Необавијештенима додатни рок

Грађани БиХ који живе у иностранству и нису чули за Пројекат регистрације некретнина у Федерацији БиХ могу да се јаве на оглас и од тог момента даје им се рок од 60 дана да заврше процедуру у вези са уписом некретнина, изјавио је Срни директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић.

Босна и Херцеговина 10.12.2017 | 11:49
Необавијештенима додатни рок
Према његовим ријечима, до сада је Пројектом регистрације некретнина обухваћено 56 општина, а у 33 је започето успостављање земљишне књиге на основу катастарских података.

Он је истакао да грађани српске националности у БиХ, али и сви остали, немају никаквог разлога за бригу и страх због овог пројекта и одбацио као дезинформацију тврдњу да се у ФБиХ, уколико се у року од шест мјесеци нико не јави за регистрацију некретине, она уписује на државу.

„Свако зло, па и та дезинформација, има своју добру страну јер се људи сада информишу за своје некретнине. Ми смо слали обавјештења путем Радија Републике Српске, Радија Стари Град и БХ радија“, рекао је Обрадовић.

Он је навео да Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове покушава да дође до сваког грађанина, те појаснио да сви који пропусте рок од 60 дана имају могућност да затраже продужење рока на 90 дана.

Обрадовић је подсјетио да је Пројекат регистрације некретнина започет у септембру 2013. године и завршава се крајем јануара 2020. године, а циљ му је усаглашавање катастарских и земљишно-књижних података у урбаним срединама ФБиХ.

Обрадовић је изразио задовољство због чињенице да је до данас кроз овај пројект у ФБиХ више од 370.000 власника ријешило питање књижења својих некретнина.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове каже да су повратна реаговања грађана са терена о овом пројекту изразито позитивна.

Он је поновио да се у цијелости искључује било каква могућност уписа некретнине на државу ако у постојећим евиденцијама земљишне књиге или катастра држава није уписана као власник или посједник.

„Процедуру успостављања земљишне књиге спроводе општински судови у складу са Законом о земљишним књигама“, поновио је Обрадовић.

Он је напоменуо да су општине, кантони, ентитети и БиХ странке у поступку, као и сви остали.

Извор: Срна

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Феде

10.12.2017 11:55

А засто они не обавијесте градјанина, власника некретнина у Федерацији, писменим путем? Нпр, зивим у Бањалуци а имам некретнину у Петровцу. Зар није логицно да ме неки орган из Петровца обавијести о тој акцији. Могу моју адресу наци у МУПу, ако је немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба1111

10.12.2017 12:52

Неце да те обавјесте намјерено јер је ово заврсни цин етницког цисцења одузмање имовине ,земљиста,некретнина итд На попису 1991 на територији данасње муслиманско хрватске федерације је зивјело скоро 500 000 Срба којег тамо висе нема и сада раде заврсни цин избрисаце власниство над земљом инекретнинама Србима

Name

Савјет Плус

10.12.2017 13:33

Власници имовине требали би посјетити Зк уреде и Катастре у Фбих бар понекад...У противном би се могли изненадити. Људи,порези се не плацају годинама,а упусат це се Порезна као терет на некретнину. И ста онда? Нецете је ни продати , ни насљедити док гид дуг не платите. Да се зна.

Name

За баба 1111

10.12.2017 14:01

Иди тамо одакле си и досао. Није та тебе зивот у царсији. И не пласи се, нико нема права ни твоје ни било ције уписати на друге. Иако је нпр. у Дервенти, масовно и бесплатно дијељена земља људи који нису ту и која им је прија рата отета (национализована) од ондасње власти. Углавнон су смјестили Петровцане у дервенске баре. Некад са брда и планина, цистог зрака и воде, данас у тзв. Дервентском Лугу.

Name

види се

10.12.2017 14:19

Цуј обавјесте!!!!Па ни у Бањалуци не обавјесте нас србе кад отимају, ови референти,у име и yа рацун негога!!!!Сад у том ругипу ради ко ста оце!!!!Па ста и ко се треба цудити ста се ради у Петровцу,па види ти ста ради Јово иy Петровца у Бањалуци!!!!!Е у Титино доба су робијали а сад загадисе све у РС!!!!!Дабогда за лијкове себи и своима потросили!!!!!

Name

ре БАБА111

10.12.2017 14:42

А ста је са твојом страном они не чисте ??'

Name

Ре савјет плус

10.12.2017 14:59

Сто знаци да плацас порез федерацији и да они користе твоју имовину какве Кристин имају протјерани срби öд те имовине дојле год СЕ нестворе услови за повратак а ти никад неце зазивит замрзнут порезе ал ÖВП је наставак ојупације муслиманске елите

Name

Ре баба 1111

10.12.2017 14:59

Хоце цуте те, није то као у Требињу на мојој дједовини је сада ресторан студенац када цете ви процети да врацате неправедо одузето ако се то мозе реци тако или сто бих украно.Ал доцице вријеме да све сто је украно буде врацено. Ниција није до зоре горилла надам се.

Name

киклоп

11.12.2017 14:11

Ја зивим у иностранству а имам имање у РС-у.Ни мене нико није обавјестио,него сам у стампи видио када је било остало јос два мјесеца.Узео 7 дана одмора,досао тамо и то средио.

Name

мм

11.12.2017 14:22

ОВИ БАР ОБАВЕШТАВАЈУ ! Шта ћемо са земљиштем где је саградјен Андић град а таквих случајева има на хиљаде !

Name

Ре мм

11.12.2017 15:10

Е то питај Кусту и Додика,како се отима тудза имовина, мозда ти објасне а мозда те посаљу у три пиц.. матере. Кад се краде бас се краде и то ти је то.

Name

војо

12.12.2017 14:43

Тезак си ти слуцај. И ако сада знас за то ти правис проблем. Мозда ти посаљу молбу, ауто, дневницу и плате руцак. Гледам дебате углавном људи који би требало да раде и раде сходно свом профилу, а ове ствари да препусте уценијим и моралнијим. Око цега се свадате када сте иста категорија, када вас једнако гули класа која се издвојила изнад вас без обзира на национални састав. Њима су таксе и порез посластице. Што се тице повратка у ФБИХ ту још много, много ствари не штима јер тамо је организација на нивоу дземата, МЗ као основни облик организовања су унистене у српским мјестима, инфраструктура се избегава радити и ста да човек ради цак и ако има среће да му саграде оних неколико минималних квадрата. Брацо Срби не кривите само друге јер онај ко би требао да вас заступа то не чини или цини про форме да се потросе намјењена средства. Да се ова друга страна не би осецала повређено знами да ни овде не стима много тога, ал то није разлог да ратујете против исте класе, него да се удружите јер вам је проблем исти као и крвопије. На вама је да да штитите комсије и право ма где да бил. Не дqјте да вам стављају порез на земљсите које не можете да користите не својом грешком, него се удрузите без обзира на национално те као сназна заједница притисните те паразите који су вам прицали једну причу, створили хаос, а данас пију крв.

Name

Поклањам

12.12.2017 15:31

Ја им све сто имам поклањам ето им све ја одо за Њемацку и никад се висе нецу вратити..Далеко вам љепа куца.

Name

ре Војо

12.12.2017 16:11

Браво за Воју, потпуно је у праву. Властима у оба ентитета су повратници, и своји и туђи, само сметња и трошак.

Name

ре поклањам

12.12.2017 18:30

Полако са поклони и на то се плаца порез.Изјава мора да гласи одрицем се у корист тог и тог јербо идем у Немацку.

Name

Свезналица

10.12.2017 12:15

А постоји и допис, и позив,заинтересиваном градјанину,а требала би га послати надлезна слузба за послове ускладјивања. Имају они адресе власника и посједника,но оцито им је јефтиније објавити на радију и у Сл.гласницима које народ не цита. Откуд да плате годисњу претплату на толике гласнике у овој дрзави? Неуруцен позив иде на огласну таблу и раде даље. Теско неукима,заиста,адвокати скупи а могу све ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

10.12.2017 12:54

Ја не цитам новине,не гледам тв,понекад недељом кад бас немам ниста друго паметно радит из досаде посјетим БН портал и јос неколико портала .Ево сад први пут цујем за ово.

Name

ново вријеме

10.12.2017 14:13

Ово нису радили ни турски ни аустро-угарски шовинисти ни лопови из двију Југославија. Ја не знам какво је сад ово ново брисање земљишнокњизних података које није нико брисао пола миленијума. И још ко ту живи и ко би сада досљедно самоиницијативно додао најфрискије чињенице у катастар и грунтовницу нема довољно новаца за тога и траже компликоване процедуре. Ту има колико хоћеш ствари гдје више странака морају истовремено бити на лицу мјеста и свака странка мора имати довољно свој дио новца за свој дио услуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

11.12.2017 08:11

То си добро рекао док изгањас све те компликоване процедуре не вреди ни земљисте толико а плус оне намргодјене фаце које раде за салтерима као да тразис несто њихово а не своје додје цовјеку да се свега одрекне да неби јос и зивце изгубио или неко јос срање направио.

Name

Рики

10.12.2017 15:03

А Стадт је Билл СА захтјевима за поврат имовине људи ходали тросили плацали таксе и сад Опер треба да исто раде ма ОВА Бин је накарада öд дрзаве имају старе књиге ал они хоце да ин мјењају јер СЕ зна да србско становниство посједује 70 одсто земје у Бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех,

12.12.2017 12:57

54% је била државна имовина. Овдје се ради о поравнању, стари премјер/нови премјер катастар. јединица без обзира ко је власник, ако сте купили некада или наслиједили сада уписујете на своје име.

Name

ре

12.12.2017 16:12

Ма богати, јел се то баш зна? Причају жене по бријачницама?

Name

Сојо

10.12.2017 15:06

Наставак спроводјења етницког цисцења окупације србске земље ал неце дуго ни то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука

10.12.2017 15:09

Недирај ми дједовину вратит ЦЕ СЕ србин милон или силом доста сте окупирали ал свака ојупација је пала па ЦЕ и ОВА један кроз један никад није пропало

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.12.2017 16:13

Па Срби су се давно одрекли пола Босне, зар ти нико није послао писмо?

Name

Ристо

10.12.2017 15:20

КО плаца троскове ако они плацају уреду ал знајул колико Коста повратна карта за аустралију Ста раде србски министри у сарајеву цуте змире пред овом нај новијон окупацијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.12.2017 15:26

Притисак на срски народ да продају босњама по 50 марака по дунуму е нецес босно добит никад Нема цјене није на продају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

10.12.2017 15:34

Одма ударит контру босњацку имовину књизит на РС и протјерат их то није злоцин то је само један за један мада србски народ Опер губи Бих пи катастру је 71 одсто србске земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

10.12.2017 15:41

Докле год имамо ове Насе сзп овце бит ЦЕ нам овако дкле год не станемо на црту том фундаменталисти бакиру бит ЦЕ све Горе па људи па тај цовјек је укљуцен у све терористицке организације и Ста оцекиват öд терористе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

11.12.2017 10:09

Проблем је сто су Срби грунтовни власници 70% територије БиХ и треба добар дио тога отети. Сад у сред зиме су насли да гањам папире а све мора вец постојати у папирима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре крајисник

11.12.2017 10:27

Гдје то писе сељацино једна,јел øко сто дет отели и неправно саградили на тудјем,а онда легализовали као да сте то имали

Name

Ре

11.12.2017 10:30

Два свједока и 100% ок. А сто сте легализовали отето то ниста јел е па немозе то тако јунацино.

Name

Ре Ре Крајишник

11.12.2017 12:11

То пише у старим грунтовним књигама стоко једна. А у аустроугарским књигама је проценат и већи.

Name

Ре Ре Ре крајисник

11.12.2017 13:31

Стока те окотила медједе једна по теби је пола Европе српско.А сто се тице старих грунтовних књига погледај мало боље колико сте покрали а да сада неприцам пуко немам времена за такву стоку као сто си ти.

Name

РеРеРеРе

11.12.2017 18:41

Погодила те истина а? У вријеме аустроугарске се није могло красти. У тим књигама све пише. Једино су те књиге валидне. Сва касније је био лоповлук и отимачина. Мом прадједу је само Југославија отела 750 дулума земље. јест да је то све био крш али нема везе било је то његово.

Name

Ре Ре Ре Ре Ре

12.12.2017 13:57

Грохотом се смијем,ста је кога то погодило.

Name

Миле

12.12.2017 14:14

Сто наси из геодеске преузели да помогну овом насем наруда...Сад се незна ко је тамо директор или Боса или Станковиц....