Стојковић: Ожегови и моји потомци ће да навијају за Партизан!

"Звали су цео Крушевац да дође са лопатама да чисти. То је орање, шта можеш да очекујеш са лопатом - кад ухватиш снег, па захватиш и траву и земљу. Гледао сам како се лопта лепила, ниједном није одскочила када су је бацали у вис. Код корнера су нашли два и по метра где може да иде лопта и на основу тога су закључили да може да се игра”, навео је искусни чувар мреже.

Фудбал 15.12.2017 | 21:45
Стојковић: Ожегови и моји потомци ће да навијају за Партизан!
Владимир Стојковић је стуб Партизана и човек од чијег останка у клубу би могао да зависи и успех целе сезоне. Сумирајући све што се десило у протеклих шест месеци, искусни чувар мреже причао је о борби на живот и смрт, успеху у Европи, блату у Крушевцу у којем је Партизан изгубио важне бодове, али и томе како покушава да помогне сваком саиграчу.

“Негде у подсвести имаш неку обавеза која те тера из дана у дан да будеш на максимуму. Наравно, некад се деси и да се издувамо. Толико је било утакмица. Од Видеотона на живот и смрт до Јанг Бојса где је опет било на живот и смрт. Ту се директно одлучиавало о нечем великом. А да не причамо о утакмицама репрезентације. Много енергије је било потребно”,рекао је Стојковић за ТВ Партизан.

Он је говорио и о условима у којима је Партизан одиграо две утакмице пре дербија - против Војводине и Напретка где су црно-бели од максималних шест, освојили само један бод.

“Не треба причати о томе шта се дешавало против Војводине код нас на стадиону кад је почео кијамет. Знам да су наши људи из управе хтели да одложе меч
после 30 минута, а људи из Војводине нису дозволили. Онда, звали су цео Крушевац да дође са лопатама да чисти. То је орање, шта можеш да очекујеш са лопатом - кад ухватиш снег, па захватиш и траву и земљу. Гледао сам како се лопта лепила, ниједном није одскочила када су је бацали у вис. Код корнера су нашли два и по метра где може да иде лопта и на основу тога су закључили да може да се игра.”

Евидентно је да ове сезоне, можда и више него током претходног боравка у Партизану, утиче на остатак екипе.

“Покушавам да то што имам пребацим на колеге и не само то. Ако видим коме шта фали, пробам то да исправим. Покушавам да неке играче усмерим да у фудбалу постоје два пута - кад си у блату да останеш тамо или да будеш херој. Немаш ту шта да изгубиш. Ти си на некој лествици, ниси ништа урадио, а мораш да постанеш нешто. Тако треба да се размишља.”

У вечитим дербијима по правилу је Стојковић пружао одличне партије, а и нападач Огњен Ожеговић је у 156. првенственом окршају најбољих српских клубова био један од најбољих. Обојица су носила дрес Црвене звезде. У чему је ствар?

“Како се постаје навијач једног клуба? Да узмемо за пример навијаче Звезде и Партизана - по њиховом, требало би да гледамо шта му је био чукун деда. Негде је морало да дође до сечке. Као што је после рата велики број муслимана прешао у Србе, а и велики број Срба прешао у муслимане. Не знам да ли је мој чукун деда навијао за Партизан, ја сам као дете негде за Звезду, али негде се то исече. Вероватно ће сад моји и Ожегови потомци да навијају за Партизан. Имате случајеве где један брат навија за Звезду, а други за Партизан, отац за Звезду, па син за Партизан. И то се једног дана промени. Мора нешто да се деси да ти почнеш да навијаш за један клуб.”

Стојковић сматра да је Партизан добро прошао на жребу за шеснаестину финала Лиге Европе где је за противника добио Викторију Плзењ.

“Кад гледамо реално фудбалску, то је једна озбиљна екипа. Из искуства, за наш менталитет је боље то него да смо извукли Спортинг или Атлетико. Мало би вероватно били под ручном, ноге би биле свезане. У подсвести је ипак битно кад кажеш име клуба… Да кад изговориш ти име у глави не фаворизујеш. А овако би било - аха, играмо са Атлетиком то ћемо да изгубимо, па пошаљеш онда такву информацију у свемир. Овако, аутоматски ти долази у главу информација да можеш да прођеш Плзењ.”

Атрактивне одбране ногом ове полусезоне постале су прави трејдмарк времешног чувара мреже, а тако је скинуо зицер Пешићу у дербију.

“Такве лопте не постоји опција као другачије да одбраниш. То је инстинкт. Можеш да гледаш како улази или да покушаш ногом. То је најбржа могућа реакција.”

Да ли Партизан може у Европи да направи још бољи резултат од пласмана у нокаут фазу?

“Јанг Бојс је, кад погледамо кога смо прошли, екипа која је испред Базела. Да играју 100 пута са Базелом, биће још 100 пута егал. То треба да нам буде смерница. Фудбал је највећа коцка и све зависи од тебе. Не би кладионице профитирале да само побеђује они који су фаворити на папиру.”

Порука за навијаче?

“Да верују у нас као и увек, ми ћемо гинути, Даћемо крв као што су тражили.” 

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар