Спортисти и музичари ПРОТИВ Трампа!

Велики сукоб у САД између Доналда Трампа и многих истакнутих спортиста. Музичари пружају подршку спортистима. Трамп: "Сви ви који нисте стајали док је интонирана химна треба да будете отпуштени!". Прочитајте СЈАЈНО писмо Стива Кера. . .

Остали спортови 27.09.2017 | 13:30
Спортисти и музичари ПРОТИВ Трампа!
Амерички председник Доналд Трамп је отворио нови "фронт", фронт који би могао скупо да га кошта.

Почело је све пре нешто више од годину дана када је квотербек Сан Франциска Колин Кеперник одбио да "поздрави" химну Сједињених Америчких Држава на утакмици са "Пекерсима" због проблема око "расних питања" у овој држави.

"Нема шансе да стојим и показује поштовање застави земље која овако угњетава црнце и све људе који нису беле боје коже. Ово је веће од америчког фудбала и било би себично од мене да скренем поглед у страну када на улицама имамо видимо мртва тела, а они одговорни не завршавају у затворима", рекао је тада Колин Кеперник.

Било је то у јеку расних сукоба, неколико случајева убистава црнаца, што је изазвало масовне протесте широм Америке.

Протеклог викенда, многи играчи НФЛ лиге (амерички фудбал) следили су пример Кеперника. Клечали су док је интонирама химна САД, што је изазвало гнев Доналда Трампа, који је поручио да "такве играче треба отпуштати и кажњавати".

Одговорили су му челници лиге који су дали подршку играчима, а Трамо им је узвратио да је то "недостатак поштовања земље, заставе и химне".

"Клечање нема везе са расним питањем. Реч је о поштовању земље, заставе и химне. Многи људи су гласно негодовали због играча који су клечали (што је био мали проценат од укупног броја). То су навијачи који захтевају поштовање за нашу заставу", написао је Трамп у понедељак на Твитеру.

За разлику од играча НФЛ-а, Трампове симпатије добили су власници аутомобилских тмова у НАСКАР-у, јер су они запретили возачима да ће их отпуштати ако изађу из аутомобила пред почетак трка и клече поред аутомобила.

Трампа је, занимљиво, критиковао и један од најбољих играча у историји америчког фудбала, квотербек Њу Инглант Патриотса Том Брејди.

Он је стао уз саиграча у сукобу са председником, наводећи да Трампове речи "изазивају поделе".

"Подржавам саиграче! Фудбал је нешто што спаја људе из свих делова земље. Сви смо различити, сви смо јединствени. То је оно што нас чини посебним", рекао је Брејди.

У међувремену, подршку спортистима већ су исказали многи музичари и певачи, попут Стивија Вондера, Џона Леџенда, Фарела Вилијамса...





Посебно је било запажено иступање тренера Голден Стејт Вориорса Стива Кера, који је  Трампу написао дугачко писмо:

"Видите, ја сам кошаркашки тренер, али постоје ствари у мом послу се поклапају са ониме што је функција председника. Ако желите да будете тренер у НБА лиги, морате да будете спремни на критику. Ако водим тим лоше и изгубимо, ја слушам критике. И то је у реду. Ми за то примамо новац и зато морамо да будемо спремни да чујемо критику и да се са њом суочимо. То је нешто што прати било коју јавну функцију која повлачи за собом одговорност. Људи ће на вас испаљивати метке, а би морате да будете спремни на те метке, да их примате. Можете да одговорите на неки дипломатски начин, на начин да сачувате достојанство и поштовање. Оно што не смете да урадите јесте да агресивно одговарате и да то тек тако изађе из вас. Шта би се догодило да ја тако сваког дана реагујем, извичем се, вређам? Изгубио бих све играче, осрамотио управу клуба, самог себе. Вероватно бих убрзо остао без посла. Једно од основних правила зрелог понашања одраслих особа је да схватите да се људи неће увек слагати са вама. И то је у реду.

Уместо тога, слушамо Трампове коментаре о спортистима, које назива КУЧКИНИМ СИНОВИМА јер су клечали током интонирања химне. То ме је баш погодило, сломило ме је. Треба да мислите на те људе који протестују. Они протестују због расних неједнакости и полицијског насиља. Против тога се и треба борити. На ненасилан начин и они се тако боре. Зар није о свему томе говорио велики Марзин Лутер Кинг? Многи војници ће вам рећи да су те његове речи баш оно због чега су и отишли да се боре. А стварно је болно и узнемирујуће слушати шефа наше земље како тражи да ти играчи добију отказ.

Запамтите, председник ради за нас, не обрнуто. Ми смо га изабрали. Он не ради само за своје сараднике и своју базу. Он ради за СВАКОГ грађанина. ног дана када уђете у Белу кућу, ви се обавезујете да радите шта је најбоље за ЦЕЛУ ЗЕМЉУ. Уз дужно поштовање, господине Трамп, поента је у овоме: Ви сте председник. Ви представљате све нас. Не делите нас".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар