Савчић: Пресуда није изненађење

„Од самог отварања питања ратних злочина и процесуирања, Република Српска није имала чврст став. Нисмо на адекватан начин пружили помоћ лицима који су осумњичени или оптужени за ратне злочине“, поручио је предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић у емисији ''Пулс'' БН телевизије.  Савчић је навео и да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу није била потпуно изненађујућа.

Република Српска 12.10.2017 | 21:47
Савчић: Пресуда није изненађење
Пресуде које су направљене помоћу лажних свједока и лажних свједочења су велика опасност за будућност БиХ, јасан је генерал Савчић.

„Бојим се да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу, гдје нема санкције нити одговорности, представља поруку да се злочин над Србима исплати и да се на тај начин поручује да се за тај злочин не одговара. Некима би, не дај Боже нових сукоба, био путоказ како да се понашају“, наводи предсједник БОРС-а.

Прича о притсцима на свједоке, која је о самог почетка присутна у предмету „Орић“ , отвара нове проблеме:

„Ја не знам ни један случај да се десио, ни пред Међународним судом у Хагу, нити у Сарајеву, ни у Београду, да је неко одговарао за лажно свједочење, а то је кривично дјело.“



„Ово је прилично одмакло, али да се на вријеме стало на пут лажним свједоцима и да је неко због тога санкционисан, мислим да би судови испунили основну улогу – утврђивање истине и санкционисања одговорних. Онда бисмо ишли путем сутрашњег помирења и заједничког живота на овим просторима“, наводи генерал.

Судије и тужиоци одлучују сами о себи и скоро да су недодирљиви, поручује Савчић. Он наводи да од самог отварања питања ратних злочина и процесуирања, Република Српска није имала чврст став.

„Нисмо на адекватан начин пружиули помоћ лицима који су осумњичени или оптужени за ратне злочине. А онда све иде од ситуације до ситуације, ако то данас више одговара , даће се више пажње тој проблематици да би се скупили поени. А онда ће поново пасти у заборави и бити као што је и било.“

Борачка организација је од Народне скупштине Републике Српске тражила да се на дневни ред стави и питање ратних злочина. Савчић наводи да је Информација БОРС-а у априлу 2015. године усвојена, и да је од тада мртво слово на папиру.

„Очекивали смо да ћемо ићи у измјене Кривичног закона Републике Српске и ФБиХ, и имали смо тврдње из Министарства правде. Али ништа се од тога није десило. Били смо преварени.“

Шта год да се у наредном периоду буде рјешавало битан је резултат, наводи Савчић.

„Резултат је да Срби буду равноправни са осталима у БиХ по свим питањима, па и када је ријеч о евентуално почињеним ратним злочинима. Ако се то не може обезбиједити, све остало је бесмислена прича“, јасан је предсједник Борачке организације.

На састанку са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком у вези с радом Суда и Тужилаштва БиХ биће и представник Борачке организације, али не и генерал Савчић због, како је навео у емисији „Пулс“ БН телевизије, других обавеза.



БН телевизија

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

самy

12.10.2017 19:50

СМИЈЕМ РУКУ У ВАТРУ СТАВИТИ ДА ЦЕ ОРИЦ ИЗАЦИ НА НЕКОЈ ЛИСТИ ЗА ИЗБОРЕ И ДА ЦЕ ПРОЦИ И ДА ЦЕ НЕКИ ОД НАСИХ СРБА УЦИ СА ЊИМ У ВЛАСТ НА НИВОУ БиХ А МОЗДА И РС, СВЕ ИСТО КО У СРБИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

12.10.2017 19:59

Па Тачија гањали оптуживали а сада срби са њим у влади.Тако че на сљедећим локалним изборима Насер бити кандидат за начелника општине.

Name

Доктор

12.10.2017 20:02

А што се то па чудиш , па Србија и Хардинај је јасна прича.Један викенд највећи кољач , ђжелат , а други викенд демократа са којим се прави власт, шта ли тек рећи за Доду и његове безбројне пријатеље из редова оних усташа који су нас протјерали и прогонили и убијали читав 20 вијек.Постоји само један лијек.Прислонити уза зид ко Тито и по кратком поступку.

Name

БПЦ ЦАПАЈЕБЦКО П.К.

12.10.2017 20:38

Нас проблем вјековима траје а то је издаја, због тога нас је све мање и мање и територије, док смо крв лили за РС нисмо ни сањали да це нас продавати како ко стигне, а нашем народу је новац битнији од вјере и часног крста, није битан Ориц висе колико смо ми покварени постали. Бошњаци нам узимају и економију и привреду, финансиски надмоцнији, а Додик прица глупости и завадза народ, док се ми нијеми измедзу себе други нас економски газе, српски народе додзи себи висе или це нас Лактасенко у нестанак одвести, за с смо се за ово борили??? Ој Вукота и Цавицу и Бореновицу Спасите нас и вјеру насу од Додик ВИ сте задња нада за овај народ

Name

ре-самy

14.10.2017 03:42

Апсолутно сте у праву, јер овдје је чиста комерцијализација власти, а с'ким ће бити по поотреби бити у коалицији, то вам ''тржишно питање опстанка на власти''. Нема ту прозивања сада Додика, сви су исти, иста формула, исти образац. Да се дограби власти, овцама-народу, шта и како буде. Шта су урадили са бораца, посебно погинулих. Све је подређено интересу појединца. БОРС је питање да ли овакав треба да постоји, односно ради чега постоји?? БОРС је НВО, нема никакве ингеренције, а то треба урадити све и регулисати Законом. донијети Закон о правима бораца и на основу тога донијети ријешење о накнадама и правима бораца.

Name

Трла Баба Лан

12.10.2017 19:51

Савцицу колика ти је плата?!Мислим колико пута већа од демобилисаног борца и која је улога вас краватаса осим харцења новца пореских обвезника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.10.2017 20:12

Сигурно 100x веца од покојног Цеде.

Name

Борац

12.10.2017 20:21

Ништа ни од Савчића,сви смо очекивали више,тужно и јадно све!

Name

Немој Тако

12.10.2017 20:48

,,Заслузио је,,.

Name

Па

12.10.2017 20:01

И врапци на грани су знали каква ће бити пресуда, само наши великодостојници нису знали. Ма знали су то они боље од мене само се сад праве " чуди". Нема ништа поквареније од политичара без обзира да ли је позиција или опозиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калимеро

12.10.2017 20:11

кме, кме. Неправда,неправда. Како изврсити трансормацију из генерала у бабу нарикацу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

12.10.2017 20:11

НОРМАЛНО ДА НИЈЕ ИЗНЕНАЂУЈУЋА.ЗА ПАРЕ ЋЕ ЉУДИ СВЕ ПРОДАТИ И КУПИТИ .СВЕ СЕ ВРТИ ОКО ПАРА.ЧОВЈЕК ДАО ПАРЕ СУД ГА ОСЛОБОДИО ШТА ТУ ИМА ЧУДНО ТАКО СУ И ПАПЦИ КУПЉЕНИ ПА СЕ ВЛАСТ ПОНОСИ ОНИ НИШТА НИСУ КРИВИ .А ШТО СЕ ПРАВЕ ПРИЧЕ ОКО ТОГА ТО ЈЕ ДРУГО СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.10.2017 21:01

А теоретски је могуће и да је човјек невин, обзиром да су га већ три суда ослободила?

Name

Зоки

12.10.2017 20:41

Нека ми неко од мојих сабораца казе,какве ми користи имамо од борацке организације и ста је она то уцинила та нас борце.Највецу корист од борацке организације имају они који су се у њој ухљебили и само овако тарлакају у вјетар као Савциц и сви остали прије њега.Ко њега уопсте слуса и он је понизни слуга ових на Власти.Ето среце да се овако боре па бар и са изјавама за достојан зивот бораца који су на рубу егзистенције,али не њима је добро имају редовна примања и сад се све дигло сто је Ориц ослободјен оптузнице као да је први Босњак који је ослободјен.Мозете га објесити нецете вратити мртве,а ни ми борци нецемо због тога боље зивјети,ухвстите се посла,а не кокодаците упразно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2017 08:36

Зашто постоје Борачке организације? Не због бораца него да би се неколико њих ухљебили под плаштом “чувања борачких права “ Засто постоји Скупштина РС? Да би се њих неколико ухљебили под плаштом очувања чувања србства на овим просторима. Све саме глупости од којег обичан човјек нема ама бас ништа. Да вас питам : Ко чува Србство у земљама западне европе ? И гдје се боље живи? Па наравно тамо гдје нема Србовања и гдје је човјек окренут раду а не Србовању.Тамо те не пита нико које си вјере . Него знаш, можеш и хоцес ли ? Рат је прошао и ако се ниси успио или хтио снаћи за 25 година него си хтио сисати до краја живота буџет и помало радуцкати е онда си се зајебао. Имаш руке и ноге ? Радно си способан?Ало бааа! Одјеби! Јеси ишао у рат сто си хтио или морао. Ако си сам хтио нема пензије. Сам пао сам се ударио. Ако су те натјерали е онда је друга прича. Није био твој избор. А сви ће те се овдје бусати да сте ишли добровољно

ОДГОВОРИТЕ