Шта и колико читамо?

У свијету свеприсутних екрана и монитора, лако се заборавља какав једноставан ужитак пружа листање добре књиге.

Занимљивости 15.11.2017 | 13:38
Шта и колико читамо?
Није ствар у томе колико књига кошта. Ствар је у томе колико тебе кошта да је не прочиташ рекао је Џим Рон, и заиста последице избјегавања читања јасно су уочљиве у свакодневној конверзацији гдје се може уочити оскудност фонда ријечи и израза. Ипак в 5450 нових чланова колико је у току промотивног дана добила НБ “Филип Вишњић” у Бијељини као и преко 150 000 посјетилаца у току године показатељ је да људи данас ипак одвајају вријеме за књигу. Поред библиотеке и књижаре биљеже солидну продају. Кажу ко воли књигу за њу некако нађе новца.

-Највише читају пензионери, домаћице јер они имају највише времена, али имамо и велики број младих који долазе у библиотеку. Као и оних који нас посјете барем једном мјесечно да би узели другу књигу- каже књижничар у НБ “Филип Вишњић” у Бијељини Ранка Мирковић.

-Продаја је задовољавајуће. С обзиром да књига није приоритет у односу на неке друге потребе, а имајући у виду и тренутну финансијску ситуацију грађана, можемо рећи да су задовољни, јер људи често књиге купују на поклон, али има и оних којима је књига једина љубав, и који су се одрекли неких ствари да би куповали књиге- каже Марко Вуковић, продавац у књижари.

Што се тиче издања у Бијељини предност имају домаћи аутори, али и тренутно популарни писци и нобеловци.

-Најчитанији су домаћи аутори, Љиљана Хабјановић Ђуровић, Весна Дедић, Јелена Баћић Алимпић, читају се доста и класици Андрић, Селимовић и други, затим белетристика, историјски романи, психологија и нешто мање мемоари- додаје Ранка Мирковић.

-Јако су популарна и она нешто “лакша штива” попут Норе Робертс и Сидни Шелдона, људи који воле трилере од Ју Несбеа, посебно како је екранизован “Сњешко” и после тога је почела потражња. Купје се и Пекић, као и бројни аутори чије промоције имамо у библиотеци. Људи воле и филозофске теме, као и нобеловце попут нпр. Ишигуроа, а ево сада је изашла и нова књига Ден Брауна и за њом је велика потражња. Читани су и бројни романи са примјесама еротике, а њих најчешће купују жене – каже Вуковић

Једна кинеска пословица каже: “Три дана немој читати књиге и твоје ће речи изгубити лепоту”, а Конфучије је рекао: “Без обзира на то колико сте запослени, увек морате наћи времена за читање или ћете остати неуки”. Нека ово буду мотивационе поруке које ће вас одвести до библиотеке или књижаре.


БН Телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Оља

15.11.2017 15:07

Не рекламирајте, господо, оно сто није умјетност (А. Б.Алимпиц, Хабјановиц ...)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

15.11.2017 15:14

Не рекламирајте, господо, оно сто није умјетност (А. Б. Алимпиц, Хабјановиц ...). Библиотека се финансира средствима будзета и има обавезу да промовисе искљуциво умјетницко дјело. Поменуте господје јесу написале најцитанија дјела, али морамо се питати каква је корист од процитаног и у коју структуру спадају цитаоци тих дјела. Библиотеке имају струцне упосленике који могу разлуцити ста представити јавно (и самим тим промовисати), а ста то не заслузује.

ОДГОВОРИТЕ