Крцати ''Рајко'' чека Звездино европско прољеће!

Од 21. 05 на стадиону Рајко Митић на програму је један од најважнијих мечева у новијој историји Црвене звезде.  Звезда чека четврт века! Као некад, еуфорија пред европску утакмицу поново се осећа међу навијачима Црвене звезде!

Фудбал 07.12.2017 | 13:45
Крцати ''Рајко'' чека Звездино европско прољеће!
Први циљ Црвене звезде ове сезоне био је проћи Иртиш у другом колу квалификација за Лигу Европе и избећи нову "бламажу" на европској сцени.

Затим, достојно се одупрети Спарти из Прага, а онда и руском Краснодару.

Пошто је све то испуњено на врло квалитетан начин, жеља је била да се буде равноправан ривал Келну и БАТЕ Борисову у борби за друго место у групи, које доноси пролаз у шеснаестину финала заједно са Арсеналом.

И то је испуњено, уз додатни бонус!

Уочи последњег кола групне фазе Лиге Европе, фудбалери Црвене звезде сами себи кроје судбину: ако савладају Келн у Београду - а већ јесу у Немачкој 1:0 - не морају да брину о исходу утакмице у Лондону. Ако одиграју нерешено, биће им потребно да Арсенал не изгуби од белоруског шампиона.

Ако изгубе, моћи ће да стисну руку бољем, задовољни јер су већ увелико надмашили очекивања уочи почетка актуелне сезоне и наговестили срећније дане по клуб.

Дакле, иако им утакмица у четвртак од 21.05 на стадиону Рајко Митић може донети останак у такмичењу и европско пролеће први пут после 25 година, може се слободно рећи да екипа Владана Милојевића растерећена улази у дуел са Келном.

Управо то је истакао тренер црвено-белих на конференцији за медије у среду у подне.

"Играчи су свесни да постоји притисак, али ја сам им рекао да треба да уживају на терену, да буду оно што јесу, па ћемо видети шта ће бити. За мене су они већ победници, јер су после толико времена вратили Звезду у Европу, тамо где припада", рекао је Милојевић.

Црвено-бели нису били у Европи током пролећа још од 1992. године, када су и даље имали звање актуелног европског шампиона.

У сезони 1991/92. такмичење у Купу Европе почели су против северноирског Портдауна убедљивим победама 4:0 и код куће и у гостима. Затим је елиминисан кипарски Аполон (3:1, 2:0), што је донело пласман у групу, која се играла од краја новембра 1991. до средине априла 1992. године. 

Сампдорија је два пута била боља (2:0, 3:1), Панатинаикос је оба пута савладан (2:0, 1:0), а као кобан испоставио се Андерлехт.  Звезда је победила у Београду 3:2, али је у последњем колу, у Бриселу изгубила истим резултатом и пропустила прилику да искористи реми Сампдорије и Панатинаикоса. 

На крају, стање у групи је било: Сампдорија 8 бодова, Звезда 6, Андерлехт 6, Панатинаикос 4.

Уследио је рат и распад Југославије, а шта се дешавало у том периоду и потом са најтрофејнијим српским клубом, добро је познато. 

Да ли је дошло време да црвено-беле поново огреје сунце?

Владан Милојевић, његов стручни штаб и актуелна генерација играча показали су да знају како се побеђује у Европи. Остало им је још да то понове у четвртак против повредама десеткованог ривала и са тренером који ће дебитовати на клупи А тима, а после, ко год да дође за ривала, биће нови спектакл у Љутице Богдана!

Најтрофејнији српски клуб имаће прилику да победом против Келна, у оквиру шестог, последњег кола групе Х Лиге Европе, обезбеди пролаз у нокаут фазу неког европског такмичења после тачно две и по деценије.

Црвено-бели су последњи пут дочекали европско пролеће 1992. године када су бранили титулу првака Европе, савладавши Панатинаикос голом Синише Михајловића, али то није било довољно за покушај одбране 'ушатог'. 

Најближа истом циљу била је генерација клуба из сезоне 2005/2006 – када је на клупи седео Валтер Зенга, а у шпицу играо Никола Жигић. Међутим, два поготка Кевина Гамеира у самом финишу сусрета у Стразбуру (2:2) била су довољна за нови шок тима са популарне Маракане. 

Данас, изабраници Владана Милојевића су сјајним играма у изузетно тешкој групи, у којој се налазе још Арсенал и БАТЕ Борисов, дошли у ситуацију да судбину у потпуности држе у својим рукама пред последњих деведесет минута фудбала. 

Српски вицешампион може даље и у случају ремија, само ако БАТЕ не слави на Емирејтсу против 'Тобџија', али Милојевића не занима никакво калкулисање пред више од 50.000 навијача на домаћем терену. 

"Не волим да калкулишем, ни у животу, ни у спорту. Не можемо се водити том логиком. Ово је утакмица коју ће сигурно да одлуче храброст и дисциплина. Ми смо спремни за овај меч. Притисак постоји, рекао сам играчима да треба да уживају и да су они довели Звезду овде. Мислим да имамо снаге, нека дају све од себе, нека уживају и видећемо на крају какав ће резултат бити. Шта год да се деси, они су за мене јунаци, довели су Звезду где јесу", јасан је био Милојевић, који не може да рачуна само на од раније повређеног Немању Радоњића, што је свакако велики хендикеп. 

Звезда истовремено игра сјајно и у домаћем шампионату – после 20. рунди Суперлиге заузима прво место на табели са 53 бода, уз гол разлику 51:7 и само једним поразом, шест више од вечитог ривала Партизана.

С друге стране, за 'Јарчеве', које је Звезда савладала голом Ричмонда Боаћија у првом кругу, не може се рећи ништа слично, иако су у последња два кола успели да се укључе у трку за пролаз, а посебно се истиче победа у прошлом колу против Арсенала.

Тим Милоша Јојића добио је новог тренера после ремија са Шалкеом прошлог викенда У Гелзенкирхену (2:2), а Штефан Рутенбек имаће веома тежак задатак до краја сезоне.

Досадашњи тренер другог тима Келна зна да тријумф његову екипу води до пролећа у Европи, али исто тако за да су свега три бода и последње место после 18 кола Бундеслиге неприхватљиви и сигуран пут у Цвајту.

Додатни проблем за Рутенбека представља и сама чињеница да је у Београд допутовао са само 16 фудбалера – од чега су тројица прекомандована из аматерског тима. Упркос свему наведеном, он најављује поход на славље и пролаз даље.

"Екипе имају подједнаке шансе, нема фаворита. Ако нам се пружи шанса, бићемо спремни да је уграбимо. Играчи су свесни колико ће ово бити важна утакмица за нас. Тим је свестан да је ово апсолутно финале и спреман је. Интензивно смо тренирали, бићемо храбри. Покушаћемо да будемо агресивни. На нама је да направимо корак даље у Лиги Европа, то је оно што желимо", казао је Рутенбек, који је додао да се пријатно осећа у Београду.

Карата за утакмицу деценије одавно нема, на нашем највећем стадиону биће и нешто више од 4.000 навијача, али је тешко очекивати да ће се уопште и чути поред 48.000 звездаша.

Меч почиње у 21.05, а из Црвене звезде су саветовали навијачима да се што раније упуте ка стадиону, пре свега због огромне гужве, али и чињенице да се капије стадиона у Љутице Богдана затварају пола часа пре старта сусрета.

Истовремено, Арсенал ће у исто време дочекати БАТЕ Борисов, док је на Звезди да учини да тај дуел нема резултатски значај, односно да стадион још једном 'експлодира', а небо се поново 'отвори'.



Потенцијални састав Црвене звезде:

4-2-3-1: Борјан – Родић, Савић, Ле Талек, Стојковић – Крстичић, Доналд – Пешић (Милић), Канга, Срнић – Боаћи

Лига Европе – шесто коло:

Група Х:

21.05 Црвена звезда – Келн
21.05 Арсенал – БАТЕ Борисов

Табела:

1. Арсенал 5 3 1 1 8:4 10
2. Црвена звезда 5 1 3 1 2:2 6
3. Келн 5 2 0 3 7:7 6
4. БАТЕ Борисов 5 1 2 2 6:10 5

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар