Подобни пролазе, способни одлазе

Просветари у основним школама Српске захтијевају доношење новог Правилника о запошљавању, јер се садашња процедура своди само на усмени дио – интервју. Примјеном Закона о основном образовању у Републици Српској у мају ове године укинути су тестови знања који су носили четири бода, а остали су само усмени тестови који носе укупно шест бодова.

Република Српска 26.09.2017 | 21:53
Подобни пролазе, способни одлазе
Изостављање тестова знања и провођење само усменог дијела у процедури запошљавања у основним школама, изазвало је огромно незадовољство будућих учитеља и наставника. Сматрају да на овај начин мање долази до изражаја знање кандидата, а малверзације приликом одабира кандидата за заснивање радног односа постају веће.

Из Министарства просвјете и културе саопштавају да ће се ускоро иницирати доношење новог Правилника о пријему и кандидатури радника, којим ће бити прецизније дефинисано бодовање кандидата.

„Раније су узимани у обзир и резултати писменог дијела теста, али су урађене свеобухватне анализе које су показале да резултати овог вида тестирања нису довољно добри показатељи, те стога нису ни сврстани међу обавезне критеријуме с циљем да се смањи могућност евентуалних малверзација приликом запошљавања“, наводи се у саопштењу Министарства просвјете.

Ово објашњење је апсурдно, сматрају у Центрима цивилних иницијатива.

„То је као када би рекли да је приликом јавног конкурса било малверзација онда укидамо и јавне конкурсе и онда директори могу да постављају особе самовољно, па неће бити малверзација. Наше мишљење је да је то корак уназад“, сматра Славен Дивчић из Центара цивилних иницијатива БиХ.

С друге стране, предсједница Актива директора основних школа регије Бијељина Милица Перковић сматра да у укидању тестова знања нема ништа спорно. Приликом пријема у радни однос постоји комисија сачињена од стручних људи који припреме питања, а која се односе на методички дио, професионални дио или на неки начин то буде представљање кандидата и ту нема неких великих одступања.



“Осим тог дијела, кандидатима у збирну оцјену улази и вријеме проведено на бироу, просјечна оцјена. Ако се на конкурс пријави човјек који има просјек 9,28 нема шансе да буде одлучујући интервју. МИслим да се није десило, да људи који имају висок просјек, добију два бода на интервјуу. Просто је немогуће.”

Међутим, стварност је много суровија. Свједочи то недавни примјер Мирјане Кутлаче из Источног Сарајева, која је конкурисала за мјесто професора српског језика у Средњошколском центру “Источна Илиџа”, али, тврди, није била политички подобна да би добила посао. Иако, приликом запошљавања у средње школе постоје тестови знања, намјештања путем усменог дијела се увелико користе.

“Често грађани оправдано сумњају да се ту ради о политичкој подобности. Многе приче смо чули да је чак све до чистачице у цијелом јавном сектору потребна одговарајућа партијска књижица”, сматра Славен Дивчић.

Ријетки се у овој земљи апсурда одлуче да јавно проговоре, јер из страха одлучују да ћуте. За то вријеме подобни пролазе, а способни чекају или боље сутра или одлазе.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реалност

27.09.2017 05:38

Милице Перковиц не с.ри!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

27.09.2017 14:25

Милици то одговара јер узима паре за запослење,да није од плате купила мерцедеса.ј..о је Мицо Мициц који је поставио за директора

Name

семберац

28.09.2017 09:39

Наравно да је пресудна партијска припадност. Ако ниси члан Снсд-а или Днс-а, нећеш добити ни посао чистачице у школи.Има их колико хоћеш који се понашају бахато, осионо... знају све и раде све осим онога за шта примају плату. Полу голе учитељице и наставнице које долазе у школу, чему да уче нашу дјецу?

ОДГОВОРИТЕ