Почиње СП - анализа: Шанса за Српкиње из прикрајка!

Данас почиње Светско првенство за рукометашице у Немачкој, а Србија појачана Драганом Цвијић од суботе и меча с Кином креће са биткама у Групи Д. Циљ - осмина финала!

Остали спортови 01.12.2017 | 16:30
Почиње СП - анализа: Шанса за Српкиње из прикрајка!
У Немачкој се од данас до 17 децембра игра 23. издање Светског првенства за рукометашице на којем учествује и репрезентација Србије. 

Наравно, наше девојке су далеко од фаворита, али дефинитивно поседују и снагу и квалитет, зашто не рећи и менталитет потребан за добар резултат. А то значи да су девојке које с клупе предводи Љубомир Обрадовић потенцијално пријатно изненађење овог планетарног такмичења.

Добра вест је да се у репрезентацију вратила Драгана Цвијић. Један од надоминантнијих пивота у свету рукомета, иначе чланица подгоричке Будућности, је пре коју годину одбила „удварање“ РС Црне Горе и одлучила да игра за тим родне земље и поред много неспоразума с нашим савезом. А лоше вести су те да нам гол готово сигурно неће бранитиКатарина Томашевић, која има приватних проблема, па је уместо ње селектор позвао Марину Пантић. Такође, ту је и повреда наше најбоље играчице Андрее Лекић, која је већину припрема провела на терапији у Холандији. Проблеми са здрављем муче и Јовану Стојиљковићи Слађану Поп Лазић.

Радује одлична игра у припремном периоду управо Драгане Цвијић, која нам даје појавом и ауторитетом снагу у центру, док је на припремама најрапосложенија, уз Јелену Лавко, била невероватна Сања Дамњановић која је притом недавно оперисала колено. Она је у другој припремној утакмици са Црном Гором у Бару које су наше девојке добиле, постигла чак осам голова и тако показала да је спремна за врхунске партије на светској смотри.

"Не идемо на неко локално такмичење, већ на планетарни шампионат! Урадићемо све да остваримо што бољи пласман у групи, да пробамо да избегнемо Русију у осмини финала. И онда да кажемо, не иде нам се кући, још мало бисмо да останемо", изјавио је селектор Обрадовић.

Како је сам селектор навео, циљ нашег тима је пролазак из групе, то јест пласаман у осмину финала што би реално требало очекивати.

"Потрудићемо се да догурамо што даље", обећава капитен Катарина Крпеж Шлезак којој је ово чак осмо велико такмичење са репрезентацијом,"Битно је да у сваку утакмицу уђемо максимално озбиљно, небитно да ли је Кина или Холандија. То је најбитније, па ћемо после групе видети шта даље. Сви би волели медаљу, али далеко је све то. Важно је да добро отворимо турнир, па ћемо полако. Свиђа ми се што турнир отварамо са Кином и Камеруном, јер ћемо моћи да темпирамо форму за касније, као што раде Скандинавке. Послужиће нам да видимо где грешимо."

Што се тиче главних фаворита, у женском рукомету практично се све унапред зна. А то су Скандинавке, пре свих Норвежанке и Данкиње, али и шампионке из 2012. Бразилке, те Холанђанке, Румунке, Пољакиње, Рускиње... Врло могуће и домаћице, ношене подршком с трибина.

Највећи успех наше репрезентације на светским првенствима откад је Србија самостална је сребро из Београда из 2012. године. На прошлом СП, пре две године у Данској, стигло се до осмине финала, где је наш тим избацила Холандија која се потом пробила до сребра. Она „стара“ Југославија је била рукометна сила и на светским првенствима се окитила једним златом, с чак три сребра и две бронзе.

ОД ЛАЈПЦИГА ДВА ПУТИЋА

Најбоље српске рукометашице налазе се у Групи Д у Лајпцигу, а први меч изабранице селектора Љубомира Обрадовића одиграће са селекцијом Кине у суботу 2. децембра од 15.30. Дан касније, Српкиње ће одмерити снаге с Камеруном (14.00), а за 5. децембар је заказан дуел с домаћином Немачком (18.00).

Последња два меча у прелиминарној фази Србија ће одиграти у термину од 20.30. Шестог децембра противник ће бити селекција Холандије, а два дана касније Јужна Кореја. Четири најбоље селекције из групе избориће пласман у осмину финала, која ће се од 10. децембра играти у Магдебургу (Групе Ц и Д), односно Лајпцигу (Групе А и Б), све до финалног викенда у Хамбургу (од 15. до 17. децембра).

ГРУПА А: Француска, Румунија, Шпанија, Словенија, Ангола, Парагвај

ГРУПА Б: Норвешка, Чешка Р, Шведска, Мађарска, Аргентина, Пољска

ГРУПА Ц: Данска, Русија, Бразил, Црна Гора, Јапан, Тунис

ГРУПА Д: Холандија, Немачка, СРБИЈА, Ј. Кореја, Кина, Камерун

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар