Протест полицајца у Федерацији БиХ

Полицајци из седам кантона Федерације БиХ окупили су се испред зграде Федералног парламента, јер са ресорним министром Аљошом Чампаром јуче нису постигли договор о начину пензионисања. Њима су се придружили и синдикати СИПА, Граничне полиције, ДКПТ и Судске полиције.

Босна и Херцеговина 21.11.2017 | 11:56
Протест полицајца у Федерацији БиХ
Полицајци тврде да је предложени Нацрт закона о ПИО дискриминирајући, јер би полицијским службеницима биле смањене пензије у односу на постојеће.

Драган Шкуљ, председник Савеза синдиката полиције и упосленика МУП ФБиХ истакао је да представља 7 кантона.

- Наши су захтеви били да не дође до драстичних умањења пензија, јуче смо пристали до то буде негде око 5 одсто, али немојте да то буде 30 одсто. Немојте да када полицијски службеници оду у пензије буду на просјачком штапу, и да чувају неке тамо фирме – казао је Шкуљ.

Он је појаснио да су њихови захтеви врло једноставни и да се нада да данас закон неће бити усвојен.

- Тражили смо да нам се обрачунава по најбољих 5 година. Ја се надам да се закон неће усвојити, јер имамо обећање СББ, а и многих других посланика. Ако ипак дође до усвајања, борићемо се свим дозвољеним средствима – казао је Шкуљ.

Подсећамо, на јуче одржаном састанку представника Синдиката полицијских службеника ФБиХ са министром Аљошом Чампаром, нису усаглашени ставови о овом питању.

Нису пристали да се у Закон о ПИО, који је данас пред Парламентом ФБиХ, уврсти реченица којом ће бити гарантовано да ће се одлазак у пензију полицијских службеника решавати кроз Закон о полицијским службеницима - додао је Шкуљ.

Данијел Илић, председник Синдиката СИПА казао је да су данас дошли као подршка, али да се итекако и њих тиче овакав један закон.

- Очито Влада ФБиХ није имала слуха да подржи те људе. Нико није консултован код израде овог закона. Мислим да су и удружења пензионера преварена, јер ће иза Нове године бити свима умањене пензије до 30 одсто без обзира из којег сектора долазите – казао је Илић.

Полицији су се придружили радници Фортуне и Синдиката Солидарности из Тузле.

(Блиц/Патриа)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Митар

21.11.2017 11:40

Зута гредо гледај бруку,радници це да нас туку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тлн

21.11.2017 12:11

Врати те нам палице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

21.11.2017 12:30

Страјкују а дуплу плату зареде на цести. Иста говна као и у РС.

Name

Ејјј

21.11.2017 12:54

Па они се боре за пензије. А тада нема додатног, нема са цесте цестарине, са друма друмарине. Читај шта се пише.

Name

Лија

21.11.2017 13:44

Некада давно, у вријеме оне државе која нам није ваљала па је крваво развалишмо, милиционар је ишао у пензију на начин да му се у задњој години радног стажа увећавала плата за 30%, сваки мјесец, да би му приликом обрачуна основице пензије, као просјек била узета задња година радног стажа. Данас, у овој назови држави, ПИО и једног и другог ентитета, води рачуна да сваком ко одлази у пензију дају што је могуће мању основицу. Тек толико да пензионер не буде гладан. Никога не интересује како ће пензионер купити гаће на гузицу, отићи са друштвом на излет, у библиотеку итд... Посебна прича су полицајци на нивоу државе, СИПА, ДКТП и Гранична полиција, осигураници ПИО Републике Српске. Њима се у пензијски стаж обавезно рачуна посебан стаж у двоструком трајању, тзв. ратни стаж, док се овима из ПИО ФБиХ, тај стаж не узима у обзир ако то они неће. Без обзира на класичну дискриминацију, нико и никада на нивоу Министарства безбједности бих, није покренуо процедуру у којој ће се исти принципи примјењивати према свим полицајцима. У СИПа-е су некада, а и данас то обилато користили за обрачун са српским кадровима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

21.11.2017 16:20

Господо полицајци, док сте "радили", нисте радили ниста, кад одете у пензију, могли би бар 10 година копати канале или радити на градјевини, а онда моезте наставити радити као ноцни цувари.

ОДГОВОРИТЕ