Од БиХ добијамо само обећање

Од бх. политичара очекујемо конкретне резултате у вези са акцизама, усвајање стратегије за рурални развој и стратегије у енергетском сектору и свега осталог што је већ усаглашено – нагласио је на конференцији за новинаре у Сарајеву комесар Европске уније за проширење Јоханес Хан.

Босна и Херцеговина 04.12.2017 | 14:31
Од БиХ добијамо само обећање
Он је, након састанка са лидерима политичких странака, казао да из БиХ стално добија обећања да ће одговори стићи "ускоро" те да је навикнут на кашњења када је БиХ у питању.

"У 2016. смо видјели доста позитивног напретка, активности око доношења Упитника. Неких 50-ак питања још увијек су предмет политичких договора и на политичарима је да пронађу рјешење. Ако не могу доставити одговоре, онда ће и реакција Европске комисије каснити. Моја жеља је да имамо што прије позитивно мишљење на Упитник, али то зависи од одговора - казао је Хан.

Навео је да је од њега тражено да осигурам можда неки повлаштени статус кандидата за БиХ, али то није, како каже, мој посао.

"Статус кандидата није бесплатан ручак који се може тек тако добити. Морате остварити резултате, изградити повјерење и крајње је вријеме да се испуне ствари које су већ усаглашене, иначе плаши ме да би ова прилика могла нестати, а то нико не жели",- рекао је Хан.

Апеловао је на политичке лидере у земљи да се држе свог опредјељења и да раде на реализацији европских тежњи БиХ, што, како је казао, заслужује и већина грађана у БиХ.

На питање да прокоментира реакције политичара у региону које су услиједиле након пресуде хашкој шесторки, Хан је нагласио да се одлуке судова морају поштовати без обзира свиђале се некоме или не.

"Свако од нас је доживио неку пресуду којом можда није задовољан, али поштовање одлука суда спада у европске вриједности. Мислим да би добар савјет политичарима био да не коментаришу пресуде, много је важније да се окренемо будућности. Наравно, важно је имати такве пресуде, али и гледати унапријед и видјети како организовати европску перспективу БИХ - рекао је Хан.

Хан се данас састао са предсједавајућим Савјета министара БиХ и члановима Предсједништва БиХ, а отворио је и зграду Тужилаштва БиХ у Сарајеву.

(БН/Фактор)
(Фото: Фактор)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Харис

04.12.2017 13:39

Кад су коњи на власти удари их санкцијама видјећеш како се рјешавају проблеми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре. Харис

04.12.2017 14:11

Пола коњи пола магарци на крају сви мулци.

Name

Драганче

04.12.2017 14:21

Хан је са нашим политичарима у шеми...

Name

Ре

04.12.2017 14:36

Само санкције па да видис како це бити слозни. Ако се буду сами договарали од те прице нема ниста. А народ це да испаста.

Name

Ваган

04.12.2017 15:14

Да,као сто је Америка повукла средства високом судском савјету. Ујутро су написали и потписали све сто је требало Све за баснословне плате.

Name

Вукашин

05.12.2017 10:16

Изгледа да вам и даље није јасно да су сви кључни људи на власти у БиХ (и они у политици, и они који сједе на кључним мјестима у тзв. институцијама) доведени на то мјесто јер раде за интерес запада. Можемо их дакле јасно назвати "окупациони намјесници" или "јањичари". Сада се Хан "жали" на њих, а он и они имају истог господара (дакле, запад)! Западу код јањичара не смета што они краду и износе новац у западне банке, уништавају економију и друштво, што производе јефтину радну снагу за запад (како овдје, тако и у западним земљама). Западу смета што су јањичари на првом мјесту заокупљени личним богаћењем (кроз криминалне послове) и што им је тек на другом мјести да одраде оно за шта су доведени (а то је озваничавање окупације: официјелни улазак у НАТО).

Name

БОБА

04.12.2017 13:43

КОМПЛЕТ БИХ ЛАЖЕ НАРОД.ПОЗДРАВ ХАНУ СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

04.12.2017 13:46

Ако је усвајање акциза једини излаз,треба их усвојити. Ја мислим да није.То је само отимање од народа и оно мало сто је остало.Људи, ста је РЕФОРМСКА АГЕНДА. Ја мислим да то ни Зељка не зна, али сигурно није несто сто це покренути напредак и бољи зивот у Босни.Ми смо изгубили сваку наду...Волио бих да нисам у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исто

04.12.2017 13:47

Каква тек ми обећања од вас добијамо двије деценије, све се свело да стwе наредили нашим политичарима да нам униште привреду како би могли увозирти западну робу, сад сте прешли на природне ресурсе и завршни ударац, да нас задужите како би вам направили путеве којим би ми могли отићи, а ви да протјерате све неписмене муслимане из Европе на просторе БиХ, Србије, КиМ и Македоније. Наравно, оставићете докторе, инжињере и остале стручњаке и то после дугогодишње провјере да се случајно нису превише примакли вјери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.12.2017 17:50

Тако је то друзе птприлике како си написао.

Name

кфор

04.12.2017 13:53

Браво, браво овом власти мора неко показати зубе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

04.12.2017 15:28

И ми од вас. Зафркавате нас 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МА

04.12.2017 19:45

ИМА И ГОРЕ ТУРСКУ ЗАЈ**АВАЈУ 50 ГОДИНА !

Name

Глобал зитизен

04.12.2017 16:30

И ми исто годинама па ниста , навикли се на њихове глупости али не и на такав зивот па се иселили тамо гдје је боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.12.2017 17:49

Добро ти реце,није стстус бесплатан руцак.Треба акцизе усвојит да би ви одакле камате могли узимати за кредите које цете дати овој корумпираној банди.Ниста ти ниси од њих бољи,теско оном коме ви капу кројите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кан

04.12.2017 17:51

Хан, високи комесар ММФ и помало несто ради за еу, са стране. Дабогда ти акцизе у куци биле!

ОДГОВОРИТЕ