Економија у БиХ најгора у Европи

Од свих држава бивше Југославије и Европе, БиХ биљежи најкатастрофалније резултате кад је ријеч о економском развоју и квалитету живота њених грађана.

Босна и Херцеговина 15.10.2017 | 19:59
Економија у БиХ најгора у Европи
И посљедња анализа Свјетског економског форума показала је да ова држава има убједљиво најгору економију у Европи, а као главни проблем означени су неефикасна државна бирократија, корупција, високе пореске стопе, политичка нестабилност.

Швајцарска је већ неколико година заредом на првом мјесту са оцјеном 5,86, док се БиХ нашла на 103. позицији са резултатом 3,87, тек нешто мало испред ратом уништеног Јемена, те Мозамбика и Чада.

Из Дирекције за економско планирање БиХ прије неколико дана су саопштили да БиХ, према Глобалном индексу конкурентности за 2016/2017, за разлику од претходних година, није забиљежила знатне промјене у свом рангирању, те да је доспјела на 107. место од 138 земаља.

''Пословно окружење у БиХ је и даље оптерећено бројним административним препрекама, а тржиште је фрагментисано усљед различитих правила, због чега се не може постићи стварна слобода кретања робе и услуга. Ниска конкурентност БиХ економије има корјене у ниском обухвату образовањем и образовном систему који не припрема адекватно кадрове за модерно тржиште рада. У прошлој години, свега десет одсто радно способног становништва имало је више или високо образовање'', саопштили су из ове дирекције.

У Савјету страних инвеститора БиХ наглашавају да би цјелокупна економска политика државе требала бити усмјерена на развој производње и подстицање извоза.

Треба растеретити привреду и повећати ефикасност администрације, уз конкретније и одлучније мјере за побољшање пословног амбијента и привлачење инвеститора.

''БиХ, као и било која друга држава која за циљ има привлачење страног капитала, мора претходно да створи повољну инвестициону климу. А предуслови за унапређење пословне климе су стабилан политички и правни систем. Привлачење страних инвеститора мора да прати доследно спровођење започетих реформи у земљи, како бисмо те исте инвеститоре и задржали, након што их једном позовемо и привучемо да инвестирају у нашу земљу'', каже извршна директорка овог савјета Сања Миовчић.

Да нам то слабо полази за руком, потврђују статистике о прилично ниском новоу страних инвестиција. За разлику од ове године, када је њихов износ у благом порасту, у ранијем периоду улагања у БиХ била су на забрињавајуће ниском нивоу.

Наиме, лане су у БиХ инвестирана 504 милиона КМ, што је скоро пет пута мање од износа који су грађани БиХ који живе у иностранству послали рођацима.

Да није ових пара, многи грађани би били и гладни и жедни, јер преживљавају управо захваљујући помоћи родбине из иностранства.

Анализе невладиног сектора показују да је око 70 одсто грађана у зони сиромаштва, од чега трећина нема ни за голу егзистенцију, док око 30.000 људи у БиХ преживљава захваљујући једном оброку из јавне кухиње.



Зато не чуди што смо на самом зачељу листи које су резултат истраживања квалитету живота у земљама Европе и свијета.

Према посљедњем смо заузели 69. мјесто, док се Словенија нашла на 20, Хрватска 33, Србија 47, Црна Гора 55, а Македонија на 57. позицији.

По корупцији “најбољи”

Корупција у БиХ дневно, према процјенама, прогута више од четири милиона КМ. Бројач корупције невладине организације “Аццоунт” показује да се сваке секунде у БиХ, на разне облике подмићивања, изгуби 47 КМ. То, практично, значи да корупција годишње однесе скоро 1,5 милијарди КМ.



Корупција у БиХ већа је него у Хрватској, Црној Гори, Македонији и Србији, а ситуација је једино гора на самопроглашеном Косову, а стручњаци упозоравају да без озбиљне борбе са овом појавом, не можемо да рачунамо на економски напредак.

Извор: Блиц

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

србин

15.10.2017 18:05

И борба пеотив корупције је дио реформске агенде ал овдје само гурају акцизе.порезе...............и смањење администрације је на столу што се не позабаве са тим..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

16.10.2017 04:30

Далеко да браним багру, окупационе намјеснике који нас уништавају, али сам 100% сигуран да тзв. држава "Косово" има најгору економију у Европи. Тамо су плате још мање, привредна активност је своди на криминал, Шиптари масовније вјежбе оданде него ми одавде... успркос силном новцу који глобални злотвор (запад) упумпава у ту нарко-творевину.

Name

Пикси

16.10.2017 06:31

Зар се ово уопште зове економијом?

Name

ЖЕЉКА

15.10.2017 18:08

ТО НЕ ВАЖИ ЗА РС, МИ СМО ШАМПИОНИ У РЕГИОНУ И БОЉИ ДИО БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

15.10.2017 20:01

И ТРЕБАТЕ ТЕ СЕ СПРДАТИ ОВО ЈЕ ПОСТАЛО БАШ СПРДАЧИНА.

Name

РЕ

15.10.2017 20:53

Бољи од Словеније, јаци од Хрватске,..економија РС је тигар, просјек квари пропала федерација,...

Name

Кики

15.10.2017 21:37

Унисти нам просјек Српска....за прослу годину неку инвестиро 73 марке..у Српску ..заебо се.

Name

Зељко

15.10.2017 18:22

Пффф Свицарска кобајаги прва а Економски раст 1.6 % а Република Србска 3.5 % мисмо најбољи на Свјету....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

15.10.2017 18:26

ПОСТОЈИ ЛИ КОД НАС ИШТА ОСИМ ШИВАЋИХ МАШИНА ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ТО СВЕ ШТО ИМАМО ГДЈЕ СУ РАДНИЦИ РОБОВИ НА ТРАЦИ ЗА ЧЕТРИСТО МАРАКА.БЕМА ЈЕ ПОСЕБНА ПРИЧА. ГАЗДА КРКАН СЕ НАСИКИРАО ЗАТО ШТО РАДНИЦЕ ИДУ НА ТРУДНИЧКО И ЗАТО ШТО СУ БОЛЕСНЕ .БОЉЕ ДА НАС НЕ МА СА ОВАКВИМА КО ФОЛ ГАЗДАМА И ОВАКВИМ ПЛАТАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.10.2017 04:54

А ста би ти хтјела?Да нам неко да да склапамо лаптопове,или саталите?Сви су поцели индустрализацију са текстилном индустријом.И Јапан и Ј.Кореја и Кина,Турска.. То је пут.А кад неки наш политицар говори лосе о текстилној индустрији,то говори о томе колико зна.А слушао сам их.Како Вуцицу не смета текстилна индустрија?Зато јер зна ствари и како то иде.Вецина турских инвестиција у Србији је текстилна индустрија.

Name

Миле Додик

15.10.2017 18:26

Па зар није Миле Додик првокласни месар и бизмисмен то сјајно организовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизмисмен Прњо

15.10.2017 18:30

Хе хе хе,зато смо бољи од Мозамбика,Јемена и Цада,ха ха ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

15.10.2017 18:39

Корупција је овом народу и отац и мајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ап

15.10.2017 19:05

Тачно.Код нас су пијачари угледни привредници.Јад и чемер.Омладина срећа одлази полако а РС ? Кога то још интересује ? Свакако ће је нестати.

Name

Мирко

16.10.2017 04:54

А имамо најбољег министра на дрзавном нивоу признат и од медјународне заједнице па то није могуце Мирко је за економију еxперт бајни и вриједни струцњак из Рогатице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

16.10.2017 06:52

Да нам све функционисе као сто функционисе корупција и криминал, Швица би за нас била Албанија.

ОДГОВОРИТЕ