Одлука о условима одређивања трасе пута Београд - Сарајево и о повећању акциза

У Сарајеву је у 10:00 часова настављена раније прекинута сједница Представничког дома на којој ће посланици да се изјасне о Декларацији о утврђивања критеријума будуће ауто трасе пута Београд - Сарајево, коју је раније предложио замјеник предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

Босна и Херцеговина 14.12.2017 | 08:18
Одлука о условима одређивања трасе пута Београд - Сарајево и о повећању акциза
Босић је мишљења да ће Декларација добити подршку у Представничком дому како би се одлука о траси ауто пута донијела на основу егзатних критеријума, шта је најисплативије и шта је у интересу већине грађана и Републике Српске и Федерације БиХ који ће враћати кредит за изградњу тог аутопута.

У Босићевој декларацији се наводи да се код одређивања будуће трасе одлучује на основу чињеница а не по жељама појединаца. Према његовом мишљењу предност у сваком случају има траса ауто пута Београд - Сарајево која иде преко Бијељине - Брчког и Тузле.

Јединственог мишљења око трасе ауто пута Београд - Сарајево нема јер је по једнима то управо траса преко Бијељине  и Тузле, док за друге треба да иде преко Вишеграда - Горажда до Сарајева.

Занимљиво је да се у вези одређивања трасе будућег ауто пута да иде преко Вишеграда заложио и лидер Бошњачке демократске заједнице Муамер Зукорлић, који је мишљења да је то најбољи правац јер ће спајати Бошњаке Санџака али и Косово и Албанију са Сарајевом. 

Он је мишљења да је то по броју путника који би ишли тим правцем најиспативије, јер се Сарајево спаја са најнасељенијим подручјима.

Одмах по окончању ове сједнице услиједиће нова на којој ће се посланици изјашњавати и о сету закона о акцизама, које је усвојио Дом народа и упутио и хитну процедуру Представничком дому ПС БИХ.

Ради се о петој верзији закона о акцизама, на чијем доношењу инсистирају владе РС и ФБиХ, као и  међународна заједница.

Повећање акциза за 0.15, односно за 0,18 КМ када се дода ПДВ је потребан за нови аранжман с ММФ-ом.

До сада закон о повећању акциза на гориво није имао потребну скупштинску већину у Представничком дому ПС БиХ.

У Дому народа БиХ ово законско рјешење подржали су посланици СДА, СББ. ХДЗ и СНСД, који ће и у Представничком дому дати свој глас за повећање акциза.

Према неким тврдњама претходних дана су вршени додатни притисци на посланике у циљу обезбјеђивања скупштинске већине за усвајање сета закона о акцизама.

На дневном реду нове сједнице Представничког дома је и приједлог измјена изборног закона.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

14.12.2017 08:15

Не разумијем дрека на странце само нам њихове банке одговарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

14.12.2017 09:47

@ борац У Републици Српској су вјеровали "домаћим" банкама и шта би? Скоро све пропадоше, срећом државна Агенција за осигурање депозита, већинским новцима Федерације БиХ, па се новац штедишама намирио! Нико нормалан не би требао држати новац у "домаћим" банкама!

Name

Горки

14.12.2017 09:12

Ако вама буде један Зурколиц одлуцивао куда треба, да продје Аутопутз, онда драги моји боље сви да нестанете са Политицке сцене. Брука само кад вам се тај исти Зурколиц појави на васим ТВ Екранима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

14.12.2017 09:50

@ Горки Зукорлић вам је сада "гласноговорник" Вучића, као и Расим Љајић, а Угљанин "пријети референдумом" док му се не нађе какво министарско мјесто у Београду! "Троугао" СА-БГ-ЗГ је за "Богу плакати"!

Name

Ре Горки

14.12.2017 10:19

Зукорлића у влади Републике Српске има више него Срба! То је Вама Ваш Додо спрчкао. Сада се можете само сликати. Ја сам као Србин мањина у такозваном Граду Приједору., у којем нема Срба само њекакви грађани. Одох и Ја..

Name

Памети гдје ли си

14.12.2017 10:14

Управо ове партије које су гласале за акцизе су експозитуре западних интереса. Да је имати памети па се овом одупријети. Треба само пратити трагове (токове) новца и све је јасно ко дан.

ОДГОВОРИТЕ