Најтрајнија су домаћа рјешења!

Постоје идеје да би ОХР требало да интервенише у питању Изборног закона БиХ, рекао је високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Босна и Херцеговина 18.12.2017 | 10:28
Најтрајнија су домаћа рјешења!
Ипак, како је истакао у интервјуу за "Независне", међународна заједница очекује да домаћи лидери пронађу рјешење.

"У току су одређени напори да дође до рјешења случаја 'Љубић'. У том случају нећемо ни размишљати о бонским овлаштењима. Добра домаћа рјешења су најтрајнија рјешења", рекао је он.

Високи представник је истакао да постоји погрешно мишљење да Валентин Инцко и међународна заједница желе да ОХР остане.

"Међутим, истина је сљедећа: постоје услови и циљеви, такозвана агенда '5+2', и тамо је јасно наведено шта треба за затварање ОХР-а", казао је Инцко.

Говорећи о коминикеу који је усвојио Управни одбор ПИЦ-а, Инцко је рекао да Русија није жељела да у њему буде наведено да чланице ПИЦ-а које су у НАТО-у и Јапан подржавају Акциони план БиХ за чланство у НАТО.

Казао је да се Руси нису жељели да буде поменуто још неколико питања, дио око ратних злочинаца, итд.

Да ли је, по Вама, оправдано у коминикеу поменути НАТО, Инцко је казао да није ништа речено мимо онога што БиХ сама не жели.

"Ми смо се у пријашњим разговорима позвали на документ који су потписали Комшић, Радмановић и Изетбеговић, дакле Предсједништво, а који се односи на тежњу БиХ да добије Акциони план за чланство. И то, наравно, не значи да ће БиХ постати чланица НАТО-а, то ће бити до вас. По мени, ту нема ништа спорно", казао је Инцко.

Он је казао да се једна од најважнијих порука ПИЦ-а односила на питање изборног закона у контексту одлуке Уставног суда (УС) БиХ у предмету "Љубић".

"Порука је да не желимо да видимо "мостаризацију" БиХ. Ова одлука се мора имплементирати. Одлуке Уставног суда БиХ су коначне и обавезујуће. Ја нисам пропустио прилику да поменем и друге одлуке УС, поготово кад се ради о конститутивности Срба у неким кантонима у ФБиХ. То да су Срби неуставни народ у неким кантонима је дискриминација Срба, која је неприхватљива. А исто тако је неприхватљиво да на имплементацију одлуке о равноправности Срба у неким кантонима чекамо пуних 15 година", казао је Инцко.

Што се тиче затварања ОХР-а, Инцко је казао да постоји погрешно мишљење да Валентин Инцко и међународна заједница желе да ОХР остане.

"Међутим, истина је сљедећа: постоје услови и циљеви, такозвана агенда "5+2", и тамо је јасно наведено шта треба за затварање ОХР-а. Ту имамо питања државне и војне имовине, Брчког, фискалне стабилности, владавине права, итд. Чим то ријешите, затварамо ОХР. Морате урадити свој дио посла. Крајњи циљ је да БиХ буде стабилна земља. Јединствена, али јако децентрализована, са два ентитета. И функционална! Представник једне велике западне земље на засједању ПИЦ-а је рекао да ће међународна заједница моћи рећи да је постигнут успјех када млади људи буду престали масовно бјежати из БиХ. То је наш највећи изазов. РС је величине Израела, а има једва милион становника. Ја желим да РС буде успјешна, просперитетна, да људи у њој желе живјети. И да се РС и ФБиХ такмиче економски, ко је отворио више предузећа, ко је изградио више аутопутева, гдје је љепше студирати, гдје се људи радије лијече, која полиција ради боље, итд", казао је Инцко.

(БН/НН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Кхал Дрого

18.12.2017 10:23

Суманута је и помисао да ОХР интервенише поводом изборног закона. И овдје је проблем у фед,.БиХ (у Српској која је за ниво БиХ једна изборна јединица су све странке сагласне, и то већ 7 година, довољна је измјена једне ријечи, умјесто Србин иде члан, и пресуда Сејдић-Финци би била импементирана). и проблем незајажљивих, те што су и Боњаци и Хрвати научили да им се угађа, аовдје неко мора попустити. Политичари из Српске не смију допустити да Српска на било који начин буде увучена у ту причу која се тиче искључиво фед.БиХ. Што се тиче МАП-а, ту је овај неозбиљни лик у праву, бивши чланови председништва БиХ су дефинисали тежњу, тежњу, но прође деценија, ствари се мијењају, између осталог ту је и тај услов књижења непокретне војне имовине, и проблем који је и апсолутно нерјешив. Ту је и декларација највишег законодованог тијела у Српској о неутралности, а и тако не одлучује БиХ (или инститиције БиХ) да ли ће у НАТО, већ то одлучује НАТО централа. Сулудо је и помислити да ће НАТО (реално, који ћемо им *****) примити неког са неријешеним стањем и гдје се (барем) пола државне зајхеднице противи. Тако да, пиши пропало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

18.12.2017 11:15

Гдје си пропали аналитицару?

Name

Реално

18.12.2017 11:35

Ти си нај веце зло за БиХ од свих преставника.

Name

Марш у ПМ

18.12.2017 10:31

Не рисе!!! Ваше понашање је као слиједи: Неко се гуши . 4 човјека гледају и не подузимају ништа . 5 човјек (ПИК) каже ако ова 4 му не помогну тј. не скоцу да га спасу нећу ни ја . Знаци да свјесно то радите!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упс

18.12.2017 10:56

Одговори ти нама колико Срба ради у ОХРу, а колико Бошњака, то ти нама одгвори. Нагурали сте све саме Бошњаке што и показује шта вам је крањи циљ. Доста више ових србомрзаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2017 11:40

Ево сад це господин Инцко теби неписмени глупане одмах одговорити!

Name

постено

18.12.2017 11:10

Ако си вец ту онда ради свој посао а не да нам лапрдас без везе , ти си једини који мозе да спаси овај народ уклањањем Бакира, Додика ,Цовица и свих оних корумпираних Судија и Тузиоца са тим би спасио сав овај народ и рјесио би 90% проблема на овим просторима !! Увати се посла и удри да палија јециииии.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Је Тај Инцко,

18.12.2017 14:31

он се обнаса ,као да је власник бих а ,као да је тај народ брез мозга и да незна уопсте размисљати ,ајде вец једном спизди ,покупи своје крпе имамо те пун к*рац .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

18.12.2017 20:51

Он ти је трецерсзредни политицар за ког у његовој земљи нико цуо није али онда ти је јасно ко смо ми кад нама ведри и облаци.Ево акцизе су полазале ста они из ЕУ зеле овом народу.Поред насе банде корумпиране и они дебело завлаце руке у дзепове овог биједног народа и то без имало срама и стида.