ЛЕ: Звезди фалило мало, Арсенал "извукао" побједу!

Звезда намучила Чеха, Арсенал славио! Фудбалери Црвене звезде поражени су од Арсенала 1:0 (0:0), у дербију трећег кола Групе Х Лиге Европе.  Мало среће, искуства и смирености - то је недостајало Црвеној звезди која је добар део сусрета са Арсеналом била егал, у једном делу чак и боља, све до 85. минута када је Жиру искористио искључење Милана Родића.  Спавао читав меч, а онда мајсторијом срушио Звездин сан: Жиру однео сва три бода с Маракане! Снажни Француз одлично реаговао и искористио другу велику прилику Арсенала на утакмици. Домаћину остаје жал за једном бодом, који је апсолутно заслужио.

Фудбал 19.10.2017 | 21:10
ЛЕ: Звезди фалило мало, Арсенал "извукао" побједу!
Црвено-бели су одиграли одлично против комбинованог тима "тобџија", имали неколико сјајних гол шанси, два пута је Петр Чех спасавао Арсенал, а једном и пречка.

Међутим, пет минута пре краја Оливије Жиру постиже фантастичан погодак након сјајне акције кратким пасовима Вилшира и Волкота, а пет минута пошто је Милан Родић преоштро искључен због другог жутог картона.

Арсенал се трећом победом у низу учврстио на првом месту на табели, док Звезда дели другу позицију са БАТЕ, који је такође минималним резултатом надиграо Келн у Борисову.

После опрезног "отварања" утакмице Арсенал први ствара гол шансу, Волкот је имао зицер у 15. минуту на 6-7 метара од гола, али Борјан сјајно реагује ногом.

Гости су контролисали лопту, али су црвено-бели опасно претили из контранапада. Већина их је ишла преко Срнића и Радоњића уз подршку Боаћија, али су играчи Звезде били лоши у завршници акција.

Ипак, средином првог полувремена Звезда у року од пет минута стиже до две гол шансе, прво Боаћи погађа пречку након што се лопта после његовог шута главом одбила о земљу и преварила Чеха, а потом искусни голман фантастично реагује након снажног шута Радоњића са 5-6 метара.

Звезда је била конкретнија у првој половини другог дела меча, у 52. минуту Стојковић креира нову шансу одличним центаршутем на висину пенала, Крстичић је шутирао главом у трку, али Чех хвата живу лопту.

Два минута касније сјајну прилику имао је и Срнић, после кикса Елненија се стуштио ка голу, није видео усамљене саиграче како утрчавају у средину, шутирао је снажно, али опет Чех.

Уследио је 20 монотоних минута, фудбалери два тима су потпуно умртвили игру честим грешкама и фауловима у средини терена. Међутим, ту монотонију потпуно је покварио један дуел Родића и Кокелана.

Бек Звезде је био мало јачи у скоку, Француз пада као покошен, а судија Бастијан без размишљања показује жути картон, други за играча Звезде.

То је "покосило" црвено-беле који нису ни стигли да се опораве од шока кад је уследио гол Арсенала. Фантастично су комбиновали у казненом простору Волкот и Вилшир, разменили неколико кратких пасова, на крају лопта стиже у средину петерца до Жируа који фантастично реагује, окренут леђима успева да шутира преко главе и лопту пошаље у горњи леви угао.

Играчи Црвене звезде доживели су први пораз у групној фази Лиге Европе, и први пред домаћим навијачима, али далеко од тога да ће терен стадиона "Рајко Митић", са чијих је трибина "грмело" више од два сата, напустити погнуте главе...

Изабраници Владана Милојевића одиграли су одличан меч против Арсенала, били егал са премијерлигашем, у једном делу сусрета чак и бољи, али су на крају платили "данак неискуству".

Милан Родић је на десет минута до краја добио неопрезан други жути картон, што је био сигнал за Арсенал да "нападну што јаче", па је феноменалну акцију "старе гарде", иначе комбинованог састава који је Арсен Венгер извео ове вечери, Вилшира, Волкота и Жируа завршио Француз - "шкорпионом" у мрежи одличног Милана Борјана.

Најбоље шансе на мечу ипак имала је Црвена звезда која је преко Ричмонда Боаћија, Немање Радоњића, Славољуба Срнића и Ненада Крстичића више пута запретила Петру Чеху, али је он био несавладив.

Утисак је да је Звезда заслужила више од онога што је семафор на "Маракани" показивао по завршетку сусрета, али биће ово велико искуство за играче Владана Милојевића.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - АРСЕНАЛ 0:1 (0:0)

Звезда није надиграна, али је остала без сва три бода против подмлађеног Арсенала. Екипа Арсена Венгера савладала је Црвену звезду на стадиону "Рајко Митић" захваљујући ефектном голу Оливијеа Жируа, који сјајно реаговао после добре комбинације Џека Вилшира и Тија Волкота и у 85. минуту и поставио коначан резултат утакмице (0:1).

Пораз је изузетно болан за изабранике Владана Милојевића, који су били потпуно равноправан, у појединим тренуцима и значајно бољи ривал на терену, али Арсенал је успео да искористи своју другу велику прилику и пад игре домаћина након искључења Родића. Леви бек црвено-белих је искључен 10 минута пре краја утакмице након што је несмотрено ударио лактом противничког играча, а судија Бастијен га је послао у свлачионицу.

Ситуација у групи Х се сада додатно закомпликовала. Арсенал се издвојио са девет бодова, док Црвена звезда и БАТЕ Борисов имају по један.

Високим пресингом је Звезда напала Арсенал, баш као и све претходне противнике у Европи, али чим би Тобџије стигле до поседа одмах је било јасно да би домаћин у таквим случајевима могао да има проблема у дефанзиви. Да ће бити тако било је јасно и пре утакмце, али је сада београдска публика имала прилику да се увери колико брзи могу да буду напади силно подмлађеног Венгеровог тима.

Сваки тренутак играчи Арсенала су користили за брз контранапад, али је на исти начин одговарала и Звезда што нимало није пријало неуиграној одбрани лондонског клуба. Звезди је за резултат био потребан и феноменални Милан Борјан на голу, а да је тако одлични чувар мреже показао је уводним минутима утакмице, када је скинуо зицер Тиа Волкота и улио додатно самопоуздање остатку тима. Ипак, екипа Владана Милојевића је још тада показала да може да се носи са великим противником, а посебно средином првог полувремена, када је Боаћи два пута озбиљно претио, од којих је ударац главом ударио у пречку гола Петра Чеха.

Искусни чувар мреже је показао на истеку пола часа игре због чега га многи сматрају једним од најбољих голмана у 21. веку. Чудесном одбраном скинуо је зицер Немање Радоњића као да се ради о ударцу са 30, а не свега пет-шест метара. Да се искусни Арсен Венгер добро припремио за овај меч видело се у првих 45 минута, када је, изузев поменутог тренутка, брзоноги Радоњић углавном био добро затвран и дуплиран од стране Нелсона и Дебишија, који му нису дали простора да се размахне.

Први део утакмице ставио је до знања и једнима и другима да је победа достижан циљ, па се кренуло далеко отвореније. Посебно Црвена звезда, која је прво озбиљно претила преко преко Крстичића, а убрзо и Срнића, који је имао опцију више у односу на шут ка голу превише сигурног Петра Чеха. Арсенал је са друге стране највише покушавао да искористи брзинуВолкота, али је Родић употребио сву могућу енергију како би га осујетио у највећој могућој мери.

Звездиној тројци у централном делу везног реда није било нимало лако да исконтролише лопту, јер је притисак са друге стране на само центру био најжешћи. У тренутку када би гости узели лопту, углавном би се створио брз контранапад, које су домаћи играчи ипак успевали да осујете на разноразне начине. Пре свега великим пожртвовањем. Са друге стране, озбилњим налетима Милојевићевог тима углавном је недостајао правовремени последњи пас.

Домаћин је био више него равноправан до искључења, али се онда све променило. Гости су акцијом из неколико потеза дошли до победе, а Црвеној звезди преостаје да се са БАТЕ Борисовим, можда и Келном, бори за друго место, које јој по свему приказаном у досадашњем току такмичења и те како припада.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - АРСЕНАЛ 0:1 (0:1)
/Жиру 85/

Стадион: Рајко Митић
Капацитет: 51.244
Судија: Беноа Бастијан (Француска)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-2-3-1): Борјан - Стојковић, Ле Талек, Савић (од 66. Бабић), Родић - Доналд, Крстичић - Срнић (од 82. Гобељић), Канга, Радоњић - Боаћи (од 80. Пешић)
Клупа: Супић, Рачић, Милијаш, Аџић, Бабић, Пешић , Гобељић

АРСЕНАЛ (3-4-3): Чех - Дебиши, Елнени, Холдинг - Нелсон, Кокелан (од 90. Шеф), Вилок (од 89. Мекгејн), Мејтленд-Најлс - Волкот, Вилшир, Жиру.

Лига Европе, ИИИ коло:

Звезда – Арсенал 0:1 (0:0)
Жиру 85

БАТЕ – Келн 1:0 (0:0)
Риос 55

Група Х:
1. Арсенал 3 3 0 0 8:3 8
2. Звезда 3 1 1 1 2:2 4
3. БАТЕ 3 1 1 1 4:5 4
4. Келн 3 0 0 3 1:5 0

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар