Зашто је Србија кажњена: "Принцип, Косово..."!

Због чега све Фудбалски савез Србије мора да уплати 210. 500 швајцарских франака у касу ФИФА.

Фудбал 09.11.2017 | 14:15
Зашто је Србија кажњена: "Принцип, Косово..."!
ФИФА је изрекла новчану казну Фудбалском савезу Србије од 210.000 швајцарских франака због понашања навијача током квалификација за Мундијал, мада испрва нису били прецизирани разлози кажњавања.

"Вечерње новости" сазнале су те разлоге и објавиле да ће Србија, између осталог, морати да плати и због шест транспарената на утакмици Аустрија - Србија.

"Према сазнањима 'Новости', делегат утакмица у квалификацијама за СП Аустрија - Србија, која је одиграна у Бечу 6. октобра, пријавио је између осталог да је на трибини са нашим навијачима видео шест транспарената са ликом Србина који је оптужен за атентат у Сарајеву 1914. године на Франца Фердинанда, аустријског надвојводу, што је регистровано као неукусна политичка конотација на догађаје пред Први светски рат", пише београдски лист.

Према истом извору, за ФИФА су биле спорне и пароле "Косово је Србија", а то би могло да буде и велики проблем за време Мундијала 2018.

"Новости" сазнају да су у чак четири од ових шест мечева су делегати ФИФА и агенти ФАРЕ пријављивали навијаче "орлова" због узвикивања пароле 'Косово је Србија', што се према Дисциплинском правилнику светске 'куће фудбала' сматра директним мешањем политике и фудбала где је, према том истом правилнику, 'нулта толеранција' за овакве инциденте.

Ево свих шест пријава ФИФА против ФСС:

1. Србија - Р. Ирска (5. септембар 2016): кашњење почетка утакмице више од једног минута - само упозорење.

2. Србија - Аустрија (9. октобар 2016): кашњење почетка првог и другог полувремена, заузети пролази на степеништима, убацивање предмета на атлетску стазу - 8.000 швајцарских франака.

3. Србија - Велс (11. јун 2017): заузета степеништа, политичке пароле "Косово је Србија", дискриминаторски транспаренти - 20.000 франака.

4. Србија - Молдавија (2. септембар 2017): заузета степеништа, политичке пароле "Косово је Србија", дискриминаторски транспаренти - 20.000 франака.

5. Аустрија - Србија (6. октобар 2017): лоше организован долазак гостујућих навијача, паљење и убацивање пиротехнике на атлетску стазу, политичка парола "Косово је Србија" - 90.000 "швајцараца".

6. Србија - Грузија (9. октобар 2017): политичка парола 'Косово је Србија', убацивање предмета на терен, заузета степеништа - 70.000 "швајцараца".

Укупно: 210.000 швајцарских франака.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар