Анализа: Може ли Партизан као прије 13 година?

Фудбалери Партизана у четвртак дочекују швајцарски Јанг Бојс у петом колу Лиге Европе.  Партизан у знаку броја 13 чека европско пролеће! Партизан има прилику да шести пут у клупској историји "презими" у Европи. Црно-бели били успешни пре 13 година и пропустили велики прилику пре две.

Фудбал 22.11.2017 | 22:30
Анализа: Може ли Партизан као прије 13 година?
Прваку Србије потребна победа би донела пласман у пролећни део такмичења, први за неки клуб из Србије од 2005. године.

’Црно-бели’ су те сезоне, 2004/05, одиграли укупно 12 утакмица на европској сцени, уписали четири победе, шест пута играли нерешено, два пута изгубили.

Екипа коју је водио Владимир Вермезовић је у два кола квалификација елиминисала румунске клубове, Оцелул из Галација (0:0, 1:0), па букурештански Динамо (3:1, 0:0), оба пута победама у Хумској и нерешеним резултатима на страни.

Срђан Радоњић био је једини стрелац против Оцелула, голове против Динама постизали су Иван Томић, Пјер Боја и Ненад Брновић.

У групама се играло по необичном принципу укупно четири утакмице, по две код куће и на страни, па су у Хумску долазили грчки Егалео (4:0) и шпански Виљареал (1:1), а ’црно-бели’ су гостовали Лацију у Риму (2:2) и Мидлсброу на Острву (0:3).

У дуелу са Грцима два гола постигао је Саша Илић, једини играч те генерације који је и даље у саставу Партизана, један Симон Вукчевић, један је био аутогол гостију. Двоструки стрелац за ’црно-беле’ у дуелу на римском Олимпику био је Пјер Боја, а Иван Томић постигао је једини гол у дуелу са Виљареалом.

Било је то довољно за освајање другог места у групи, а жреб је у Хумску у првом колу нокаут рунде довео украјински Дњипро. У Београду је било 2:2, уз два гола Нигеријца Обиоре Одите, у Украјини је Партизан победио резултатом 1:0. Гол је постигао Мирослав Радовић.

У осмини финала Партизан је дочекао московки ЦСКА, у Београду је било 1:1, уз гол Ивана Томића, а у реваншу, играном у Краснодару, ’Армејци’ су славили резултатом 2:0 и прошли даље.

ЦСКА је те сезоне освојио Куп УЕФА.

Први голман Партизана те сезоне био је Ивица Краљ, бранио је и Ђорђе Пантић.

У одбрани су највише наступа уписали Зоран Мирковић, Немања Рнић, Ненад Ђорђевић, Нигеријац Ифеани Емегхара, а играли су и Миливоје Ћирковић, Милован Миловић и Бранимир Бајић.

’Црно-бели’ су имали искусну и јаку средину терена, искуство су доносили Иван Томић, Драган Ћирић и Алберт Нађ, Саша Илић имао је већ пуно утакмица у ногама, а уз њих су играли и Симон Вукчевић, Ненад Брновић, Мирослав Радовић...

Први адути у нападу у јесењем делу били су Камернац Пјер Боја и Срђан Радоњић, касније Нигеријац Обиора Одита, Никола Грубјешић, а минуте у утакмицама квалификација и Купа УЕФА добили су и Бранимир Петровић и Стефан Бабовић.

Захваљујући променама система такмичења, Партизану ће утакмица са Јанг Бојсом бити једанаеста ове сезоне, у десет досадашњих остварили су три победе, пет ремија и два пута губили, а четвртом победом би се изједначили са учинком генерације која је пре тринаест година ’презимила’ у Европи.

До изједначења учинка са тимом који је водио Владимир Вермезовић, којем су помагали Благоје Пауновић и Дарко Белојевић, екипи Мирослава Ђукића остаје да освоји четири бода у две утакмице.

Прилика да се значајнији и већи део посла обави је у четвртак, од 21 час и пет минута, када у Хумску долази Јанг Бојс.

Стадион у Хумској улици био је крцат 10. децембра 2015. године. Навијачи Партизана дошли су да подрже клуб и помогну му да победом, ремијем, па чак и одређеним поразом против Аугзбурга избори "пролеће" у Европи, прво после сезоне 2004/2005, када је Владимир Вермезовић водио "парни ваљак" до осмине финала Лиге Европе.

Црно-белима се смешио велики успех. У Суперлиги ништа није функционисало, али су се у Европи ствари одвијале баш онако како је Партизан желео.

Међутим, уместо феште, Партизан је доживео велику тугу!

Већ прежаљени Аугзбург успео је да преокрене и да од 0:1 стигне до 3:1, резултата који му је одговарао за пролаз, јер је и пораз 1:2 водио црно-беле у другу фазу.

Уместо да Дарко Брашанац оконча драму у 89. минуту, Раул Бобадиља је сурово пресудио Партизану у 90. минуту. Трагичари су били сви... Велика прилика отишла је низ ветар те хладне децембарске вечери.

Верују у Хумској да ће им се све вратити у четвртак увече, када у Београд долази лидер швајцарског првенства Јанг Бојс. Овај пут, за сигуран наставак такмичења у Лиги Европе Мирославу Ђукићу и његовим пуленима неопходна је победа. Реми оставља наду и врло тежак посао у Кијеву у последњем колу против Динама, док пораз узима контролу над ситуацијом из Партизанових руку и предаје је Јанг Бојсу.

Српски шампион 13. пут је у позицији да се бори за "пролеће" у Европи. До сада је пет пута био успешан, а последњи пут пре 13 година.

1955/1956 - Куп шампиона

Партизан је играо у четвртфиналу Купа шампиона, пошто је претходно елиминисао Спортинг из Лисабона. У Португалији је било 3:3, а у Београду 5:2.

1963/1964 - Куп шампиона

Партизан је играо у четвртфиналу Купа шампиона, пошто је претходно елиминисао Женес Еш из Луксембурга. У првој утакмици је поражен 2:1, али је у реваншу победио 6:1.

1965/1966 - Куп шампиона

Партизан је играо у четвртфиналу Купа шампиона, пошто је претходно победио Вердер. У Хумској је било 3:0 за црно-беле, а на Везеру у Бремену 1:0 за Немце.

1974/1975 - Куп УЕФА

Партизан није успео. У Београду је победио Келн 1:0, али је у Немачкој убедљиво поражен 5:1.

1983/1984 - Куп УЕФА

Партизан није успео. Београђани су поражени у Источном Берлину од Динама 2:0, а у реваншу је било 1:0 за црно-беле.

1984/1985 - Куп УЕФА

Партизан није успео. "Парни ваљак" је у Секешфехервару поражен 5:0 од Видеотона. У реваншу је било недовољних 2:0 за тим Ненада Бјековића.

1989/1990 - Куп купова

Партизан је опет "презимио" у Европи" пласиравши се у четвртфинале Купа победника купова. Гронинген је победио "парни ваљак" у Холандији 4:3, али је у препуној Хумској Партизан славио 3:1.

1990/1991 - Куп УЕФА

Партизан није успео. Интерових 3:0 са "Ђузепе Меаце" били су огроман капитал за реванш у Београду. Против славног клуба и немачког трија предвођеног Лотораом Матеусом, "ваљак" осим 1:1 није могао више.

1998/1999 - Куп купова

Партизан није успео. Пошто су елиминисали Њукасл, црно-бели су осокољни изашли на мегдан јаком Лацију. Дуел у Риму завршен је без победника 0:0, а у Београду су "небескоплави" победили после преокрета 3:2.

2003/2004 - Лига шампиона

Партизан није успео. Нису црно-бели имали шансе за пласман у наредну рунду Лиге шампиона, већ да као трећепласирани клуб из групе стигну до Лиге Европе. Победа против Марсеја у последњем колу гарантовала је то црно-белима. Међутим, дуел је завршен 1:1.

2004/2005 - Лига Европе

Партизан је коло пре краја обезбедио нову зиму у Европи. Одиграо је код куће 1:1 са Виљареалом и то му је било довољно да на "пролеће" сачека Дњепар у шеснаестини финала.

2015/2016 - Лига Европе

Партизан није успео. Већ поменута сезона и дуел са Аугзбургом у Београду...

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар