ЛШ: Ситију дерби, Реалу бод, Ливерпул 7:0, Севиља 1:5!

Рапсодија нападача, 31 гол на осам утакмица, доминантне победе Ливерпула и Спартака, максималан учинак Ситија и Бешикташа обележили су почетак трећег кола ЛШ.  Реал и Тотенхем даље, Борусија - стој! Бурки је трагичар вечери, две ужасне грешке у три секунде. . .  РБ Лајпциг живнуо, Бешикташ 3/3! Ситијево лутање и срећа што Мертенс није имао своје вече! Севиљина погибија у Москви! Егзекутор - Квинси Промес! Ливерпулова седмица у Људском врту и Бернардова симултанка за важан тријумф Шахтјора.

Фудбал 17.10.2017 | 23:00
ЛШ: Ситију дерби, Реалу бод, Ливерпул 7:0, Севиља 1:5!
У дербију дана Сити је савладао Наполи 2:1 за велики корак ка осмини финала, има девет бодова у Групи Ф, а италијански тим је прескочио на другом месту Шахтјор преокретом у Ротердаму против Фејенодра за 2:1, са играчем мање.

У другом мечу вечери Реал је ремизирао са Тотенхемом 1:1 на Сантјаго Бернабеуу, али ниједан тим не стрепи за своју позицију у борби за осмину финала јер имају по шест бодова више од Борусије која је освојила само бод у Никозији, одигравши такође 1:1 са АПОЕЛ у Групи Х. 

Бешикташ има три победе у Групи Г, у можда и кључном мечу у борби за прво место савладао је депримирани Монако 2:1, после преокрета у "Кнежевини". Турке сада прати Лајпциг који је у голеади у првом полувремену надиграо Порто са 3:2. 

У групи Е Ливерпул и Спартак деле прву позицију са по пет бодова после импресивних победа. "Редси" су понизили Марибор са 7:0 на Људском врту, у својој првој победи у сезони, док су Московљани декласирали Севиљу 5:1 на својој "Аткритје" арени, имспресивном игром у другом полувремену. 

Од српских фудбалера наступио је само Душко Тошић, који је одиграо одлично у одбрани Бешикташа, док су Марко Петковић и Никола Максимовић били "стандардни" на клупама за резерве московског Спартака и Наполија.

Реал и Тотенхем ће даље, у осмину финала Лиге шампиона, а Дортмунду је рампу спустио кипарски Апоел! Далеко од тога да је у групи Х и дефинитивно све решено, али тим који не успе да освоји бодове који су били уписани одмах после жреба, тешко да има чему да се нада у таквој конкуренцији: Реал - Тотенхем 1:1, АПОЕЛ - Дортмунд 1:1. Па сада табела изгледа овако: Реал 7, Тотенхем 7, Дортмунд 1, АПОЕЛ 1. 

У једном од дербија вечери видели смо добар фудбал, пуно ритма, шутева, шанси и - неочекиване јунаке на крају. У мору асова који су ноћас истрчали на терен стадиона Сантијаго Бернабеу, попут Роналда, Кроса, Бенземе, Модрића, Кејна, Ериксена и осталих, највише оцене у сутрашњим новинама освануће крај имена Кејлора Наваса и Уга Лориса. 

При резултату 1:1 њих двојица направили су по две сјајне одбране, од чега ће се она Лорисова 55. минута сигурно дуго препричавати. Француски голман успео је да скине шут Карима Бенземе са свега три метра, тако што је "заборавио" леву ногу у десном углу свог гола. Биће вам јасније кад видите... 

Навас је узвратио Лорису у 71. минуту када је на диван пас Љорентеа прецизно гађао Хари Кејн, у сам угао. Исправа је деловало да је промашај, али онда је успорени снимак показао да се ради о још једној вансеријској одбрани. И тако по још једном на обе стране...  

Покетино је баш храбро изашао на Бернабеу. У тим је као подршку Кејну ставио поменутог Љорентеа и показало се да њих двојица и те како могу да буду компатибилни. То је један од два главна утиска када су Певци у питању, а други је да момци са Вајт Харт Лејна ове сезоне дефинитивно  играју "најконтиненталнији фудбал" од свих Острваљана и да је, чини се, дошао тренутак да они направе нешто веће у Лиги шампиона. Ериксен, Сисоко, Кејн, Дајер и друштво умели су још како да узму лопту под своје и да натерају Краљевића да се добро озноје не би ли је повратили.    

Уосталом, довољно је рећи да је Тотенхем тек други тим у последњих осам година који је успео да у групној фази не изгуби у Мадриду?! Реал је до вечерас имао учинак од 21 поебеде у 23 утакмице. Та два пута одолела му је Борусија из Дортмунда...

Али то је дефинитивно била нека друга Борусија. Боља, конкретнија, озбиљнија на свим пољима. Милионери као да су мало полетели после привременог преузимања престола у Немачкој од Бајерна, па су се саплели тамо где никако нису смели. АПОЕЛ је узео бод Дортмунду и вероватно га избацио из трке за прва два места. Теорија и даје постоји, али са још три бода из утакмица против Кипрана Реал и Тотенхем завршиће посао и математички. 

Вечерас навијачи Борусије проклињу своју одбрану и ужасног голмана Буркија. Тај човек успео је у три секунде да направи две кардиналне грешке после чега је домаћин повео, а пре њега једнако кардиналан био је Бартра, с једним повратним поклон-пасом. Част немачког клуба спасао је Сократис Папастатопулос. 

Слаба утеха...

Од сигурне победе, до умало просутих бодова! Тако је изгледао пут којим су фудбалери Манчестер Ситија прошли за ових 90 минута фудбала у великом дербију против Наполија! На крају је Сити успео да сачува живу главу и слави резултатом 2:1 (2:0)!

Мада, Грађани су имали срећу због тога што Дрис Мертенс није имао своје вече. Прво због испуштеног једанаестерца у финишу првог полувремена, онда и због ударца на уласку у последњих десет минута утакмице, када је лопта прохујала поред гола. Да је био у свом винклу, велико је питање да ли би исте бројке стајале на семафору. 

Опет, имао је и Сити више од игре у првих 45 минута, када не да је могло да падне два, већ четири или пет голова! 

Попут разарајуће машине играли су Гвардиолини мајстори и чинили да гледаоцима на Етихаду застане дах од спектакуларних потеза, готово у свим етапама меча. На крају се све свело на поготке Рахима Стерлинга и Габријела Жезуса у првих 13 минута утакмице, мада је Сити до краја утакмице имао и гол из офсајда, пречку Кевина де Брујнеа, покушај Кајла Вокера у раној фази, па ударац Лероја Санеа... Превише испуштених шанси за Сити, што Наполи није умео да казни. 

А није да Наполи није имао својих шанси. Памтиће Марек Хамшик ударац са средине другог дела! Био је Наполијев капитен у шеснаестерцу, примио одличан пас и пуцао, али је Вокер у последњој секунди уклизао и избацио лопту у корнер. 

Сити као да је изгубио снагу у другом полувремену, пошто је Наполи имао готово пуну иницијативу. Само, недостајао је завршни потез како би се материјализовала предност... Једини гол за Наполи дело је Дијаваре, који је у 73. минуту преузео одговорност и матирао Едерсона са беле тачке, после другог досуђеног пенала на утакмици. 

На крају, остало је само 2:1.

Ливерпул је оставио пустош у Људском врту! После два узастопна ремија Редси су искалили накупљени бес и сломили Марибор у парампарчад. Два пута Фирмино, два пута Салах, Кутињо и по једна асистенција све тројице за убедљивих 7:0 (4:0).

Додуше, овде није ни било упитно какав ће коначни исход бити, већ којим ће се резултатом завршити утакмица. А завршило се реално - и ту Марибор просто није могао ништа.

Колико је Ливерпул испред Марибора можда и најбоље говори то да је до 19. минута резултат био 3:0, а Фирмино, Кутињо и Салах су се измењали на листи стрелаца.

Египатски Фараон је у смирај првог дела успео додатно да увећа разлику, да би Фирмино лукавим потезом поставио ствари на своје. На крају је свој првенац у дресу Редса у Лиги шампиона уписао и Алекс Окслејд Чембрлен, да би и голобради Трент Александер Арнолд такође прибележио гол који ће памтити целог живота. У последњим тренуцима меча.

Изненађење у Москви! И то погибија Севиље! Крцата Откритје Арена дочекала је историјску победу у Лиги шампиона и прву након сезоне 2012/13, пошто је Спартак разнео Севиљу резултатом 5:1.

Московски црвено-бели вечерас славе свог понајбољег играча - Квинсија Промеса! Два гола, па још две асистенције, Лоренцу Мелгареху и Луизу Адријану, погурали су руског шампиона до важног тријумфа у групи где ће се битка за два места у нокаут фази водити можда и до последњег кола.

Промес је отворио голгетерску серију у 18. минуту, али га је анулирао Симон Кјер тачно након пола часа игре. Ипак, средином другог полувремена Спартаков блицкриг сломио је Севиљин дух. Прво је Лоренцо Мелгарехо добио одличну лопту од Промеса на ивици казненог простора, одакле је распалио лопту и матирао Серхија Рика, да би Денис Глушаков из готово идентичне позиције претворио центаршут Димитрија Комбарова у гол. Рико је био немоћан.

Ту није било све, пошто је претпоследњи ексер у Севиљин „ковчег“ закуцао Луиз Адријано у 74. минуту. И то после готово савршено изведене контре и Промесове асистенције која је Севиљину одбрану оставила потпуно огољену! Последњи је морао да укуца апсолутни херој Спартака ове звездане вечери - Квинси Промес. И то на спектакуларан начин - двојици противника провукао је лопту кроз ноге, пре него што је распалио по истој и запалио мрежу!

Фантастична партија холандског голгетера! 

Група Е: 

Марибор – Ливерпул 0:7 (0:4)
Фирмино 4, 54, Кутињо 13, Салах 19, 40, Окслејд-Чемберлен 86, Александер-Арнолд 90

Спартак – Севиља 5:1 (1:1)
Промес 18, Мелгарехо 58, Глушаков 67, Адријано 74, 90 – Кјер 31 

Табела: Ливерпул 5, Спартак 5, Севиља 4, Марибор 1

Група Ф:

Фејенорд – Шахтјор 1:2 (1:1)
Бергуис 7 – Бернард 24, 54

Сити – Наполи 2:1 (2:0)
Стерлинг 9, Жезус 13 – Дијавара 73п 

Табела: Манчестер сити 9, Шахтјор 6, Наполи 3, Фејенорд 0

Група Г:

Монако – Бешикташ 1:2 (1:1) 
Фалкао 30 – Тосун 35, 55

Лајпциг – Порто 3:2 (3:2)
Орбан 8, Форсберг 38, Огустан 41 – Абубака 18, Маркано 44 

Табела: Бешикташ 9, Лајпциг 4, Порто 3, Монако 1

Група Х:

Реал – Тотенхем 1:1 (1:1)
Роналдо 43п – Варан 28аг

АПОЕЛ – Борусија 1:1 (0:0)
Поте 62 – Папастатопулос 67 

Табела: Тотенхем 7, Реал Мадрид 7, Борусија 1, АПОЕЛ 1 

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар