Преминула легендарна тенисерка Јана Новотна!

Легендарна чешка тенисерка Јана Новотна преминула је у 50. години после дуге тешке и болести.

Тенис 20.11.2017 | 14:30
Преминула легендарна тенисерка Јана Новотна!
Бивша шпампионка у дублу годинама се борила са раком, а у недељу је изгубила битку са овом опаком болешћу.

„Јана је била инспирација, како на терену, тако и ван њега, свима који су имали прилику да је упознају. Њена звезда ће заувек сијати у историји WТА“, рекао је Стив Сајмон, извршни директор WТА

Новотна је 1998. године освојила Вимблдон победившу Натали Тозију у финалу и то је био њен највећи успех у каријери.

У дублу је освојила 16 Грен слем титула (четири на Вимблдону, три Ролан Гаросу и УС Опену, две на Аустралијан Опену).

Чешка тенисерка је током каријере освојила 24 WТА титуле, 76 трофеја у дубл конкуренцији. Са репрезентацијом Чехословачке је 1988, као и два олимпијска сребра и дублу и једну бронзу у синглу.

У синглу је била друга на WТА листи, док је у дублу била на првом месту светске листе.

У појединачној конкуренцији освојила је 24 титуле, од чега је највећи успех остварила 1998. године када је победила на гренд слему у Лондону.

У дублу је имала много више успеха. Освојила је 76 пехара, од чега 16 на гренд слемовима, укључујући и микс, и то више пута на сваком од четири највећа турнира.

Такође, била је победник завршног турнира 1995. и 1997. године. Она је освајала титуле и у Фед купу и Хопман купу, али и медаље на Олимпијским играма.

У Сеулу 1988. окитила се сребром у дублу, баш као и у Атланти 1996, где је освојила и бронзано одличје у појединачној конкуренцији.

Новотна је завршила каријеру 1999. године, након 14 година професионалног бављена тенисом, а 2005. поримљена је тениску "Кућу славних".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар