ПЛ: Рекорд - Сити наставља да хара Премијер лигом!

Фудбалери Манчестер ситија наставили су да харају Премијер лигом 15. узастопном победом од почетка сезоне.  Како да их неко стигне кад они не успоравају? Тренутно нико у лиги не може да заустави Манчестер сити. . . Кад то није пошло за руком Манчестер јунајтеду прошлог викенда, како очекивати од Свонсија? Сити као против школараца - 15 у низу и чудесни Давид Силва! Алардајс посрамио Кумана, Оказаки се присетио 2016. године.  Гости се радовали у првим вечерашњим мечевима 17. кола Премијер лиге.  Краљ малих утакмица - Ромелу Лукаку! Тотенхем рутински против Брајтона, киксеви Ливерпула и Арсенала! Белгијанац обезбедио минималан тријумф Мурињовом тиму над Борнмутом.

Фудбал 13.12.2017 | 23:37
ПЛ: Рекорд - Сити наставља да хара Премијер лигом!
’Грађани’ су наставили са сјајним резултатима са 4:0 савладали Свонси у гостима, поставши прва екипа са толиком серијом тријумфа у једној сезони.

Победом у недељу над градским ривалом Манчестером изједначили су некадашњи успех Арсенала, али су ’Тобџије’ то учиниле у две такмичарске сезоне, па сада нема дилеме која је најдужа серија у историји енглеског фудбала.

Изабраници Пепа Гвардиоле потврдили су још једном да су највећи фаворити за освајање титуле на Острву, а за разлику од неколико претходних утакмица у којима су се мучили, сада проблема није било.

Вођство гостима у Велсу донео је Давид Силва у 27. минуту, када је феноменално спровео центаршут презимењака Бернарда у мрежу и наставио серију голова. Само седам минута касније на семафору је писало 0:2 и Кевин Де Брејне је решио питање победника.

Белгијанац је са левог бока извео скраћени корнер, послао оштру лопту коју нико није закачио, па је она изненадила голмана Фабијанског и завршила у супротној малој мрежи.

Тим резултатом отишло се на одмор, да би почетком другог шпански везиста постигао други поготак. Одиграо је изузетну акцију са Рахимом Стерлингом и буквално се ушетао у гол, ’боцнувши’ противничког чувара мреже из петерца.

Сити је наставио да напада, креирао још неколико добрих прилика до краја сусрета, а конаначан резултат поставио је Серхио Агуеро пет минута пре краја. Након 17. кола Гвардиолина екипа ће бити презадовољна јер је задржала 11 бодова предности у односу на другопласирани Јунајтед.

Код Манчестер ситија нема емотивног пражњења, фразе која се обично користи након тешког меча, па су "грађани" након велике победе у градском дербију против Јунајтеда (2:1) пре три дана - ове вечери надиграли и Свонси на гостовању.

Гвардиолина екипа је тако наставила да "поправља" рекорд по броју узастопних победа у Премијер лиги, а након најновијег тријумфа, који су донели Силва, Де Брујне и Агуеро, има их 15.

СВОНСИ - МАНЧЕСТЕР СИТИ 0:4 (0:2)

Силва се сјајно снашао у 27. минуту након центаршута његовог презимењака из Португала, Бернарда, па је петом "ћушнуо" лопту поред Фабијанског. Пољски голман можда је могао да реагује боље и код гола Кевина де Брујнеа из 34. минута, искоса са леве стране из слободног ударца, али олакшавајућа околност по Фабијанског је што су му засметали играчи који нису избацили лопту пре њега.

Ако је и било неке шансе за "лабудове" и она је угашена након мини-акцијеДавида Силве и Рахима Стерлинга коју је поново голом завршио искуснији фудбалер.

У финишу меча се након соло акције уписао и Серхио Агуеро.

Постаје полако бесмислено. Постаје све јасније да ове сезоне Манчестер Сити једноставно нема достојног ривала у Премијер лиги. Па иако се то није ни очекивало од фењераша Свонсија, лакоћа са којом изабраници Пепа Гвардиоле жању бодове говори да ће ова сезона бити једна од досаднијих у 21. веку. У 17. колу Премијер лиги убедљивих 3:0 на Либертију за веровали или не већ 15. узастопну лигашку победу Грађана.

Једино што нам не дозвољава да променимо канл кад игра Сити, јер исход се унапред зна, јесте исконска лепота у потезимаГвардиолиних уметника. Понекад се чини као да им терен служи уместо платна, док лоптом стварају каква ремек дела. Ово вечерашње је потписао Давид Силва, који је био стрелац два Ситијева гола.

Овај први, хајде и некако, сви би је вероватно "мунули" у тој ситуацији. Али његов други, аСитијев трећи гол? Само још једна у мору потврда да се Грађани ове такмичарске године играју са противницима као да су преко пута школарци.

Између та два Силвина поготка угурао се и феноменални Кевин Де Брујне, по многима најбољи играч досадашњег тока сезоне у Премијер лиги, лукавим центаршутем/шутем из слободног ударца. За крај и соло продор Серхија Агуера, тек да пошаље јасна порука Тотенхему пред велики суботњи дерби: победићемо вас, победићемо вас убедљиво!

’Црвени-ђаволи’ су у термину који је почео 15 минута касније минималним резултатом (1:0) савладали Борнмут на свом стадиону, а стрелац јединог гола био је Ромелу Лукаку у 25. минуту и на тај начин се делимично искупио за очајну партију у манчестерском дербију.

Корпулентни нападач је искористио савршен центаршут Хуана Мате са леве стране и главом погодио горњи десни угао, чиме је казнио промашај Чарлија Данијелса три минута пре гола.

До краја сусрета је екипа Жозеа Муриња могла и убедљивије да слави, али и да прими неколико голова јер је Де Хеа у више наврата одлично реаговао.

Јунајтед, за који је читав сусрет одиграо српски репрезентативац Немања Матић, сада 38 бодова, три више од трећепласираног Челсија.

Није се прославио пре три дана у манчестерском дербију када је фактички наместио два гола Ситију, али је Ромелу Лукаку показао вечерас зашто је "краљ" малих утакмица. Можда му не иде против Грађана, Тотенхема или Арсенала, али када дођу клубови попут Борнмута, пораз им је загарантован ако је Белгијанац на другој страни.

Лукаку је вечерас постигао једини гол за Црвене ђаволе вредан три бода у мечу у којем је Манчестер Јунајтед само рутински одрадио посао и славио са 1:0. Сјајан центаршут Хуана Мате из 25. минута Белгијанац је спровео главом иза леђа голмана Трешњица, којим је Мурињов тим наставио (пирову) потеру за лидером Манчестер Ситијем који им је на 11 бодова.

Немања Матић је одиграо цео меч сасвим солидно, а свом новом партнеру на средини терена, младом Мектоминеју могао је да покаже неколико трикова и уведе га у врхунски фудбал. 

Четврти је сада Тотенхем који је погоцима Оријеа и Сон Хјон-Мина добио Брајтон (2:0), минималним резултатом Евертон је савладао Њукасл у гостима, а Александра Митровића није било у протоколу. Лестер је био убедљив на гостовању Саутемптону и славио са 4:1 у утакмици у којој је Душан Тадић на терену био до 83. минута, да би Арсенал и Ливерпул друго коло заредом разочарали своје навијаче.

Тотенхем се није на Вемблију мучио са Брајтоном којем је спаковао по један гол у сваком полувремену за лаганих 2:0 којим се вратио у топ четири. Прво је Серж Оријеслучајно, уместо да центрира матирао Метјуа Рајана у 40. минуту, а сваку дилему у тријумф Певаца отклонио је сјајни Корејац Сон у 88. минуту на центаршут Ериксена.

Лепа и фина победа за Певце који у наредном колу у суботу (18,30) гостују на Етихаду лидеру и до сада непобедивом Манчестер Ситију.

’Тобџије’ су одиграле без голова на гоствању Вест Хему, који је везао други велики „скалп“, док је резултат у дуелу ’Редса’ и Вест Бромич Албиона такође било 0:0.

Разочарења вечери су сигурно Ливерпул и Арсенал, који нису успели да победе тимове из доњег дела табеле - ВБА и Вест Хем. То се посебно односи на Црвене који су извели најјачи тим, доминирали у већем делу меча, али су Врећице Алана Пардјуа биле изузетно чврсте. Гости су у првом полувремену чак запретили пар пута преко Хала Робсона-Кануа, али и имали среће и у ситуацијама када су их нападали Салах, Фирмино и Соланке.

Други везани реми на свом терену сигурно ће заболети Јиргена Клопа који је уместо шест планираних боодва уписао само два (1:1 с Евертоном пре три дана), па га чека тежак наставак сезоне и борба за пласман међу топ четири екипе у Премијер лиги.

За Чекићаре из Вест Хема није ни чудо што су одолели на свом Олимпијском стадиону против Тобџија које нису могле да нађу пут до мреже, а имале су и среће јер се Марко Аранаутовић поштено испромашивао на другој страни. Ипак, бод више задовољава Дејвида Мојеса који већ неколико утакмица показује да није зарђао нити заборавио менаџерски посао, док Арсен Венгер ваљда и није ни могао боље са комбинованим тимом који је вечерас извео. 

Саутемптон је први пут од 2005. године примио три гола на свом стадиону за једно полувреме, а може се рећи да је актуелни менаџер Лестера, тима који је ове вечери гостовао на "Сент Мерису", имао и посебан мотив.

Осим што је препородио "лисице" које су освојиле 20 од 27 бодова од његовог доласка, надиграо је и екипу која му је уручила отказ након сасвим добре сезоне.

Пуел је "свеце" водио до осмог места и финала Лига купа, али им то није било довољно...

Већ у првом полувремену Махрез, Оказаки и Кинг су најавили катастрофу Саутемптона, да би Маја Јошида након корнера у 61. минуту смањио резултат, а не Душан Тадић како се то учинило у први час пошто је и Србин кренуо на лопту. Ипак, од преокрета није било ништа пошто је Јошидин сународник Оказаки постигао још један гол на асистенцију Вардија.

Сјајно вече имао је и Лестер, који је на крилима расположеног Шинђија Оказакија прегази Саутемптон на његовом Сент Мериз стадиону - 4:1. Оказаки је, као у оној сезони када је Лестер шокирао свет узевши титулу, летео по терену, био свуда где је требало, постигао два, а наместио један погодак Лисица и са правом понео епитет најбољег играча утакмице.

Са овом четвртом узастопном победом Лестер се  учврстио на осмом месту на табели, са тенденцијом да још једном надмаши сва очекивања и умува се међу седам најбољих на табели где су све сами великани енглеског фудбала, уз додатан лудог Барнлија.

У трећој утакмици у термину од 20.45, Вејн Руни је донео нова три бода Евертону против Њукасла који је у очајној форми, па у овом тренутку ни смена Рафе Бенитеза није далеко.

За разлику од неких претходних мечева, сада Александра Митровића није било ни на клупи.

Лепи дани и за Евертон, који игра као препорођен откако је Сем Алардајс наследио Роналда Кумана. На Сент Џејмс Парку 1:0 за гостујући Евертон захваљујући Вејну Рунију, који је поново био човек одлуке и поручио критичарима да још има своју улогу на терену. Три дана после гола за реми у градском дербију са Ливерпулом савршен први додир са лоптом за минималац Карамела. У последња четири кола узели су 10 од моугћих 12 бодова па се на Гудисону више ни не помиње борба за опстанак.

Премијер лига 17. коло:

среда:

Њукасл јунајтед – Евертон 0:1 (0:1)
(Руни 27)

Саутемптон – Лестер сити 1:4 (0:3)
(Јошида 61 – Махрез 11, Оказаки 32, 69, Кинг 38)

Свонси сити – Манчестер сити 0:4 (0:2)
(Д. Силва 27, 52, Де Брејне 34, Агуеро 85)

Ливерпул – ВБА 0:0 (0:0)

Манчестер јунајтед – Борнмут 1:0 (1:0)
(Лукаку 25)

Тотенхем – Брајтон 2:0 (1:0)
(Орије 40, Сон Хјонг-Мин)

Вест Хем – Арсенал 0:0 (0:0)

уторак:

Бурнли – Стоук сити 1:0 (0:0)
(Барнс 89)

Кристал Палас – Вотфорд 2:1 (0:1)
(Сако 89, Мекартур 90+2 – Јанмат 5)

Хадерсфилд – Челси 1:3 (0:2)
(Депоатр 90+2 – Бакајоко 23, Вилијан 43, Педро 50)

Табела:

1. Манчестер сити 17 16 1 0 52:11 49
2. Манчестер јунајтед 17 12 2 3 37:11 38
3. Челси 17 11 2 4 31:14 35
4. Тотенхем 17 9 4 4 30:14 31
5. Ливерпул 17 8 7 2 34:20 31
6. Бурнли 17 9 4 4 16:12 31
7. Арсенал 17 9 3 5 30:20 30
8. Лестер сити 17 7 5 5 27:23 26
9. Вотфорд 17 6 4 7 26:29 22
10. Евертон 17 6 4 7 21:29 22
11. Саутемптон 17 4 6 7 17:23 18
12. Хадерсфилд 17 5 3 9 12:29 18
13. Брајтон 17 4 5 8 14:23 17
14. Борнмут 17 4 4 9 15:20 16
15. Стоук сити 17 4 4 9 19:36 16
16. Њукасл јунајтед 17 4 3 10 16:26 15
17. Вест Бромич Албион 17 2 8 7 12:22 14
18. Кристал Палас 17 3 5 9 12:28 14
19. Вест Хем 17 3 5 9 14:32 14
20. Свонси сити 17 3 3 11 9:22 12

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар