СП: Србија на корак од трећег шешира!

Србија навија за Нови Зеланд, Ирску и Грчку! Шта би у баражу за СП Орловима могло да омогући лакши жреб у Русији?

Фудбал 12.10.2017 | 22:00
СП: Србија на корак од трећег шешира!
После луде ноћи у Јужној и Северној Америци имамо 23 сигурна учесника Светског првенства у Русији. А то су: домаћин Русија, Бразил, Иран, Јапан, Мексико, Белгија, Јужна Кореја, Саудијска Арабија, Немачка, Енглеска, Шпанија, Нигерија, Костарика, Пољска, Египат, Исланд, СРБИЈА, Португалија, Француска, Уругвај, Аргентина, Колумбија и дебитант Панама.

Осталих девет учесника добићемо на следећи начин:

1. ЕВРОПСКИ БАРАЖ (4 МЕСТА)

Осам европских репрезентација игра у новембру бараж, а њих четири ће визирати пасоше за Русију.

2. ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНИ БАРАЖ (2 МЕСТА)

У Интерконтиненталном баражу састају се Перу (Јужна Америка) - Нови Зеланд (Океанија) и Аустралија (Азија) - Хондурас (КОНКАКАФ). Победници ових двомеча иду на Мундијал.

3. АФРИКА (ЈОШ 3 МЕСТА)

У Африци је решена ситуација у две групе, а траже се победници још три у последњем колу. У Групи А, Тунис има три бода више од Конга, и у последњем колу (11. новембар) довољан му је и бод куће против Либије да обезбеди место на СП. У Групи Ц, Мароко има бод више од Обале Слоноваче, и у последњем колу ће ове две репрезентације у директном дуелу у Абиџану одлучити ко иде у Русију. Слоновима треба победа, Мароку је довољан бод. На крају, у Групи Д, Сенегал пред последње коло има два бода више од Буркине Фасо и Зеленортских Острва (и меч мање). Али Јужна Африка има четири бода мање од лидера, и теоретски може до прве позиције. Сенегал и Јужна Африка одиграће 10. новембра заостали меч, а само четири дана касније и меч последњег кола. Сенегалу је практично довољан бод из ова два меча да би обезбедио пласман на СП јер има далеко бољу гол-разлику од осталих ривала. Јужна Африка са две победе иде на Мундијал.

Зашто је све ово битно за Србију?

Зато што су Орлови после шокантног испадања Американаца „први испод црте“ за улазак у трећи шешир пред жребање група за СП почетком децембра у Кремљу.

Ако погледате пројектовани састав шешира, јасно је да би место у трећем значајно утицало на јачину ривала у групи Орлова у Русији. Јер свакако је боље играти с, на пример, Панамом, Саудијском Арабијом, Аустралијом... него са Хрватском, Данском, Исландом...

Шта је битно знати? При жребању група за СП у Русији први пут се се гледати искључиво ФИФА ранг-листа (и то за октобар 2017), и неће бити „географких интервенција“ као раније. Жребање ће ипак бити полудириговано, и то с условом да у једној групи неће моћи да буде више од једне селекције с континента, уз изузетак Европе, из које ће у групи моћи да буду највише две селекције.

Шта треба да се догоди да би Србија „упала“ у трећи шешир?

Дакле, на објављеној графици видите пројектовани састав шешира у случају да се квалификације у Африци окончају према очекивањима, и да у баражу прођу сви фаворити. У том случају, Србија ће бити у четвртом шеширу.

Али идемо редом.

1. Носиоци у баражу у Европи су Швајцарска, Италија, Данска и Хрватска, а нису повлашћени Шведска, Северна Ирска, Грчка и Република Ирска. Шест од ових осам селекција има већи коефицијент од Србије, а испод нас су Грчка и Република Ирска. Дакле, навијаћемо да бар једна од ове две селекције прође у баражу, а ко ће с ким играти знаће се у уторак 17. октобра. Дакле, није нам довољно само испадање фаворита, већ је битно и од кога би испао. Ако Северна Ирска или Шведска избаце носиоца, то нам ништа не значи. Само пролазак Грчке и Републике Ирске нас шаље у трећи шешир.

2. Друга шанса лежи у Интерконтиненталном баражу. Меч Аустралија - Хондурас нас не занима превише јер су и једни и други слабији од нас, гледајући ФИФА ренкинг, и ко год од њих да прође, иде у четврти шешир. Другачија је ситуација са двобојем Нови Зеланд - Перу. Јужноамеричка селекција је, захваљујући сјајним резултатима у последње време, значајно напредовала на ФИФА листи, и ако прође, чека је место у - другом шеширу?! Али зато је Нови Зеланд чак на 113. месту и његов пролазак би Србији донео трећи шешир.

3. Као што смо већ навели, у Африци се чекају имена још три учесника Мундијала. Тунис је пројектован за трећи шешир, и потребно је да се догоди чудо, да изгуби од Либије код куће, и да евентуално прокоцка пласман. На то не можемо да рачунамо. Сенегал би такође био у трећем шеширу, а очекивати да не освоје ни бод у два меча с Јужном Африком - није реално. И на крају, ко год да прође - Обала Слоноваче или Мароко - то нас много не занима јер су и једни и други испод Србије на листи.

* Занимљиво је да је на септембарској листи Србија 32, а Сенегал 33, али за жреб ће се гледати октобарске, где ће Сенегал претећи Србију - они ће бити 32, а ми 34. Што значи да би онај пораз у Бечу могао да нас кошта трећег шешира...

Дакле, Африка не може да нам помогне, и остаје нам да навијамо за Нови Зеланд, Ирску и Грчку у новембру како би тим Славољуба Муслина евентуално добио лакшу групу у Русији.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар