ЕЛ: Звезда серијом 27:10 до хет-трика у Валенсији!

Црвена звезда савладала је Валенсију у гостима у драматичном, последњем мечу 12. кола Евролиге 86:82 – (26:22, 14:16, 16:25, 30:19).  Велики преокрет и велика победа Звезде у Шпанији! Серијом 17:0 у последњих пет минута, црвено-бели утишали "Ла Фонтету" и савладали и Валенсију, за трећи евролигашки тријумф у низу. Маестрална рола Пере Антића.  Повратак Отписаних у Шпанији! Звездаши - биће ово још једна опасна сезона! Какав преокрет Звезде, пала је Валенсија! Мицов најефикаснији у поразу Милана у Атини! Екипа Арманија из Милана поражена је на гостовању у Атини од Панатинаикоса са 80:72.  ПАО је машина у Атини! Без већих проблема Зелени савладали Армани.

Кошарка 15.12.2017 | 23:14
ЕЛ: Звезда серијом 27:10 до хет-трика у Валенсији!
Српски и регионални шампион сјајно је отворио дуел, али је у финушу првог полувремена уследио велики пад у игри, што је домаћин искористио да значајно смањи двоцифрени заостатак (40:38).

Играло се у истом ритму и на старту другог дела, црвено-бели нису могли ништа да погоде за три, али ни да пронађу једноставно решење у нападу, а Валенсија је наставила то да кажњава и да период од шест минута у којима није примила кош претвори у тотални преокрет и своје двоцифрено вођство.

Међутим, онда је дошло и до очекиваног пада у редовима првака Шпаније, а овога пута Црвена звезда предвођења Пером Антићем, Џејмсом Фелдином и Дејаном Давидовцем прави немилосрдну серију од 17:0, односно укупних 27:10 за велику победу, трећу у низу у елитном такмичењу.

Давидовац је погодио веома важну тројку, Антић украо неколико лопти и био сјајан у дафанзиви, док је амерички бек преузео одговорност у нападу и погоцима са линије бацања ставио тачку на меч.

Екипа Душана Алимпијевића забележила је пету победу у сезони чиме се у потпуности вратила у борбу за место међу осам најбољих тимова Европе, док је шпански представник доживео девети неуспех.

Поново је феноменалну партију пружио Фелдин са 26 поена (8/10 за два, 0/4 за три), пет асистенција и три скока, а посебно се истакао смиреношћу са линије за слободна бацања у драматичној завршници (10/10).

Важну ролу имао је и Тејлор Рочести са 13 поена (3/6 за два, 1/3 за три), уз погодак за вођство у последњем минуту, али свакако треба истаћи партију невероватног ветерана Антића који је практично преломио сусрет тројком, украденим лоптама и изнудјеном неспортском личном грешком.

За 26 минута у игри имао је 10 поена (1/2 за два, 2/4 за три) и четири ухваћене лопте, а истакао се још и Немања Дангубић са поеном мање.

У домаћем саставу најбољи је био Фернандо Сан Еметерио са 17 поена, Тибор Плаис имао је 13 и седам скокова, док је Алберто Абалде убацио 12.

Звезда у уторак гостује шампиону Европе Фенербахчеу у Истанбулу, док само два дана касније дочекује Панатинаикос.

"Ла Фонтета" је аплаудирала у ритму труба, а кошаркаши Валенсије су полако прелазили на половину Црвене звезде, мислећи да им је пет минута пре краја вођство 72:59 било довољно за мирну победу и прекид серије неуспеха.

Душан Алимпијевић тражио је и тражио петорку која би вратила његов тим у меч у којем је имао и вођство од 11 поена крај првог полувремена.

Тренер Звезде позвао је у том тренутку Пера Антића да уђе у игру и да покуша да повеже игру црвено-белих, а начин на који је Македонац покренуо Београђане дуго ће се памтити.

Уосталом, као и њихов преокрет серијом 17:0, вредном треће узастопне победе у Евролиги.

ВАЛЕНСИЈА - ЗВЕЗДА 82:86 (22:26, 16:14, 25:16, 19:30)

Док су домаћи тројкама тражили "оверу" победе, Антић им је украо лопту и у 35. минуту сам истрчао контру, закуцао за 72:61 и показао саиграчима да нема одустајања. Командовао је потом одбраном, неколико пута буквално изненадио играче Валенсије својим "читањем" ситуација, а на другој страни улио Звезди веру да може да се врати.

Дејан Давидовац постигао је потом своју другу тројку, Џејмс Фелдин је поентирао продорима и Звезда је Антићевом тројком већ у 37. минуту изједначила на 72:72! И ни ту није стала, већ је Фелдиновим погоцима продужила серију на 17:0, све до свог вођства 72:76.

Валенсија је одговорила "двојком" Ван Росома, поново повела тројком Фернанда Сан Еметерија, али Београђани нису одустајали ни после неколико узастопних лоших напада.

Милко Бјелица је на почетку 40. минута ухватио можда и пресудни офанзивни скок и омогућио Тејлору Рочестију да "флоутером" крај чеоне линије донесе Звезди вођство (77:78) које није испустила до краја. Бјелица је потом украо лопту Сан Еметерију, а Фелдин је изнуђеним прекршајем увео меч у пенал завршницу, у којој је завршио меч са 26 убачених поена и у којој трећи узастопни тријумф српског представника није био довођен у питање.

Упркос поразу од Уникахе, и ове сезоне је дефинитивно настављена традиција сјајних игара и великих победа Црвене звезде мтс у Шпанији. После тријумфа на паркету Реала, овог петка поново је победила и у чувеној "Ла Фонтети", где је 2015. и писала своју историју, изборивши први пласман у Топ 16 фазу Евролиге.

Тријумфом на почетку шестодневне турнеје, Звезда је поправила свој скор на 5-7 и учврстила се у средини табеле уочи гостовања Морнару из Бара и Фенербахчеу. Са друге стране, Валенсија је претрпела и осми узастопни пораз у најјачем такмичењу и дели последње место са Ефесом и Арманијем, који су такође остварили по три победе.

Какав преокрет! Ко је могао да се нада овоме? Валенсија је водила с 13 разлике у последњој деоници, а Звезда је извукла магичну прашину из џепа, просула је по паркету дворане у Валенсији и дошла до велике победе од 86:82 и скора 5-7 у Евролиги.

Звездине наде за ТОП 8 су више него живе. Иако има још много да се игра. Била је ово класична епизода "Повратка Отписаних" усред Шпаније. Велика серија од 17:0 је преломила меч на страну Црвене звезде коју је овенчао Милко Бјелица украденом лоптом у последњих 30 секунди, те пеналима Фелдина.

Карактер на делу. Срце на делу. Овакве победе знају да вам преокрену целу сезону. Овакве победе вам дижу самопоуздање до неба, па још мало више.

Ово је пета везана победа Звезде у свим такмичењима после репрезентативне паузе. Звезда гази све пред собом, Звезда игра без лимита. Алал вера за овакав преокрет!

Звездаши - спремите се поново за велику евролигашку сезону!

Џејмс Фелдин је одигра још један фантастичан меч - дао је 26 поена. Дао је најважније пенале којим је практично решио меч. Невероватан меч. Меч за памћење!

У првом полувремену је све ишло како треба по Звезду. Црвено-бели су играли веома смирено и паметно. Ушле су тројке Антића и Рочестија, Дангубић је имао неколико добрих потеза. Можда одбрана није била на највећем нивоу, али је зато шут за два био скоро па савршен. Скокови су били на страни црвено-белих.

Домаћи су у једном моменту ушли у проблем са фауловима, досуђена је и техничка, навијачи су почели да се љуте, па је генерално Валенсија ушла у контраритам. И није могла скоро ништа да погоди с дистанце и полудистанце.

Све је то ишло на руку Звезди која је мирно пратила шта се догађа на паркету, диктирала ритам. Константно се разлика кретала ту негде око 10 поена на страни Звезде, што је свакако пријало гостима из Београда.

Потом је уследио пад у игри Звезде, било је промашаја Бјелице, а то је домаћин казнио с два-три везана коша и на одмор се отишло с само два поена предности црвено-белих (40:38).

Звездин пад са крај друге деонице се продужио и у трећој, тако да су то били јако опасни моменти за Звезду. Валенсија је била у налету, дошла је и у предност. Играло се кош за кош, поен за поен. Фелдин је у тим моментима измишљао поене. Јако важни детаљи на овом мечу.

Упркос томе Валенсија је добром игром спуштала лопту у рекет и тако долазила до поена. Тако је положио лопту Вивес, а потом и Плајс. Вратио је Давидовац тројком и опет смо имали егал меч. Звезда је у том моменту прегрмела кризу. То су били моменти где се ломило.

Звезда је ушла у последњу деоницу са седам поена заостатка.

Некако је недостајало Звезди идеје у нападу, били су то индивидуални покушаји, без акција, а Валенсија је подигла ниво погођених шутева и тако отишла на двоцифрену разлику. Јако је паметно одиграо тим Чуса Видорете у тим моментима и отишао на 13 разлике.

Тргнула се Звезда серијом од 7:0 и тако је оживела наду за победом на овој утакмици. Спустила је разлику од минус 13 до минус шест. А потом и до изједначења (72:72). Била је то фантастична серија.

Она се после и наставила, црвено-бели су отишли чак на четири поена разлике. Играло се у егалу. Сан Еметерио је дао тројку на минут пре краја и овео Валенсију на поен разлике предности. Потом је Рочести погодио за два. Бјелица је одиграо одбрану, Фелдин бриљирао у нападу...

Остало је историја. 

ЕВРОЛИГА: Валенсија - Црвена звезда 82:86

Дворана: Пабелон Фуенте
Судије: Рижик, Замојски, Коромилас

ВАЛЕНСИЈА: Томас 8, Абалде 12, Ван Росом 9, Рудеж, Дубљевић 4, Вивес 3, Мартинез, Сан Еметерио 17, Плајс 13, Грин 10, Дорнекамп 6, Хлинасон.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дубљевић 9, Давидовац 6, Лазић 2, Антић 10, Фелдин 26, 5ас, Јанковић 4, Рочести 13, Лесор 5, Енис, Јовановић 2, Бјелица 4,  9ск.

Мицов најефикаснији у поразу Милана у Атини! Екипа Арманија из Милана поражена је на гостовању у Атини од Панатинаикоса са 80:72.

Српски кошаркаш Владимир Мицов меч је завршио са 13 поена, чиме је био најефикаснији у свом тиму.

Изабраници Ћавија Пасквала нису добро кренули меч, пошто је Милано прву деоницу добио са 23:14.

Ипак, актуелни шампион Грчке је подигао ниво игре у другој четвртини коју су добили са 25:18.

Кључна четвртина је била претпоследња, коју су домаћи кошаркаши добили са 25:16, када су и сломили ривала.

ПАО је забележио осми тријумф, док је Армани доживео девети пораз.

Најефикаснији у победничком тиму био је Кеј Си Риверс са 20 поена, док је Мет Лоџески убацио 14. Истакао се и Ник Калатис са 12 асистенција и девет поена.

У пораженој екипи, поред Мицова, само је Гудаитис био двоцифрен са 11 поена.

ЕВРОЛИГА - 12. КОЛО:

Четвртак

Фенербахче - Жалгирис 89:90
/Весели 20 - Пангос 22/

Бамберг - Олимпијакос 67:65
/Рајт 20 - Принтезис 12/

Уникаха - Химки 93:84
/Недовић 21 - Швед 28/

Реал Мадрид - Барселона 87:75
/Дончић 16 - Томић 12/

Петак

ЦСКА - Макаби 101:86
/Де Коло 26 - Кол 24/

Ефес - Басконија 81:82
/Меколум 21 - Шенгелија 17/

Панатинаикос - Армани 80:72
/Риверс 20 - Мицов 13/

Валенсија - Црвена звезда 82:86
/Еметерио 17 - Фелдин 26/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар