Хоће ли Парламент усвојити акцизе?!

Очекујем да ће ове седмице Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојити сет закона о акцизама јер модификовани приједлог доноси рјешења за два кључна захтјева власти и опозиције – намјена средстава, те транспарентност њиховог прикупљања и расподјеле, рекао је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, додајући да “то значи да је дошло до повећања путарина, а не акциза на гориво, што аутоматски искључује могућност да ће повећања од 15 фенинга ићи у општу буџетску потрошњу.

Босна и Херцеговина 12.12.2017 | 14:56
Хоће ли Парламент усвојити акцизе?!
Он је истакао да је усвајање акциза важан искорак који ће водити ка оперативности кредита ЕБРД-а и других међународних финансијских институција, а ријеч је о 800 милиона евра које постају оперативне и могу одмах да буду употријебљене за реализацију пројеката на изградњи ауто-пута и свих других путева.

''Усвајање закона о акцизама и закона о Агенцији за осигурање депозита биће посљедње реализоване мјере из писма намјере са ММФ-ом, што значи да се активно наставља аранжман са ММФ-ом и постаје активан петогодишњи уговор са Свјетском банком од 750 милиона долара'', нагласио је Звиздић.

Да је и међународним званичницима, када је БиХ у питању, врло важно усвајање акциза, а све под плаштом “интереса грађана”, иако ће те акцизе осјетити у властитим џеповима, потврдио је и европски комесар за проширење Јоханес Хан, приликом његове недавне посјете Сарајеву.

''На усвајање акциза треба обратити посебну пажњу. Мислим да не морам објашњавати колико је инфраструктура важна за привреду једне земље. У суштини, све се своди на имплементацију, сврха свега је интерес грађана. Као и обично, поново ћу остати оптимиста и изразити наду да ће одлуке бити донесене што је прије могуће'', рекао је Хан.

Подсјећамо, у четвртак ће бити пети покушај усвајања поменутих акциза, након што у претходна четири наврата није било довољно довољно руку у Парламентарној скупштини БиХ.

Међутим, овога пута усвајање никада није било ближе, нарочито након што се лидер СББ-а Фахрудин Радончић предомислио. Иако је првобитно био за усвајање али потом, када је оно постало неизгледно, “промијенио је плочу” те говорио како СББ више неће подржавати сличну мјеру. Међутим, да се у кратком времену може направити више преокрета показао је најновијим изјавама.

''Гласаћемо са усвајање акциза. Пресудило је оно што се нашло у новом приједлогу, а ријеч је о транспаретности трошења новца, на чему је СББ-е и инсистирао. Мислим да ће се на овај начин избјећи чувена прича како је, гдје и на који начин утрошено осам милијарди КМ, умјесто у цестоградњу као развојну грану завршавале и у крпљењу буџетских рупа'', рекао је Радончић.

Осим СББ-а, од раније је познато да усвајање акциза подржавају и СНСД, ХДЗ БиХ и СДА, што значи 21. руку, али ни то неће бити довољно па се већ сада гледа и у “остатак екипе”. Против ће гласати СДС, СДП, ДФ, А СДА, док је још увијек непознато за коју ће се опцију одлучити посланици из Независног блока, али и “одметнути” СДС-овац Ђорђо Крчмар.

Иначе, највећи проблем у читавој причи јесте податак да су акцизе на гориво и средства за путарине до сада упумпале у посљедњих десет година чак 7,7 милијарди марака на рачуне Српске и Федерације БиХ, али гдје се тај новац “слио”, више није могуће утврдити.

Због тога многи тешко могу да повјерују да ће овога пута бити другачије. У поменутом периоду грађани су путем акциза на гориво у буџет „слили“ 4,8 милијарди, путарина три милијарде, а путем посебне путарине 900 милиона.

Извор: Агенције

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

12.12.2017 14:00

НЕЋЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

војинологија

12.12.2017 14:56

Свеједно је ста се у БиХ бира, бице онако како протекторат одреди под пластом демокрације.

Name

@Хоце!

12.12.2017 15:06

И одмах це Баја изјавити, да је Бакиров итац довео мудзахедине у БиХ. Није висе пеоблем, како постати богат, него, како остати бахат.

Name

Фискал

12.12.2017 14:09

Ви сте предсједник вијеца министара на кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;

12.12.2017 15:54

Све је на кредит јер су горе све сами високосколовани купци диплома.Њихово знање је огромно,само ето још сикцу кад говоре а бале још обришу рукавом.Остале навике шта ћеш.

Name

Пута нигдје

12.12.2017 14:20

"У поменутом периоду грађани су путем акциза на гориво у буџет „слили“ 4,8 милијарди, путарина три милијарде, а путем посебне путарине 900 милиона." А пута нигдје, е тако ће бити и са овим парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

12.12.2017 14:24

Ненародна власт...бахатих 20% гласа и одлучује о 100% нашег свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојке

12.12.2017 15:55

И то 20% најнеписменијих.

Name

Трге

12.12.2017 16:53

Редовни су на гласању, из лицног интереса, да не изгубе помије.

Name

Луди Милојко

12.12.2017 14:31

Нека Савез за промјене блокира пистаљкама Парламент БиХ као Народну скупштину и спријеце усвајање акциза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

12.12.2017 14:43

Акцизе на гориво,толико пара узето,а гдје су Јос акцизе на цигарете отисле ,то усвајате лако ,а кад је да се одрекнете у корист народа онда ниста.Лозите народ на мрзњу,а кад је ви да узмете,онда имате једну вјеру новац.А станци колико им је стало до овог народа види се подрзавањем ове пљацке.Сада це све поскупити.Олоси прави сви до једног

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

12.12.2017 15:07

"...''Гласаћемо са усвајање акциза. Пресудило је оно што се нашло у новом приједлогу, а ријеч је о транспаретности трошења новца, на чему је СББ-е и инсистирао. Мислим да ће се на овај начин избјећи чувена прича како је, гдје и на који начин утрошено осам милијарди КМ, умјесто у цестоградњу као развојну грану завршавале и у крпљењу буџетских рупа'', рекао је Радончић..." Иако тако не звучи,ово је обична ублеха која не говори о неминовном повећању трошкова живота грађана БиХ,а то је нешто о чему је странка СББ (као) одувијек водила рачуна... Очигледно су промијенили ставове (из неких својих интереса,наравно) и на тај начин ће урадити исто што и та нека позиција (читај:СДА) коју СББ (као) тако жестоко критикује сво ово вријеме... Нека сами грађани (ако се усвоји овај нови намет) израчунају колико ће им се повечати трошкови живота до октобра 2018. године... А онда нека нешто ураде по том питању приликом попуњавања гласачких листића на изборима идуће године... Или им је заправо добро и немају неке веће свакодневне егзистенцијалне проблеме,ко зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бењамин Кресо

12.12.2017 15:52

Ко за отимачину дигне руку осусила му се.

Name

Дуле

12.12.2017 16:56

Е мој Бењамине, отимају свакако, на сваком кораку. Од Нове године, наплацују и борависну таксу.

Name

мила

12.12.2017 19:36

Да видим сада Додикове присташе....најгоре је када Додик и екипа објашњавају како ће нас акцизе спасити биједе,као да ће их он из свог џепа плаћати...још је горе што има довољно идиота да насједну на ту причу.

ОДГОВОРИТЕ