Зашто су лидери јачи од институција

Посљедњих деценија у Босни и Херцеговини, али и земљама региона, грађани најчешће на изборима за своје представнике бирају ауторитативне лидере. Тако умјесто владавине институција, закона и система, имамо ситуацију да о свему одлучују и све проблеме рјешавају политичке личности. Истражили смо, због чега се грађани грађани на изборима одлучују за деспотски, а не демократски начин управљања, па је на овим просторима умјесто култа државе, деценимама доминантан култ вође.

Босна и Херцеговина 10.12.2017 | 20:00
Зашто су лидери јачи од институција
Од завршетка рата је прошло више од 20 година, а у нашем друштву још увијек није успостављен независан и одржив рад институција. Умјесто функционисања система, деценијама имамо ситуацију да ауторитативни политички лидери одлучују о свим важнијим питањима, од којих већина није у опису њихових надлежности. Тако се искристалисао читав комплекс заједничких особина које описују ауторитативне политичке лидере у Босни и Херцеговини и региону.

Ауторитативни лидери себе стављају испред државних институција па умјесто да симбол власти буду јавни органи, то у очима грађана најчешће постану политичке личности. Занимљиво је да такви лидери на овим просторима добијају подршку грађана на изборима и да грађани одлучују да гласају за личност а не за програм одређене политичке партије.

"Иза свега се крије недовољна развијеност друштвене свијести грађана и страх за личну позицију", објашњава Ђорђе Чекрлија са Филозофског факултета у Бањалуци.

У друштву ауторитативних политичкил лидера, какво је Република Српска, БиХ, али и земље региона, значајан проценат грађана уопште не излази на изборе. Већина апстинената тврди да нема за кога да гласа јер је већина политичара већ била на некој функцији и како тврде, нису се ни по чему добром доказали. Они који излазе на изборе кажу да немају баш неког избора, али да грађанско право треба искористити. Појављивање нових и некомпромитованих опција неопходно је нашем друштву.

Посљедице гласачке апстиненције на друштво су очигледне. Мања излазност на изборима, значи нижи степен легитимитета политичког лидера који је изабран, кажу аналитичари. Упозоравају да је бирачко право уставом и законом загарантовано, због чега ту могућност грађани треба да искористе, јер на тај начин умањују могућност да их представља неко ко им не одговара.

У вишедеценијском формирању култа политичких личности у региону, умјесто грађанског отпора том антидемократском процесу, грађани су све то прихватили. Пратећи изјаве и обећања политичких лидера, грађани све чешће од званичника захтијевају да им рјешавају личне проблеме који често нису у надлежности лидераа којима се обраћају.

"За то су одговорни првенствено сами лидери који све институције, међу којима је чак и парламент, стављају у други план, што друштво удаљава од демократије, а води га ауторитативном политичком режиму", сматра новинар Жарко Марковић.

То доводи до ситуације да политичари тврде да су однијели убједљиву побједу на изборима јер су освојили већину гласова оних који су изашли на изборе.

Међутим када се томе дода око 50 процената незадовољних грађана који не гласају, добијемо потпуно другачију слику. Она открива да је такве лидере подржала једна четвртина од укупног броја грађана са правом да гласају на изборима. Прихватање таквог стања указује на недовољно развијену политичку писменост грађана, која је присутна у земљама региона.

Оно што је друштву неопходно су промјене у односу грађана према онима које бирају и чије позиције финансирају из јавног буџета. Психолози међутим не очекују да би на наредним изборима који се одржавају сљедеће године, могло доћи до промјене начина на који грађани одлучују кога ће заокружити на бирачком мјесту. Потребно је да свима постане јасно да неко ко је био у власти и умијешао се у корупционе афере, се неће боље понашати ни у новом мандату.

Шта је довело до тога да грађани из деценије у деценију постају све више политички неписмени? Транзиција, рат, различити системи уређења друштва од комунизма до капитализма... само су неки од разлога за такве промјене. Пад нивоа политичке писмености гранађана, политичким лидерима очигледно одговара, и не чине ништа да то промијене. Јер мање развијена свијест, неспорно значи више простора за минипулацију, демагогију и неодговорност.



БН телевизија

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Ро

10.12.2017 19:07

Зато што је народ глуп и излази на изборе и даје мандат од 4 г.лоповима да краду.Ја лично одем на дан избора ван града и не дам шупцима свој глас.Ето тако.Нека буде шта буде.Други гласове продају за уличну расвјету,асфалт,радна мијеста или 50 КМ.Зато нам и јесте овако.Нама треба чврста рука СА СТРАНЕ јер немамо алтернативу.Само тако и никако.Чврста рука.Тражили смо демократију,ево имамо је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вила

10.12.2017 20:06

Молим те да гласас на слиједецим изборима.Лупај по листицу,али изадји на изборе. Видис да се ситуација не мијења,а сваки глас не битан,а мозда и пресудан.

Name

Лажно Име

10.12.2017 20:31

Кривицу подједнако сносе не гласачи са гласачима. Не гласањем се помаже СНСД,ЗДА И ХАДЗ...

Name

Мислим ман

10.12.2017 20:36

Ма и ја исто, ја сам цак и у иностранству вец дуги низ година, прије сам гласао мало ради ето тог неког патриотизма, сада имам добро примање и рекао сам јавно одавно коме дајем глас. Стракци која на било којем простору у било којој опстини БиХ или ентитета мозе накупити 10% гласова. Тој странци - посто је у том слуцају велики махер, не да дајем глас него добровољну донацију до краја мог радног вијека. Назалост све странке у РС и ФБиХ су обицне кокосарске странке, које заиста, али заиста послије свих ових година, разумни цовјек са двије у глави, ненмозе сконтати како толико дуго манипулису обицним цовјеком. Нема пара за мој глас. Први пут у зивоту гласо 90те, за реформисте, задњи пут негдје 2010-те у инострансву када је у мом родном граду СДП однио цитавих 1 глас... Ста да казем, или незнам гласати или сам глуп... Ма нек гласају они који не цитају, и не пису, ста цу, трпицу ја и то, кад додјем доле мени је увијек добро јер имам фала богyу увијек устедјене лове за одмора, па оцеифим тај мјесец дана, а као сто рекох, кокосари ме не интересују бас превисе

Name

Реално

10.12.2017 20:52

Е мој поједини глупи народе ови баксузи вец данас унапред имају колико им треба гласова ал не на постен нацин као и до сад они су такви лопови да уместо ових три ипо милиона становника на дан гласања усвоје пет пута висе Али идуце године це се неко наци да заустави ову крадзу гласова .Америка је кренула .

Name

Ро одговара свима

10.12.2017 21:26

Људи,једноставно ми је мука од политичара.Како да гласам ? За кога ? Једноставно НЕ МОГУ.Сви обећавају нешто,чим добију било какву функцију не можеш их препознати.За годину двије купују станове по БГ и возе аута од 30 000 км.Одакле ? Стало им до РС ? Овдје мора доћи.до тоталних измјена система и кадрова а како ? Можда као у Србији 2000 г ? Све док народ балави под шаторима пред изборе нема од промјена ништа био СНСД или СДС.Лопов мијења лопова.

Name

Вила

11.12.2017 07:51

Изабрати неке анонимусе на гласацком листицу и тако разбити гласове вецине тј.откинути им бар мали дио,јер они имају дисциплиноване и вјерне гласаце. Ако не гласамо онда њима допустамо да одкуце и за нас,зар не? Е зато и срљамо у пропаст. Мозе ли дубље? Банкрот једино остаје...

Name

КОНДОР

10.12.2017 19:11

ЗАТО СТО ВЕЦИНА НАРОДА ПОГРЕСНО СХВАТА ДА ТРЕБА ДА СЛУЗЕ ДРЗАВИ, А НЕ ДРЗАВА ЊИМА. У РАЗВИЈЕНИМ ВИСОКО ЦИВИЛИЗИРАНИМ ДРЗАВАМА ГРАДЈАНИ СМАТРАЈУ ДА ДРЗАВА СЛУЗИ ОСТВАРЕЊУ КВАЛИТЕТА ЊИХОВОГ ЗИВОТА. СВАКА ДРЗАВА ЈЕ ОНАКВА КАКО ЈЕ ЊЕНО СТСНОВНИСТВО УРЕДИ ДА ИМ СЛУЗИ. НО, КОД НАС СИСТЕМ "ПОДРЕПНИХ МУХА" ПОТИСНУО ЈЕ СИСТЕМ ПОДРЕДЈИВАЊА ДРЗАВЕ ДА СЛУЗИ ЊЕНОМ СТАНОВНИСТВУ. ПА, ЈОС КАД СЕ СТРАНКАМА ДАЈУ НАЗИВИ "НАРОДНА СТРАНКА" ОНДА СМО СВЕ БЛИЗЕ СЈЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

10.12.2017 19:33

Странци одреде себи подобне, поставе их за лидере...они формирају пирамиду послушних испод себе...и цепај по сиротињи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

10.12.2017 20:03

У преводу гласали или не бице онако како Америка одреди и то је то...Подобни "политицари" увијек су на коњу,јебес народ,фабрике,радна мјеста...ено запад и ко мозе нек разгули,а баби и мајки доста 100 $,ионако не могу стари ни појест ни попит ту посиљку,нек им се надје за љекова...и ста гласац мозе да промјени,не излази се на изборе,немас за кога ни гласати све од зла оца и горе матере,док ови ухљебљени гласају за странку - послодавца ,дакле 20%излазност,резултат се зна унапријед и трљање руку за претходну власт је неминовно...

Name

ре

10.12.2017 20:06

Управо тако,мозете замислити да ови наси разговарају са њиховим комесарима а они са референтима....!!! То знаци, до центара моци и људи који одлуцују се не мозе доци....???

Name

израелац

10.12.2017 20:12

Све је то тацно ,но медјутим у сву ту пирамиду умијеса се Виса сила и на крају увијек буде како је Бог реко .. а то је крах па све испоцетка док љутски род не схвати да се не мозе играти Бога... хехехе

Name

Логико Нелогицно

10.12.2017 20:27

ЛОГИКО НЕЛОГИЦНО ИЗ РАЗЛОГА МИ СМО ЕТО ЗНАЛЦИ И ПОСТЕНИ, АЛИ НАМ ЕТО ДОДЈОСЕ И ПОКВАРИСЕ НЕКИ ДИВЉАЦИ ИЗ ЦЕНТРАЛНЕ ЕВРОПЕ, СКАНДИНАВИЈЕ, КАНАДЕ, АМЕРИКЕ ИТД. ДОДЈИМО СЕБИ, ТО СУ ЗА НАС НЕДОСТИЗНЕ РАЗВИЈЕНЕ ДЕМОКРАТСКЕ ЗЕМЉЕ.

Name

Ре Логико нелогицно

11.12.2017 08:48

Дај напиши нешто смислено.

Name

Стане

10.12.2017 19:50

Видимо дакле да народ воли да га власт хандри,ко цоwбоy хорса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окултизам

10.12.2017 20:01

Иза свега стоје окултисзи из ЕУ и они постављају и чувај те назови вође,а гласање нема никакве везе са резултатина. Само видите Додика код кога иде у Аустрију,одлази код фашистички обојених лидера тамошњих странака,а они преко своје машинерије за прање новца НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ перу новац у Републици Српској и финансирају парадрзаву са Додиком на челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахаааа

10.12.2017 20:02

Само се Баја на овој слици, интезивно дрзи за дзепове. Инстиктивно!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пази

10.12.2017 21:53

да му не испадне кес мозда је добио мало од бакета и цовица

Name

ауди

11.12.2017 07:04

То си добро примијетио јер дрзање , говор тијела и покрети руку много говоре о лицности. Мозда си примијетио или примијетила од свих њих кад дају неки интервју кад прицају како дрзе руке. Ако су дланови окренути према себи скупљених прстију јос знај да су то највеци лопови који само грабе себи а они који кад прицају испрузе дланове знај да се боре и за народ да и њима несто прузе.У нормалним земљама ко нема све те манире и који не дрзе до тога како се понасати тијелом иду и на курсеве о понасању и дрзању тијела исто као сто и особе које имају говорне мане иду код логопеда. Него овој слици несто фали није сва у комплету јер јој недостаје УЗЕПЕЈАЦ.

Name

Илија из Зворника

10.12.2017 22:34

па људи замисли те нај јаци убједљиво лидер са слике је нас прециједник Додик ниједан од ови други није био са Путином

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хипноза

10.12.2017 22:36

немој Ми критиковати лидери они раде Свој постао постао мадјијоницара. Избори поцињу васерима у сатору на наступај у разни мадјијоницара хипнотису слуцају црну магију који су претходни лидери наметнули итако сваке цетири година бесплатна престава са одгодјеним лацањем.Нико није постао лидери без градјана а Ми из публике јос Ако уплате гласова нисмо задовољни него пресретни и задовољни Зивели лидери Свих земаља а и Ми ујединимосе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лева

10.12.2017 23:04

Ста реци они који излазе на изборе су фамелија или ухљеби владајуцих структура и никада се то промијенити неце зато цетници устасе и балије поцркајте у миру нисте боље ни заслузили од идиота и нациста је и бог дигао руке ко вас ј... Засто

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар и тако то

11.12.2017 01:06

Људи моји,па запита ли се ко како је овом Додику уопсте,па ко би издрзао све ово сто он издрзи.Сад је у Бањалуци а за 3 сата у Београду цим тамо несто сусне он одмах трци да види да му не раде иза ледја,цим неко битан додје он да се слика иза да стане на видно место да га камере не промасе,да не казем да има и приватних послова и кумовских које успут позаврсава.Па онда назад и тако по 3 ил 4 пута на седмицу,он је висе у средствима превоза него код куце. А јос приде по најмање једном ил два пут за Русију да се оде,цим га се позове на било какву манифестацију,па макар и пастету отварали он је ту да присуствује ако га се зовне.Мислим среца је па су му ови из остатка свијета увели санкције а Кина и Индија далеко па тамо рједје залази,инаце ме страх како би издрзо.А и због скандала,замислите да на некој метро станици или од каквог другог превоза затекнете њега како спава са кесом СНС сендвица под руком,добро мозда у бецу не би тако било има код Спиркета дје или у Монте Карлу и слицним дестинацијама ал реално велика је санса да недје успут приспе па да му локални свијет поцне убациват сицу у сољицу.Сала мала,он се не вози као нормални европски политицари,има свој авион и криминалне кумове по цијелој европи лако би му се било снаци само да хоце ико да га прима у икакве посјете.Ал зато они који су га изгласали вец пуне те воове и метрое и притом се висе брину дал це у Њемацкој да се задрзи благостање и дал це да буде посла него за ког су гласали и засто су морали да оду тамо гдје се не исплати бити ухљеб и папак и гдје сви имају сансу да добију радно мјесто и будуцност за своју дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

лидери

11.12.2017 01:18

институције су њима у рукама а не они у рукама институција они кроје капу и закон тако да немогу погресити они само да мозе јадна марва народ погресит да мозе погресити и они доносе законе само за народ не за себе онису непогресиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОДАЈЕМ Свој Глас за $ 4.0000.00

11.12.2017 05:41

Сво глас продајем било којој странци за $4.0000.00 долара 4 године по $1.0000.00 па и ако ме изневјере да имам од чега живјет до сљедећих избора . Нисмо ни ми висе ЛУДИ господо ПОЛИТИЧАРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

зато

11.12.2017 05:51

Зато што они управљају институцијама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

звиздиц

11.12.2017 06:35

јабих цлану преседниства би х коисе презива звиздиц и акоје пореклом од гацка цестито славу светога николу јер они потицу сви од хасана звиздица [ дјуре звиздица ] и његове зене славе којасе није потурцила кадасе хасан вратијо из станбола сазидо гатацку дјамију и цркву светог николе према мостару задузбину својој зени слави

ОДГОВОРИТЕ
Name

пасце

11.12.2017 06:39

онај денис звиздиц потурица је потомак хасана звиздица стосе потурци а пореклом је дјуро звиздиц зато оно пасце лаје и уједа ко хијена дабамује кадаје потурица нико и ниста тудјин у властитом тјелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

11.12.2017 07:09

Гласи ти или не они то и онако направе да они побједе.био сам у општине у комисији за гласање људи гласају навеце око 22х листови се носе у општине у подрум само се баце пакети пола поцјепано нико ниста не броји лудница.нсјбоље нико да не губи време и да не иде на изборе јер нема смисла све је настимсно.нсјбоље да нико не гласа па да видимо ста це онда.Чим има гласова има могућност манипулације.ако нема гласова нема ни њу .Ми немамо неке друге опције осим пар странака које су ту вец 20 год једне те исте.моје мисљење ал моје свака част другом како мисли моје да нико не треба изаћи на изборе ти воздови само су нас гурнули 100год уназад они зове супер а ми презивљавамо јебес изборе нема засто

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

11.12.2017 07:37

Лидери су јаци од институција из висе разлога. Ово је полтронско становниство. Не дрзи до образа него до помија. Све г.вно до г.внета. Све покварено до срзи. У септицкој пуној до врха, не мозе бити друкције. Полиције, тузиластва и судова нема односно има само за кокосарење. Они не схватају да им је први задатак контрола политицара. Они питају политицаре да ли да покрецу кривицне поступке против њих. Ако неки буде и покренут, то се изглади. Страни фактор на то гледа благонаклоно јер ако овдје буде владала бирократија као код њих, онда они висе не могу манипулисати овим простором. Овако, преко тих локалних лидера, они раде ста год хоце. Развалили су нас до те мјере да смо постали овисници о њховим донацијама.

ОДГОВОРИТЕ