Најава - СП за рукометашице: "Орлице" шире крила!

Србија трећи пут узастопно учествује на Светском првенству за рукометашице, а повратак четири играчице у национални тим наговештава узбудљив, а надамо се и срећан децембар.

Остали спортови 01.12.2017 | 00:00
Најава - СП за рукометашице: "Орлице" шире крила!
Немачка ће од 1. до 17. децембра бити домаћин 23. Светског првенства за рукометашице. Међу 24 репрезентације, које ће се борити за светску титулу, налази се и Србија.

После вицешампионске титуле освојене у Београду 2013, "орлице" нису имале пуно успеха на такмичењима која су уследила, а самим тим ни на прошлом планетарном шампионату у Данској.

Свађе и озкази најбољих играчица обележили су претходни четворогодишњи циклус, тако да је Србија пре две године такмичење завршила у осмини финала, где је убедљиво поражена од будућег вицешампиона Холандије.

Одласком Саша Бошковића са селекторског места и доласком Љубомира Обрадовића на његово место, стекли су се услови да се у национални тим врате рукометашице које су Србији донеле највећи успех - светско сребро. На списку Обрадовића нашле су се поново Андреа Лекић, Сања Дамњановић, Катарина Томашевић, Драгана Цвијић...

ГОЛМАНИ: Катарина Томашевић, Марија Чолић и Драгица Таталовић;

ЛЕВА КРИЛА: Сања Радосављевић и Дијана Радојевић;

ДЕСНА КРИЛА: Катарина Крпеж Шлезак и Жељка Николић;

БЕКОВИ: Јована Стоиљковић, Сања Дамњановић, Марија Обрадовић, Тамара Радојевић, Андреа Лекић, Јелена Лавко, Марина Дмитровић, Дијана Штевин и Сандра Куриџа;

ПИВОТИ: Драгана Цвијић и Слађана Поп Лазић.

Србија ће играти у Групи Д, где су још Холандја, домаћин Немачка, Јужна Кореја, Кина и Камерун. Утакмице наше групе играће се у Лајпциг Арени, капацитета 12.000 места.

Прву утакмицу на Светском првенству Србија ће играти против Кине у суботу од 15.30. Већ наредног дана ривал ће нам бити Камерун и накан да два меча, у којима су "орлице" вели-ки фаворити,требало би да и пласман у осмину финала буде обезбеђен.

После дана паузе, 5. децембра, крећу окршаји са најјачим ривалима, а прва на списку је Немачка. Дан касније следи дуел са Холандијом, па 8. децембра са Јужном Корејом, којим ће бити закључен први део турнира.

РАСПОРЕД ГРУПЕ Д:

1. коло:

1.12. (19.00): Немачка - Камерун
2.12. (15.30): СРБИЈА - Кина
2.12. (18.00): Холандија - Јужна Кореја

2. коло:

3.12. (14.00): Камерун - СРБИЈА
3.12. (18.00): Холандија - Кина
3.12. (20.30): Јужна Кореја - Немачка

3. коло:

5.12. (12.00): Јужна Кореја - Кина
5.12. (15.30): Холандија - Камерун
5.12. (18.00): Немачка - СРБИЈА

4. коло:

6.12. (12.00): Јужна Кореја - Камерун
6.12. (15.30): Холандија - СРБИЈА
6.12. (18.00): Немачка - Кина

5. коло:

8.12. (14.00): Камерун - Кина
8.12. (18.00): Холандија - Немачка
8.12. (20.30): Јужна Кореја - СРБИЈА

По четири екипе из сваке групе пласираће се у осмину финала, док ће петопласиране и шестопласиране селекције разигравати за пласман од 17. до 24. позиције.

Група Д укршта са Групом Ц...

САСТАВИ ГРУПА А, Б и Ц:

Група А: Француска, Румунија, Шпанија, Словенија, Ангола, Парагвај.
Група Б: Норвешка, Шведска, Чешка, Мађарска, Аргентина, Пољска.
Група Ц: Данска, Русија, Бразил, Црна Гора, Јапан, Тунис.

ОД ПЕТКА У НЕМАЧКОЈ

Летом за Берлин у петак рано ујутру, женска репрезентација Србије, отпутоваће на Светско првенство. После деветог места на Европском првенству у Шведској прошле године, уз повратак четири квалитетне играчице - освајачице медаље на Светском првенству у нашој земљи 2013. године, очекивања јавности су порасла, али селектор Љубомир Обрадовић је чврсто на земљи:

"За ових десетак дана који смо имали доста ровитих играчица. Можемо бити задовољни оним што смо урадили. Светско првенство је захтевно такмичење. Идемо да пружимо све најбоље. Када би се јавност питала, онда био то била медаља, али не би требало ићи срцем, већ гледати шта је реално. Реално је да идемо утакмицу по утакмицу. Свака утакмица ће показивати и наше предности, и недостатке. Циљ је пролаз у други круг", оценио је селектор Србије.

"Осмина финала је најважнија утакмица на првенству. У једној утакмици се све ломи. Хајмо децо, имамо противника, нико није толико бољи од нас. Никога нећемо преценити, али ни потценити. Квалитет ове репрезентације је искуство. Овде су девојке које су освајале сребрну медаљу на Светском првенству, имају доста искуства и из европских купова, а у својим клубовима као странкиње увек морају да праве разлику у односу на домаће играчице", додао је Обрадовић.

Капитен Катарина Крпеж Шлезак одиграће своје осмо велико такмичење у низу од 2008. године када је дебитовала на Европском првенству у Македонији. По томе је рекордер у националном тиму.

"Потрудићемо се да догурамо што даље. Битно је да у сваку утакмицу уђемо максимално озбиљно, небитно да ли је Кина или Холандија. То је најбитније, па ћемо после групе видети шта даље. Сви би волели медаљу, али далеко је све то. Важно је да добро отворимо турнир, па ћемо полако. Свиђа ми се што турнир отварамо са Кином и Камеруном, јер ћемо моћи да темпирамо форму за касније, као што раде Скандинавке. Послужиће нам да видимо где грешимо", рекал је искусна рукометашица Србије.

По речима капитена, први фаворити за титулу су...

"Норвешка и Холандија. Рускињама фали пар играчица, али биће ту негде у врху", подвукла је Крпеж Шлежак.

Па, срећно!

Светски шампиони:

Русија 4, Норвешка, СССР и Источна Немачка по 3 и по једном Мађарска, Југославија, Францукса, Данска, Румунија, Чешка, Немачка, Јужна Кореја и Бразил.

Актуелни светски првак је Норвешка, која је у прошлом финалу победила Холандију 31:23.

Шампионат у Немачкој одржаће се у пет градова: Битигхајм-Бисингену, Магдебургу, Олденбургу, Лајпцигу, Триру и Хамбургу, где ће се одржати завршница турнира.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар