Прича - Меч деценије: Звезда и Арсенал 40 година касније!

"А, у Лондону мук" – култна реченица глумца Небојше Глоговца из филма "Муње". Алузија на митски гол Душана Дулета Савића када је у 87. минуту утишао крцати 'Хајбери'.

Фудбал 18.10.2017 | 22:30
Прича - Меч деценије: Звезда и Арсенал 40 година касније!
Тог 6. децембра 1978. године Црвена звезда је у сред Лондона избацила Арсенал из Купа УЕФА, а гол одлуке постигао је Душан Савић, пошто славни голман Пат Џенгинс није имао шансе да спречи да лопта заврши под пречком.

"Нисам знао да ће о том голу толико да се прича, а још мање да се памти 40 година. Вероватно ће трајати још 40 година. То је гол који није донео трофеј и чудно је колико се памти, вероватно то нешто говори", рекао је Савић.

‘Тобџије’ су повеле у 69. минуту преко Алана Сандерленда, али црвено-бели нису поклекли и у финишу меча сјајном акцијом утишали чувени стадион на којем је било 41. 566 навијача.

Недељко Милосављевић је проиграо Владимира Петровића Пижона, који је петом додао лопту до Цвијетина Благојевића, а овај идеалним центаршутом спољним делом копачке пронашао првог човека коме је 'Маракана' певала именом и презименом.

Црвено-бели су пре постигнутог гола за изједначење извели 14 додавања.



Душан Дуле Савић постао је симбол чувеног меча, а његов гол на 'Хајберију' описан је у енглеској књизи "Техника и тактика фудбала", док је цела акција илустрована цртежима.

Такође, погодак легендарног центарфора један је од десет најлепших икада постигнутих у некадашњем Арсеналовом дому, док је сама техника његовог извођења узета као пример како се савршено изводи ‘дроп-кик’.

Претходно, у првом мечу треће рунде у тадашњој Југославији – пред 51.000 навијача – погодак који је решио меч био је дело управо асистента Благојевића, који се у 14. минуту најбоље снашао у гужви на ивици петерца.



Сада, скоро 40 година касније, жребом у Грималди форуму одлучено је да екипа Владана Милојевића буде учесник два нова спектакла са славним премијерлигашем.

Имајући у виду игру и резултате у досадашњем делу сезоне, може се рећи да је еуфорија иста као и 1978, иако је разлика у квалитету далеко већа, говорећи из перспективе Енглеза.

Дан пред гостовање тима Арсена Венгера карата за наш највећи стадион више нема, па ће 52.000 звездаша угостити 'Тобџије'.

Арсенал јесте апсолутни фаворит, али сигурно је да и домаћи имају своју рачуницу. После две рунде у другом по квалитету континеталном такмичењу, вицешампион Србије има реми против БАТЕ Борисова, односно велику победу из Келна.

Арсенал са Белорусима и Немцима није имао превише проблема.

Ипак, гостима, ни ове године, не цветају руже у Премијер лиги, у Србију долазе после пораза од Вотфорда, тренутно деле пето место на табели са Челсијем, Барнлијем и Ливерпулом, а 'Професор' неће моћи да рачуна на седморицу стандардних играча.

Неколицина има проблема са повредама, али Венгер и традиционално даје шансу младим надама, док носиоце игре одмара за наредне, важније изазове – овога пута Евертон.

Нешто лошија форма, али пре свега и атмосфера на 'Емирејтсу', могла би да помогне 'црвено-белима'.

Међутим, не треба заборавити ко је гост, а и они који мање играју или желе да се изборе за своје каријере, на највећој сцени, посебну мотивацију имају управо у оваквим мечевима.

Пред Црвеном звездом и милионима њених навијача је меч деценије – јер на стадиону 'Рајко Митић' од Бајерна из Минхена 2007. године није гостовао један европски великан.

Како год да се заврши меч, који је заказан за четвртак од 19 часова, све у црвено-белом чека вече за памћење.

Незаборавна атмосфера, прегршт емоција и сан о неком новом спектакуларном голу, који ће пронаћи своје место у клупској историји...

Па, онда, на нови пут на Острво, у Лондон... У потрази за европским пролећем.

'Тобџије' су свакако најтежи ривал и један од фаворита за освајање најмасовнијег такмичења. На челу са Арсеном Венгером, Арсенал је сваке године био стардардни учесник Лиге шампиона, стизавши барем до осмине финала.

Један је од најуспешнијих клубова у Енглеској, тринаест пута је био шампион Енглеске и једини је тим у историји Премијер лиге који је успео да заврши сезону без пораза.

Ипак, енглески великан у последњих неколико година није на завидном нивоу, али не треба заборавити да се ради о квалитетном противнику. Прошлу годину завршили су на четвртој позицији у ПЛ, а екипа ни ове године није много појачала, што изазива све веће незадовољство међу навијачима 'Тобџија'.

Потенцијални састави:

Арсенал: Оспина – Бељерин – Холдинг – Мертезакер – Монреал – Елнени - Мајтланд-Нилс – Нелсон – Ивоби – Волкот – Жиру.

Црвена звезда: Борјан – Стојковић – Савић – Родић - Ле Талек- Доналд – Крстичић – Канга -Срнић- Радоњић - Боаћи.

Групна фаза Лиге Европе, треће коло:

Група Х:
19.00 Црвена Звезда – Арсенал
19.00 БАТЕ - Келн

Табела:
1. Арсенал 2 2 0 0 7:3 6
2. Црвена звезда 2 1 1 0 2:1 4
3. БАТЕ 2 0 1 1 3:5 1
4. Келн 2 0 0 2 1:4 0

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар