Назвао их волови и добио кривичну

Црногорски покрет је поднио кривичну пријаву против Риста Радовића, у монаштву Амфилохија, због, како наводе изазивања националне, расне и вјерске мржње.

Регион 26.09.2017 | 07:31
Назвао их волови и добио кривичну
У Црногорском покрету наводе да је митрополит Амфилохије, својим изјавама на литургијама у Црмници и Цетињском манастиру, 17, 19. и 21. септембра починио кривично дјело, јавља РТЦГ.

- Радовић је починио кривично дјело повреде угледа народа, мањинских народа и других мањинских заједница, из члана 199. Кривичног законика Црне Горе у вези с кривичним дјелом изазивања националне, расне и вјерске мржње из члана 370. КЗ ЦГ, јер је повезујући Црногорце са домаћим животињама (волови) које су синоним за малолумност и менталну заосталост, намјерно нарушио углед националног имена Црногорац, тако да помен црногорског имена поприма изругујући облик, компромитујући цијелу једну нацију у земљи и вани - саопштено је из ЦП.

Истовремено је, како наводе, Црногорце католичке и исламске вјероисповести и атеисте, као припаднике црногорскога народа, изложио увредама, зато што као муслимани и атеисти нису крштени нити миропомазани, односно као католици и православци нису крштени и миропомазани у Београдској патријаршији.

- Својом изјавом у вези с враћањем крста на подгоричкој Сат кули, увриједио је муслимане и турску државу, с намјером да посије сјеме раздора између подгоричких муслимана и православаца, и тако починио још једно кривично дјело изазивања националне, расне и вјерске мржње из члана 370. КЗ ЦГ - поручују из Црногорског покрета.

Наводе и да Амфилохије то не чини први пут, јер је раније против грађанина Риста Радовића већ једном покретан поступак због говора мржње и изазивања националне нетрпељивости.

- Невјешти и неубичајени покушај епархије СПЦ у Црној Гори да релативизује учињена дјела само додатно говори у прилог томе да су и сами свјесни очигледности и тежине дјела због којих је Црногорски покрет поднио пријаву - саопћено је из ЦП.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је раније да има доста Црногораца који мисле да су Црногорци само зато што су рођени у Црној Гори.

На крају литургије у Цетињском манастиру Амфилохије је недавно вјерницима рекао да је свето причешће суштина "наше вјере и нашега живота, и у времену и у вјечности".

- Има доста Црногораца који мисле да су Црногорци само зато што су рођени у Црној Гори. Какви су то Црногорци. И зато што имају славне претке. А славни преци – сви до једнога били крштени и миропомазани, као што је данас крштена и миропомазана наша Марија. Сви су долазили овдје да цјеливају кивот Светога Петра Цетињскога, да од њега узму благослов. А ови мисле да су Црногорци само зато што су се, као и волови, родили у Црној Гори. Нису то Црногорци - рекао је Амфилохије.

(Фактор)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Геније

26.09.2017 05:38

Свака му је на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@геније

26.09.2017 08:37

Свака му је на мјесту и дјечаци у крилу...

Name

Зоки

26.09.2017 06:02

Са таквим изјавама и омаловазавањима само се види ко води СПЦ и због цега су разори медју једним Народом.Вриједјање једног Народа и омаловазавање њихове вјере говори о каквој вјери он приповиједа и да није добро само како он мисли, сви имају слободна права да се зову како хоце и да постују вјеру и вјероисповијест коју хоце,а Бог је један за све,а исти тај свестеник који се тако бахато понаса није ни Бог ни његов слуга вец обицана стара луда дртина,који уноси мрзњу медју људе;јер у Исусовом уцењу нема мрзње него само покајања и опроста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сабахудине (Зоки)

26.09.2017 06:31

Када би се порез плаћао на памет, Зоране ти би профитирао, не би платио ништа.....!?

Name

Петар

26.09.2017 06:38

Нико одавно није ниста тацније прозборио. У свакој посткомунистицкој земљи русили су се стереотипи тог наказног система. По вама знаци треба само на овим просторима то прихватити и бранити. Поган звана Тито и згадија око њега посебно је разарала дух српског православног цовјека. Зато је ово сјајна вијест да су та дјеца изрода из ЦП тузила српског митрополита јер це се оголити сепаратистицка политика тзв. црногораца у националном смислу.

Name

Црногорац

26.09.2017 08:34

Е Зоки прави си во, нема ста.

Name

ЖИКА Ж

26.09.2017 06:12

ВЛАДИКА НИЈЕ ПОГРИЈЕШИО У СВОМ ОБРАЋАЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.09.2017 06:34

Имамо и ми вола за градонацелника бл и сви волово који гласају за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

26.09.2017 07:10

Ма све је у праву. Али што ми увриједи волове часни Владико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да ...

26.09.2017 08:10

Кад не мозес да прогуташ истину онда почни вријеђати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингуа мендум

26.09.2017 14:14

А ови мисле да су Црногорци само зато што су се, као и волови, родили у Црној Гори. Нису то Црногорци - рекао је Амфилохије. ____ Није их назвао воловима. Пошто нису разумјели, требају поново у основну школу, за ретардиране наравно, па ће им бити јасно шта је речено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.09.2017 14:38

Ко бре ово пусти на цесту па препада децу мици те га ...

Name

xxx

27.09.2017 16:26

Која је држава Црна Гора. јад и чемер. Нису ни ко једно кинеско село. Мило их уништио и одвојио да их што више покраде. Они уобразили да су неко и нешто. како истина боли? Сад треба тужити владику што је рекао истину.