ЛШ - најава: Конте зна с Ромом, Јуве у кризи! И још...

Хајнкес пробудио Бајерн! Бенфики гори под ногама! Андерлехт променио тренера, а Олимпијакос не бриљира с новим кормиларом.  Матић код куће, српски рекордер и дијалог у Барси! Српски фудбалски репрезентативац Немања Матић се враћа у Лисабон, место где је стекао афирмацију у дресу Бенфике.

Фудбал 18.10.2017 | 17:30
ЛШ - најава: Конте зна с Ромом, Јуве у кризи! И још...
Матић ће се вратити на 'Луж' на меч А групе Лиге шампиона са жељом да помогне Манчестер јунајтеду како би остварио тријумф и кључан корак ка пласману у осмину финала.

Он је две и по године играо за најпопуларнији португалски клуб (2011 – јануар 2014), оставио велики траг ефектним голом у дербију против Порта и дао допринос освајању титуле првака, одакле је обезбедио велики трансфер у Челси, а потом овог лета на ‘Олд Трафорд’ као најскупље плаћени српски фудбалер икада за 45 милиона евра.

Матић је на последња два гостовања Лисабону био стрелац, прво је јединим голом донео победу Челсију против Спортинга у Лиги шампиона 2014, да би годину дана касније постигао спектаклуран погодак у поразу репрезентације Србије од Португала (2:1) у квалификацијама за ЕУРО у Француској.

"То је посебан клуб, клуб који волим. У Бенфики сам научио много о притиску играња за велики клуб јер су они међу најбољима у Европи. Навијаћу за њих до краја живота, имају посебно место у мом срцу, али надам се да ћемо им узети бодове", рекао је српски репрезентативац.

Вероватно ни сада не би имао ништа против да се његово име појави на семафору, али се на другој страни нешто питају Љубомир Фејса, на кога ће у директни судар, као и Андрија Живковић, једна од највећих претњи по гол одличног Шпанца Давида де Хее.

Србија би могла да има још једног адута у том мечу јер су португалски медији најавили да ће 18-годишњи голман Миле Свилар добити прилику на голу Бенфике и постати најмлађи чувар мреже у Лиги шампиона у историји.

Од осталих сусрета издвајају се онај у Лондону где Рома гостује Челсију, са акцентом на то што италијански менаџер Антонио Конте против земљака има великих проблема са повредама играча (Алваро Мората, Нголо Канте, Виктор Мозес..), Барселона први пут од каталонског референдума игра на Ноу Кампу где стиже Олимпијакос, нови деби у Лиги шампиона има Јуп Хајнкес на клупи Бајерна против Селтика, а Јувентус дочекује лисабонски Спортинг.

"Барселона ће завршити прва 99 одсто.Ако не буде неких изненађења у последњим утакмицама Олимпијакос неће проћи, тако да ће ови дуели са Спортингом бити одлучујући. Жорж Жесус је добар тренер, којег ми не памтимо по добру. Свима нам је стало до Лиге шампиона и знамо да практично играмо за пролазак даље", навео је Ђорђо Кјелини.

Осим утакмице у Азербејџану Карабаг – Атлетико која се игра од 18 сати, преосталих седам почиње од 20.45.

Тријумф на новом Атлетиковом стадиону у претходном колу Лиге шампиона показао је колико може Челси, па Рому очекује препрека коју ће тешко успети да прескочи. Изабраници Антонија Контеа губили су у Мадриду, али су у последњим тренуцима утакмице успели да преокрену и у трећу рунду Лиге шампиона уђу са свих шест бодова. С друге стране, Вучица има победу у Бакуу и реми с Јорганџијама на свом терену и стога трпи мало већи притисак. Домаћи су везали два пораза у Премијер лиги (против Манчестер Ситија и Кристал Паласа), док су Римљани после низа тријумфа у Серији А изгубили дерби с Наполијем.

Када су се ове две екипе последњи пут састале у овом такмичењу пре девет година, свака је добила утакмицу на свом терену. Менаџер домаћих водио је у Серији А Аталанту и Јувентус и са Старом дамом против Ђалоросих је остварио учинак у виду четири победе, ремија и два неуспеха (Јуве је у том периоду забележио још један тријумф, али је Конте на тој утакмици био суспендован), док са клубом из Бергама има један пораз. Из времена када је био селектор Италије добро познаје репрезентативце из Роме, а увек може да се ослони и на мишљење Антонија Ридигера, који је овог лета стигао у Челси управо из римског клуба. Но, и тренер Вучице Еузебио ди Франческо има играче који добро познају ривала јер су наступали на Острву, попут Александра Коларова и Едина Џека.

Бајерн није тим који је склон мењању тренера током сезоне па је смена искусног Карла Анћелотија била прави шок за поклонике немачког гиганта. Лоша је била атмосфера у свлачионици Бавараца, Робен је јавно критиковао тренинге италијанског тренера, а уследили су и нешто слабији резултати па је реакција клупског менаџмента била неминовна. Из пензије се на клупу вратио Јуп Хајнкес, тренер под чијим је вођством клуб последњи пут био на европском врху. Шок терапија довођењем искусног вука за сада се исплатила јер је Бајерн декласирао Фрајбург у суботу, али много захтевнији изазов пред искусним тренером је долазак Селтика у Минхен.

Селтик годинама доминира у шкотском првенству, међутим старт нове сезоне показује да би Роџерсова екипа могла да има конкуренцију у борби за титулу првака. То није градски ривал Ренџерс, већ Абердин који после девет одиграних кола има исти број бодова као тим са Парк Хеда. После жреба Лиге шампиона сви су отписали Селтик будући да су им конкуренти за пласман у нокаут фазу ПСЖ и Бајерн. Свеци су показали разлику у квалитету декласиравши Шкоте у Глазгову, али Роџерсов састав је високом гостујућом победом у Бриселу над Андерлехтом јасно дао до знања немачком прваку да не сме да се потцени.

Бенфика дочекује Манчестер Јунајтед у незавидној ситуацији. Португалски првак, благо речено, очајно је отворио сезону у Лиги шампиона. Црвени су најпре на домаћем терену неочекивано доживели пораз против ЦСКА, а онда су у Базелу потопљени са невероватних 5:0. Ситуација је тешка, а данас постаје и још тежа с обзиром да у Лисабон стиже далеко најјача екипа у групи.

За разлику од домаћина Јунајтед сјајно гура. У прва два кола Ђаволи су рутински славили против Базела и ЦСКА с укупном гол-разликом 7:1. Одлично Мурињови пулени стоје и у националном првенству где су овог викенда ремизирали у гостима против Ливерпула, те само из тог разлога заостају два бода за градским ривалом који држи челну позицију.

После врло лошег утиска у две утакмице Суперкупа, Барселона је предвођена новим тренером Валвердеом дефинитивно заиграла боље и нанизала девет узастопних победа. Серија успеха прекинута је у суботњем дербију с мадридским Атлетиком, али упркоа томе у првенству има велика четири бода предности над првим пратиоцем Валенсијом, а у Лиги шампиона после уводне две победе на добром је путу да брзо потврди освајање првог места у својој групи. Валверде добро познаје Олимпијакос будући да је два пута имао прилику да води грчког великана.

Бесник Хаси се није дуго задржао на клупи "вечитог" шампиона Грчке, иако га је увео у групну фазу ЛШ. После пораза од АЕК-а у првенственом дербију Хаси је смењен, а на његову позицију враћен тренер Лемонис, који је прошле сезоне освојио титулу првака Грчке. Није се прославио Лемонис на старту свог четвртог мандата у Олимпијакосу будући да је поражен на европском гостовању код Јувентуса, па у првенственом сусрету против Атромитоса. Ипак, након репрезентативне паузе пирејски састав је успео да победи Паниониос голом Фортуниса.

Старт сезоне био је све само не идеалан за актуелног белгијског шампиона, а о томе како је Андерлехт играо на почетку сезоне најбоље говори чињеница да га је у прошлом првенственом колу против Мехелена водио трећи овосезонски тренер Ванхазебрук. Вејлерје напустио тим после тешког пораза у Минхену, а његов наследник Фрутос ипак није добио прилику да дуже остане на клупи због новог Андерлехтовог европског посртаја против Селтика.

ПСЖ је током лудог летњег прелазног рока рушио рекорде, а довођење великих нападачких звезда Нејмара и Мбапеа свим конкурентима је јасно стављено до знања даЕмеријев тим ове сезоне напада сам трон Европе. У Француској су Свеци већ након девет одиграних кола стекли великих шест бодова пред првим пратиоцима и очекује се да ће без превише муке вратити трофеј првака у Париз, али велика жеља богатих власника је искорак у Лиги шампиона. Досадашњи наступи и убедљиве победе над Селтиком и Бајерном биле су права демонстрација силе.

ЦСКА је дошао неочекивано до бодова у првом колу када је са 2:1 славио у Лисабону, али у другом није успео да се озбиљније супротстави најјачем тиму групе. Јунајтед је у Москви славио са 4:1, а Армији остаје да шансу за пролазак даље тражи у преосталим утакмицама против Базела и Бенфике.

Базел је у уводна два кола имао исти учинак као ЦСКА, на страни је убедљиво поражен против Манчестера, али праву сензацију је извео у другом колу против Бенфике. Португалци имају проблема с изостанцима и нису у добром моменту, међутим швајцарски шампион га је уништио са 5:0 и потврдио се као равноправан кандидат за другу позицију у групи.

Јувентус је прошле сезоне поново доминирао Италијом, а Алегри је тим довео до другог финала Лиге шампиона у последње три године, али ове сезоне Стара дама из Торина не изгледа подједнако квалитетно. Одлазак кључног штопера Бонучија у редове мрског ривала Милана за сада доноси много проблема у дефанзивном делу игре Јувентуса. После поделе бодова с Аталантом, у суботу се Лацио из Торина вратио са сва три бода у Рим. У оба сусрета Буфон је морао два пута да вади лопту из своје мреже, а занимљиво је да је у оба дуела Дибала пропустио да реализује једанаестерац у завршним минутима. Јувентус је тренутно тек четврти у Серији А, док у Лиги шампиона Алегријеву екипу чекају кључни двобоји против лисбонских Лавова.

Спортинг је феноменално започео сезону, али последњих недеља тим Жоржа Жезуса не бриљира. У првенству су зелено-бели освојили по бод у сусретима с Мореиренсеом и Портом, у Европи уписали минималан пораз од Барселоне, у Лига купу су ремизирали с Маритимом, а низ од четири утакмице без победе прекинули су у четвртак савладавши слабашног нижелигаша Олеироса. После вредне победе у гостима Олимпијакосу тим Спортинга направио је велик корак према европском пролећу, а сусрети с Јувентусом требало би да донесу одговор на питање хоће ли Жезус да припрема екипу за нокаут фазу Лиге шампиона или Лиге Европе.

Азербејџански Карабаг први пут у историји се пласирао у најјаче европско клупско такмичење, а жреб му није био наклоњен. Смештен је у групу с Атлетиком, Челсијем и Ромом, па је јасно да ће тешко до бодова у шест утакмица. У првом колу на Стамфорд Бриџу Карабаг је убедљиво поражен, а много бољи утисак оставио је код куће против Роме која га је савладала са 2:1.

Мадридски Атлетико је добро кренуо у Лиги шампиона бодом у Риму, али је у другом колу у самој завршници остао празних руку на свом стадиону против Челсија. Није тај пораз пуно пореметио Симеонеове пулене, који су наставили да играју у складу с очекивањима. За викенд Атлетико је угостио и лидера првенства Барселону с којом је ремизирао 1-1, што је веома добра увертира за данашњи сусрет.

Лига шампиона – треће коло:

група А:
20.45 Бенфика – Манчестер јунајтед
20.45 ЦСКА Москва – Базел

табела: Манчестер јунајтед 6,Базел 3, ЦСКА 3, Бенфика 0

група Б:
20.45 Андерлехт – Пари Сен Жермен
20.45 Бајерн Минхен – Селтик

табела: ПСЖ 6, Бајерн 3, Селтик 3,Андерлехт 0

група Ц:
18.00 Карабаг – Атлетико Мадрид
20.45 Челси – Рома

табела: Челси 6, Рома 4, Атлетико 1,Карабаг 0

група Д:
20.45 Барселона – Олимпијакос
20.45 Јувентус – Спортинг

табела: Барселона 6, Спортинг 3,Јувентус 3, Олимпијакос 0

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар