Данци одушевљени продавницама са храном којој је истекао рок трајања

Супермаркети "Wефоод", у којима се продаје храна којој је истекао рок трајања, постали су изузетно популарни у Копенхагену. За око годину дана отворене су две продавнице, а ускоро се планира и трећа.

Занимљивости 07.12.2017 | 09:16
Данци одушевљени продавницама са храном којој је истекао рок трајања
Након отварања супермаркета у насељу Амагер почетком ове године – пројекат "Wефоод", велики број људи чекао је у реду испред нове продавнице отворене овог месеца у насељу Норебро.

„Сјајна је ствар што је неко уместо да баци храну одлучио да је прода за новац и са њим уради нешто корисно“, каже студенткиња Сигне Сковгард Соренсен, држећи у руци флашу маслиновог уља (луксузне марке) са ценом од 20 круна (2,6 евра).

„Није ли ово одлична ствар“, каже пензионерка Олга Фруерлунд, носећи теглу слаткиша које планира да поклони унуцима за Божић. „Ови слаткиши могу да трају стотинама година због шећера“, објаснила је времешна Данкиња.

Продавање хране са истеклим роком трајања дозвољено је у Данској све док је та чињеница јасно назначена, а храна санитарно проверена.

„Пажљиво и детаљно контролишемо производе да бисмо утврдили да су безбедни“, истиче вођа пројекта "Wефоод" Басел Хмејдан.

Сви производи у продаји донирани су од произвођача, компанија за увоз и извоз и локалних супермаркета. Даље их преузима особље пројекта "Wефоод", које чине само волонтери.

Цене су упола мање него у другим продавницама. Једино је проблематична понуда, која није увек сигурна, јер зависи од тога шта им пошаљу донатори. Резултат тога је оно што многи корисници називају „еклектичким миксом“ који се мења из дана у дан, преноси Гардијан.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар