Појава бруцелозе, надлежни ћуте

У Доњим Колима, селу код Бањалуке, откривена је бруцелоза у једном стаду коза. Власник стада је узнемирен, јер иако је пријавио болест прије готово мјесец дана и даље чека да надлежне институције одреагују. Власник сумња и да је болест проузрокована вакцинама против бруцелозе, јер су козе вакцинисане мјесец и по дана прије појаве болести.

Република Српска 10.11.2017 | 22:20
Појава бруцелозе, надлежни ћуте
У Институту "Васо Бутозан" су контролом утврдили да је стадо од 53 козе заражено бруцелозом. Болест је откривена 8. октобра у стаду које је у власништву Драгана Ћутковића.

Ћутковић напомиње да је примјетио симптоме опасне болести, реаговао и алармирао надлежне институције, али да се посљедњих мјесец дана суочава са веома спором реакцијом државе.

Плаши се и посљедица по здравље својих укућана, али и мјештана који живе или се крећу у близини његовог имања.

Драган Ћутковић је потврдио да је једна коза угинула, а раније је њих 18 побацило.

Потврдио је и да је обавијештен да су стигли резултати из Загреба који су, наводно, показали да козе нису заражене бруцелозом. Јављено му је и да козе не мора више да држи у карантину.

Ћутковић каже да апсолутно не зна шта да ради, јер су резултати Института "Васо Бутозан" показали да су све козе заражене, док резултати једног приватног института да је заражена 51 коза, а сада резултати из Загреба да бруцелозе нема.

Посјетио је све надлежне институције и каже да му нико ништа није гарантовао. Наводно је стадо здраво, али није безбједно по остале животиње.

Бруцелоза је опасна болест од које обољевају домаће, али и дивље животиње. Човјек се може заразити директним контактом са животињама или конзумацијом меса или млијека заражене животиње.

Болест се ријетко преноси ваздухом, али уколико људи оболе, болест може да остави тешке посљедице.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

болест

12.11.2017 10:59

Теско лијецимо људе и ако знају да казу ста им фали а ста це мо са козама кад само Блеце?

ОДГОВОРИТЕ