике.

Name

само је глупост вецна

24.12.2017 10:40

Неко га назива офанзивним, неко агресивним а у принципу се орузјем тргује, само из два разлога: један је, да неко добро заради а други је, да се неко убије. Једно је сигурно јасно,из те прице профитира само продавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАНТАУТОР

24.12.2017 10:56

Па наравно да је ово требало оцекивати.Препали су се да тамо не завлада мир,па је ваљало да мало осоколе своје стиценике тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократа

24.12.2017 10:58

Америка је прави примјер мирољубиве државе , гдје год се уплете, крв се лије. Добро и пожељно је само оно што они кажу да је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поросенко

24.12.2017 11:23

Гдје су год амери досли онису досли да продају орузје и да ослабе ту дрзаву и да испробају ново наорузање јер од тога зиве тако помазу својој ратној индустрији нигдје нису досли да праве мир него су досли да праве конфликте по свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

ембарго

24.12.2017 12:32

Сто нису тад послали орузје у босну... била би босна као сто је сад хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ембарго

25.12.2017 08:14

У Босни је тад недостајало мозгова. технике за убијање је било довољно.

Name

СИРЕЊЕ Рата према РУСИЈИ !!!

26.12.2017 11:25

Де савите Поросенка и Елиту у прве редиве . Нека они показу како се јурса на противника. Западни Официри : Напријед ! Православни Официри : Замном !

ОДГОВОРИТЕ