ЦИК БиХ кажњава политичке странке

У Бањалуци је одржана сједница Предсједништва Народне скупштине Републике Српске и Централне изборне комисије БиХ. Разговарано је о неправилностима у изборним јединицима, али и неусклађености Закона о спречавању сукоба интереса са Изборним законом БиХ. Централна изборна комисија почела је са кажњавањем појединих политичких странака.

Босна и Херцеговина 07.12.2017 | 21:42
ЦИК БиХ кажњава политичке странке
Ревизори Централне изборне комисије БиХ „прочешљали“ су финансијске извјештаје политичких странака. Утврдили су да је 18 политичких партија прекршило Закон о финансирању. Највећу казну добио је СНСД, готово 4.000 марака. На листи кажњених је и ДНС. Странка Марка Павића мораће да плати казну од 1.500 марака.

За пет странака међу којима су између осталих демократи Босне и Херцеговине, Српски покрет обнове и Странка праведне политике забрањено је кандидовање на наредним изборима 2018. године. Забрана је услиједила због тога што наведене партије нису дозволиле ревизију финансијских извјештаја. У Централној изборној комисији кажу да се пропусти углавном односе на неприказивање донација, а странке су на то обавезне.

“Највећи прекршаји су што странке не троше средства у складу са својим планом и програмом, не приказују новчане донације у смислу бесплатног коришћења пословних простора”, изјавила је предсједница Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић.

Централна изборна комисија ће наредне седмице јавности објелоданити и податке о имовини са којом располажу изабрани званичници. Тако брзо ипак неће ићи прича о измјенама Изборног Закона и обједињавању општих и локалних избора.

Хаџиабдићева објашњава да је због комплексности изборног система тешко у истом дану провести и опште и локалне изборе, јер би тада сваки гласач добио шест гласачких листића. Она сматра да би било логичније да се нпр. општи избори проведу на пролеће, а локални на јесен.

Да ће обједињавање избора ићи врло тешко и споро, слажу се суштински и у Републици Српској. Струка каже да је тренутни систем нерационалан и неекономичан.

“Требало би покушати наћи рјешење, првенствено међу политичким странкама и њиховим лидерима; сагласност којим би обезбједили да се и локални и општи избори истовремено одржавају. Нема никаквих сметњи у нашем законодавству да дође до таквог рјешења”, рекао је Миле Дмичић са Правног факултета у Бањалуци.

И нова - стара прича о мандатима постаје актуелна. Начелно, сви се залажу да компензациони мандати треба да припадају странкама, а појединачно освојени појединцима.

Наредна година је свакако изборна, тако да идеја и приједлога неће недостајати.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јулио

07.12.2017 20:58

Ове санкције су отприлике као кафана ради годину дана и не издаје фискалне рацуне, додје пореска, сконта да ниси издавао рацуне, и нареди ти да платис казну у износу од 100 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

07.12.2017 21:29

Јаке казне водећим странака па то они имају онако за дјепарац.А ове сто Неце на иизборе само це бити опет гласаћти водећи странака.медведја услуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.12.2017 03:59

Постоки ли у овој земљи иста вазно осим избора??

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

08.12.2017 11:11

СВИ СУ ИЗГУБИЛИ КОМПАС. КАЖЕ ЧУБРИЛОВИЋ ИСКЉУЧИВО СЕ СТРАНКА ФИНАНЦИРА ЧЛАНАРИНОМ.КОЈА ЛАЖ.САНКЦИЈЕ СУ ТОЛИКО СМИЈЕШНЕ .КАД СЕ ОВИ ЉУДИ ДОБРО ПОСМАТРАЈУ СВИМА НЕ ШТО ФАЛИ ВЈЕРОВАТНО ОД ПУНИХ ЏЕПОВА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ