Кога ће спајати аутопут Београд-Сарајево?

БиХ још нема договора којом трасом од Београда до Сарајева - да ли преко Вишеграда или Бијељине, Једни су у емисији Поштено за економске анализе, други за повезивање Санџака и Албаније са Сарајевом.

Босна и Херцеговина 11.12.2017 | 23:41
Кога ће спајати аутопут Београд-Сарајево?
Питање изградње аутопута Београд – Сарајево показало је на који начин се доносе одлуке у БиХ - паушално, произвољно, без конкретних података и анализа, каже замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић (СДС).

Босић, који је иницијатор Декларације о траси ауто пута у Представничком дому, у емисији Поштено инсистирао је да се код одређивања будуће трасе води рачуна о стручним критеријумима и о интересима и Републике Српске и Федерације БиХ.



Каже да је био зачуђен мијењеањем ставова код власти РС, који су прво говорили да не долази у обзир а потом прихватили да то буде траса преко Вишеграда.

Босић је подсјетио и на тврдње предсједник РС Милорада Додика , који је у почетку ту трасу, како је пренио РТРС, назвао зеленом трансверзалом, а потом ју је прихватио.

За Енвера Биједића из СДП логично је да ће на крају превагнути траса преко Бијељине, односно Тузле, јер сви критерији воде туда.



Муамер Зукорлић поручује да је потребно да се сви ослободе страха од зелене трансверзале и да та траса иде преко Вишеграда јер ће повезати Санџак са Сарајевом али  тим правцем би били повезати и са Косовом,  Македонијом и Албанијом...

“Аутопут се не гради према томе гдје највише становника живи, већ према томе колико ће он бити искориштен са путницима који долазе са стране. То је стварни ресурс”, рекао је Зукорлић , нашто је реаговао Босић питањем који је интерес Републике Српске да издваја новац за повезивање Сарајева са Санџаком и Албанијом...

“Федерација мора да се одлучи, је ли јој интерес да повеже Санџак и Сарајево или јој је интерес да ријеши питање милиона својих људи тиме што ће ријешити питање транспотра, привреде у једном од својих највећих басена. Република Српска треба да одлучи да ли ће градити на дионици која има 15 хиљада возила дневно или да финансира дупло скупљу дионицу која има двије хиљаде возила дневно”, рекао је Босић.



До сада је у СНСД најприхватљивија била траса преко Вишеграда. Међутим, чини се, мијењају се мишљења и у највећој партији у Републици Српској.

“Свакако ако мене питате, ја ћу вам рећи да је за мене најприхватљивија варијанта преко Зворника, Братунца, Сокоца и даље за Сарајево”, рекао је СНСД-ов Лазар Продановић.

Ко ће пресудити? Ердоган, Вучић или ће се политичари у БиХ, коначно, око нечега договорити?



БН телевизија

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

боро

11.12.2017 23:42

Ако мене питата ја би на Бараће и Купрес и даље за Сињ и Сплит . , јер је највећи интерес српског народа у РС да се споји Славонија и Далмација преко БЛ и Бакинаца . Под условом да то финансира источни дио РС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

легија

12.12.2017 06:44

Добра ова.Баш тако ради ова банда црвена

Name

Ре боро

12.12.2017 07:55

Превише цинизма у коментару, али си у праву! То је можда и најважнија траса, која би показала највећу исплативост и од које би Република Српска имала највећу корист! Тај ауто пут би, посебно у љетном периоду био крцат аутомобилима! Мислиш ли да Хрватска случајно отеже градњу моста на Сави и градњу ове трасе?

Name

Преко

11.12.2017 23:52

Ако се буде градио,градиће се преко Вишеграда,ма колико се ко залагао за другу трасу.Ово се може закључити из изјава Вучића и Изетбеговића.Вучићев став је познат да ће Србија изградити аутопут до граничног прелаза Котроман.Бакир је рекао у Београду да је да пут до Бијељине прилази кроз насељеније подручје,али да кошта 1,2 милијарде и да Федерација плаћа 90%,док преко Вишеграда је краћа и јефтинија траса,а Република Српска плаћа 90% и да он води рачуна о задужењу те да је за јефтинију трасу.Трасу ће финансирати и Турска (наравно са кредитом) чији је интерес да пут иде ка Пештеру и даље коридором 10 ка Турској.Трагови новца одлучују и узалудни су коментари људи из Бањалуке и Дервенте да нетреба да иде преко Романије,Вишеграда и Ужица(онако цинички и потцјењивачки)јер незнају да само приход од туризма(без индустрије која је јака)Златиборског округа је већи него буџети свих општина и "градова" на овој другој траси.На Истоку Републике Српске требају БРЗЕ ЦЕСТЕ(а не ауто-пут ) да се дода још једна трака и исправе кривине и гдје мора измјени траса. То су трасе:Требиње-Фоча,Фоча-Лукавица(И.С),Вишееград-Рогатица-Соколац-Пале и Соколац-Зворник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

12.12.2017 06:00

Ја сам из Бања Луке и стало тврдим да је за аутопут Сарајево - Београд најбоља траса преко ПАЛА. Та траса би повезала Сарајево и Београд, Сандзак и КиМ. Исто тако би поставила Републику Српску на бољу транзитну позицију. Тј при заврсетку ове трасе Србија би градила и аутопут Узице - Нис и онда би терет исао кроз Републику Српску. Тај пут терета би, у том слуцају, исао овако. Са истока преко Бугарске па даље Нис - Узице - Висеград - Сарајево - Добој - Бања Лука - Градиска- Загреб - Запад. Тиме би Република Српска повецала фрекфентност својих аутопутева неколико пута а тиме и прилив средстава. О развоју који би донио овај аутопут истоцном дијелу не треба ни прицати. А аутопут од Добоја преко Модрице Брцког и Бијељине до Сремске Митровице свакако це да се прави али то није будуца транзитна траса. Она слузи само за повезивање Бања Луке и Београда, Као и траса преко Тузле која слузи само за повезивање Сарајева и Београда. Ту нема тразитних такси.

Name

Доо Миле

12.12.2017 00:08

Ако вам је лаксе... онда правите оба! И проблем је ријесен. Бице сви задовољни и неце се нико бунити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

12.12.2017 02:47

Бас тако..сви се праве паметни у емисији а сви на дрзавним јаслама..трабуњају а ради се о 80 км ..Па правите оба пута..сад имате акцизе и радите несто..и треци и цетврти правац се мозе са том ловом изградити за 10 година..а они политизирају и тразе непријатеље.

Name

ацогз

12.12.2017 06:36

ПОДРЖАВАМ!!!

Name

118д

12.12.2017 04:21

Из којег ентитета це бити фирме за одрзавање путева? Мисле ови наси политицари унапред колико це на томе зарадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема ниста од тога

12.12.2017 05:14

Замлацивање људи .Ко це то све платити???? У свијету постоји много слободног новца али Нико не улазе у несто сто није исплатљиво. Овај пут је бас то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акцизоман

12.12.2017 07:54

Ти, зар не знаш да је усвојен Закон о акцизама. Тако када сипаш гориво ти финансираш изградњу пута или ће те паре отићи у приватне џепове, па ни пута ни пара.

Name

Па

12.12.2017 05:48

А козја стаза Копилови - Хум, да ли се она може малкице поправити ? Анкара - Тирана - Приштина - Нови Пазар - Сарајево - Бихаћ - Беч ( зелена трансверзала ). Вјечити сан се полагано остварује захваљујући АВ- у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

12.12.2017 06:36

Ауто пут мора проуцити струка. Најбољу и најпрофитабилнију опцију. Није то ни за Бакира ни за Вучића. Вец у самом старту се отворило пет релација, то је и зезнуло ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

12.12.2017 07:20

Као да је важно куд ће ићи....важно је што више пара опрати....који људи,ко њих пита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Бих

12.12.2017 07:23

гради оба правца и нема проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

роннy

12.12.2017 07:40

ма који пут коме ба треба пут са србијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.12.2017 08:10

Најбоље би било да се праве обе руте али по једна трака, тј. да буду једносмјерни, па изволите кружите...или по двије траке, ало мало стањити дебљину подлоге, па нек користи свако ону која му одговара. Вук сит, све овце на броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

12.12.2017 08:43

Продаће наши трасу као и све остало. Пут иде преко Тузле 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

12.12.2017 09:46

Једина паметна од Продановића у његовој политичкој каријери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмммммм

12.12.2017 11:39

Ја бих градио двије траке ауто пута преко Вишеграда,повезао Сарајево,Сандзака и Београд а друге двије траке ауто пута градио,вратио,преко Бијељине и Тузле за Сарајево..Прост и једноставно,ово сто сад не ваља у Сарајеву да се врати одакле је дошло а оно сто је добро и квалитетно да нам дође у Сарајево...Паметном доста ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГП

12.12.2017 12:07

Ићи ће на Вишеград као због Санџака али и Кустурице и ко зна кога још, увек је неки лични интерес испред јавног, шта се више прича безвезе, ај сад радите га, бовас више и аутопут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мотика

14.12.2017 19:17

Заврсите прво један аутопут па прицајте о нецему. Задузите нас јос и ударите нам порезе, ако икако мозе јос висе, а уз то се добро оградите. Не знам ко је гори од њих.

ОДГОВОРИТЕ