Федерер и Надал се сјајно слажу, осим када...

"А, Мастерс на трави?", питао је Федерер повређеног Надала, који је после повлачења са АТП финала сезоне поставио питање због чега се тај турнир не игра на шљаци.

Тенис 17.11.2017 | 18:30
Федерер и Надал се сјајно слажу, осим када...
Роџер Федерер и Рафаел Надал одлично се слажу ван терена - осим када се не слажу.

А, то се углавном догађа када један од двојице најтрофејнијих тенисера света, бар према грен слем титулама, има примедбе на нешто што се тиче свих играча - календар такмичења, систем жребања, термини мечева на највећим турнирима, избор подлоге, пауза између поена, одмор на крају сезоне, итд.

Ништа другачије није било ни ове недеље у Лондону, на АТП финалу сезоне, на којем ове године нема повређених Новака Ђоковића, Ендија Мареја и још неколицине играча из врха, па је пажња само још више била усмерена према Швајцарцу, осведоченом миљенику Енглеске, и Шпанцу, који никад није имао такву врсту подршке у Лондону, али није био ни "персона нон грата" попут Ђоковића.

Надал се због проблема са коленом повукао са последњег Мастерса у сезони, оног у Паризу пре две недеље и већ тада је најавио да то није урадио како би био спреман за Лондон и мечеве у "О2 арени", а да није блефирао сазнали смо већ на његовом првом наступу када је статирајући крај основне линије изгубио од Давида Гофана резултатом 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:4 и потом објавио да се повлачи.

Након што га је земљак Пабло Карењо Буста одменио у групи у којој су још Доминик Тим и Григор Димитров, Шпанац је изашао пред медије и рекао да није поштено то што се завршни турнир сезоне на којем право учешћа имају само осморица најбољих у календарској години увек по правилу одржава у дворани и на тврдој подлози, која њему статистички гледано најмање одговара.

Да бисмо Надалову изјаву, и потом Федереров одговор, ставили у потпуни контекст прво ћемо "разложити" сва њихова финала на подлоге и амбијент у којем су одиграна.

Рафаел Надал
Финала у каријери: 111
Укупан скор: 75-36
Бетон: 18-25
Шљака: 53-8
Трава: 4-3
Тепих: 0-0
Напољу: 73-30
Унутра: 2-5

Роџер Федерер
Финала у каријери: 144
Укупан скор: 95-49
Бетон: 65-24
Шљака: 11-15
Трава: 17-6
Тепих: 2-4
Напољу: 72-36
Унутра: 23-13

Дакле, Федерер је у дворанама освојио 23 титуле из 36 финала, Надал две из седам. Федерер је на бетону освојио 65 титула, Надал 18 уз негативан скор у финалима, док је 53 од 75 титула освојио на земљаним подлогама – напољу!

Услови у којима се деценијама игра некада Мастерс куп, сада АТП финале сезоне очигледно и недвосмислено више одговарају Федереру, који је и најтрофејнији тенисер у историји овог турнира са шест титула, испред Новака Ђоковића, Ивана Лендла и Пита Сампраса који имају по пет.

Надал никада није освојио последњи турнир у сезони, на којем има само два финала - 2010. савладао га је Федерер, 2013. Ђоковић.

Отуда, његово незадовољство донекле се може и разумети, али…

"Није поштено према тенисерима као што сам ја да је завршни турнир увек на подлози која ми најмање одговара. То је увек најгори могући терен за мене", рекао је Надал, који је током целе каријере сматрао да је игра на бетону најпогубнија за здравље играча и би требало да постоји више турнира на шљаци и трави.

"Без обзира на то што се игра у дворани, могуће је поставити другачију подлогу. Ова арена је дивно место за завршни турнир, атмосфера је невероватна и срећан сам сваки пут када дођем овде, али свакако да у Лондону можемо да играмо и на шљаци", рекао је Надал, који је још пре тога осигурао позицију "Број 1" на крају сезоне.

Након што је у уторак касно увече савладао младу наду светског тениса, Александера Зверева и направио корак према седмој титули на Мастерс куповима, Федерер је искористио прилику да реплицира ривалу и пријатељу подсетивши га на то да је он током каријере био доминантан на травнатим подлогама па да никада није тражио да се турнир игра на трави.

"Да ли мислим да је поштено? Рекао бих да Рафа није пронашао праву реч за оно што је хтео да каже. Могу само да подсетим да не постоји ниједан Мастерс турнир који се игра на трави и да је само један у дворани", одговорио је Федерер, један од специјалиста за игру на најбржој подлози на којој је освојио 17 титула из 23 финала.

"Ако већ причамо шта је поштено, мислим да је поштено да се игра у дворани и на тврдој подлози јер су такви услови и у Паризу. Да ли бисмо могли да се 'пребацимо' на шљаку на неко време? Да, можда... Да ли бисмо могли да видимо неки турнир из Серије 1.000 на трави? Да, можда... О свему томе би требало расправљати. Може се играти и на шљаци у дворани, али је то мало глупо", додао је Федерер, али је на крају подвукао:

"Поштујем Рафино мишљење и разумем га".

Најрационалније је, ипак, размишљао бивши тенисер Пат Кеш, који данас ради као стручни консултант за британске медије.

"Шљака у Лондону? Како бисмо то објаснили играчима? Да морају одмах са тврде подлоге у Паризу да дођу овде на шљаку", рекао је Кеш и подсетио да је Ролан Гарос у јуну последњи велики турнир на којем се, у току сезоне, игра на најспоријој подлози, после чега следи кратка сезона на трави и потом повратак на бетон на ком тенисери играју од старта сезоне до априла.

Коментари / 0

Оставите коментар