Казне возачима за ометање радара

У средствима јавног информисања и на порталима ауто-мото клубова свакодневно преносе информације о мјестима на којима се врше радарске контроле на путевима у БиХ. Циљ је упозорити возаче да прилагоде своје брзину, а самим тим и стекну навику поштивања услова на цестама, ограничења брзине и законских прописа.

Босна и Херцеговина 18.09.2017 | 11:04
Казне возачима за ометање радара
Ипак, нису ријетки случајеви кршења ограничења брзине, а да би избјегли детектовање радара користе разне уређаје који ометају сигнал и не приказују стварну брзину вожње. Према Закону о измјенама и допунама Закона о основама сигурности саобраћаја на цестама у БиХ (ЗОБС БиХ) кориштење било каквих уређаја који ометају сигнал радарима је строго забрањен и кажњив.

Како је рекао замјеник командира у Јединици за саобраћај МУП-а КС Елведин Муратспахић, у члану 33. овог Закона стоји одредба у којој се наводи како се у возилу не смије налазити овај уређај јер је то кажњиво чак и ако се не употребљава.

"Возач који користи уређај за ометање радара биће кажњен новчаном казном од 100 до 300 КМ, може се изрећи мјера забране управљања возилом од једног до четири мјесеца те два казнена бода. Уколико је проузрокована саобраћајна несрећа, а возач је користио овај уређај, може се изрећи новчана казна од 300 до 1.000 КМ те забрана управљања возилом од једног до шест мјесеци.

Уколико се утврди присутност уређаја, а није кориштен, казне се крећу од 50 до 250 КМ, док су казне у случају проузроковане саобраћајне несреће од 100 до 300 КМ, један или два казнена бода и може се изрећи мјера забране управљања возилом", рекао је Муратспахић.

Правне особе или предузећа која производе ове уређаје могу бити кажњена новчаном казном од 500 до 5.000 КМ јер се у Закону наводи како је забрањено овакве уређаје ставити на тржиште и рекламирати. Уколико се продајом или рекламирањем ометача радара бави физичка особа, казна износи од 500 до 1.000 КМ.

"И према Закону о уређењу саобраћаја у КС прописана је казна за кориштење оваквих уређаја од 50 до 250 КМ", рекао је Муратспахић.

Истиче како возачи немају често овакве уређаје код себе јер се плаше казни које и нису баш тако мале. С друге стране, овакви уређаји се могу наћи путем интернета.

У опису се каже како су ови уређаји преносиви, раде и на пресретаче, те имају неограничен домет. У понуди су и ометачи за ласерске радаре који у потпуности неутралишу ласерске пиштоље и спречавају очитавање брзине возила. У огласу се истиче како је произведен у војној технологији, а цијена му је 990 КМ.

За разлику од "ометача", кориштење уређаја који јављају присутност радара није забрањено. Цијене оваквих уређаја су од 40 КМ навише, а на Гоогле Стореу постоји апликација Радар Бееп.

Извор: Клиx

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

пинђо

18.09.2017 09:14

Ја га имам а они нека га нађу ако могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

18.09.2017 09:32

Ајмо Мектицу!!Конференција за новинаре ванредна да се у Додиковом аутомобилу налази један овакав и да му га је поклонио један његов тајкун...

Name

Бл

18.09.2017 09:58

хахахахахаха браво гоци. па они се тиме и баве,мислис да знају несто друго

Name

Ста Је Са Вама

18.09.2017 13:42

свугде у европи дозвољена употреба ауто радара ?цак их и рекламирају о набавци "и нису против законито у употреби :то је све за добробит цовека , циними се да у српској нисмо делезни тих европских вреднота . не цудите се сто вас цео свет мрзи" а и мене са вама.

Name

Далеко већи проблем

18.09.2017 10:04

Далеко већи проблем у БиХ је могућност што се продаје опрема за прислушкивање као и продаја таквог софтвера.Наравно детективске агенције поједине користе такву опрему што је са друге стране незаконито

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Далеко Веци Проблем,

18.09.2017 15:30

дали ви разумете ста говорите,софтер оптема ви уопсте незнате како и на који нацин то делује,уколико се одлуците да прислускујете ,не притисци на тастер дугме ,одма долазе по тебе ,ста да ти казем :диктатура је увек напредовала ,само смо ми на месту остали

Name

црис

18.09.2017 13:56

Јефтиније продјес ако те казне због уредјаја него због брзе возње :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем Је,

18.09.2017 16:39

сто у р - ској скоро нити један апарат није атестиран углавном су неиеправни ,само одрзавање"одн теснирање нијемацји касаљ ( није јефттино)то јелову мутном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.09.2017 16:41

Циљ је напунити будзет свугдје у свијету писе радарска контрола и прописно обиљезено само код бас по збуњу се крију радари и испред кафана .фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муки

19.09.2017 04:53

стацемо кад навигација том том показује гдје год су радари ами дрзимо нави за показивања путева како моземо бити казњени свако покусава да спаси себе ево сами су нам рекли ста има од уредаја и како се користи хвала им нисам знао стосе тице брзине управу су због велке брзине оде многе главе например у моју улицу дацка гдје писе 40 идесе 140 ату рјетко видис полицајца иако буде свисмо комсије или син од неког великана мозе лако остат без посла а боле нек затвори оци ида не види