Данас усвојен Акциони план

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, Савјет министара БиХ данас је усвојио Акциони план за енергетску ефикасност у Босни и Херцеговини за период 2016 – 2018, чиме је Босна и Херцеговина испунила преузету обавезу из Уговора о Енергетској заједници, као значајан сегмент реформског процеса у области енергетске ефикасности.

Босна и Херцеговина 04.12.2017 | 16:15
Данас усвојен Акциони план
Усвајањем овог акционог плана, стекли су се услови да се затвори спор кога је Енергетска заједница 2014. покренула против БиХ због неиспуњавања преузетих директива за енергетску ефикасност, а посебно због кашњења у доношењу Националног плана за обновљиве изворе енергије.

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, оцијенио је веома значајним што је БиХ први пут добила план енергетске ефикасности, посебно због тога што ће планираним мјерама доћи до уштеде електричне енергије а тиме и смањења мисије стакленичких гасова.

У Акциони план су укључене нове мјере за повећање енергетске ефикасности у областима производње електричне и енергије за гријање и хлађење, укључујући даљинско гријање, као и нове мјере у области пријеноса и дистрибуције електричне енергије и плина.

Такође, провођење мјера и програма енергетске ефикасности створиће услове за нове инвестиције у овој области, што ће помоћи да се Босна и Херцеговина боље позиционира на енергетској карти Европе.

План садржи мјере и програме чија је реализација у надлежности БиХ и Брчко Дистрикта, а саставни дијелови су Акциони план за енергијску ефикасност у Федерацији Босне и Херцеговине од 2016. до 2018. године и Измјене и допуне Акционог плана за енергетску ефикасност у Републици Српској до 2018. године у којима су детаљно обрађене и планиране мјере и програми чија је реализација у надлежности ентитета.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НЕДЕЉКО

04.12.2017 15:33

Саровицу, краљ си! Да ми је твоја енергија!

ОДГОВОРИТЕ