"Иза захтјева не стоји политика"

Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву и десет декана факултета овог Универзитета, који су тражили оставку ректора Радослава Грујића одбацили су сваки покушај политизације овог захтјева тврдећи да иза њега не стоје ниједна политичка партија или појединац из било које партије.

Република Српска 12.09.2017 | 22:25
"Иза захтјева не стоји политика"
У саопштењу за јавност истичу да се од изношења захтјева за Грујићеву смјену у петак, 8. септембра, до данас нису оглашавали како би сачували дигнитет Универзитета у Источном Сарајеву и заштитили га од медијског представљања, које наноси штету угледу ове институције.

Они су навели да су се на саопштење одлучили након јучерашње неопозиве оставке ректора Радослава Грујића, не желећи да јавност стекне погрешну слику о догађајима на Универзитету претходних дана.

У саопштењу се наводи да иза захтјева за Грујићеву оставку на функцију ректора не стоји група изманипулисаних декана Универзитета у Источном Сарајеву, како се то покушава представити у јавности, него већина декана Универзитета – 10 од укупно 17, два проректора, студент проректор и Студентски парламент.



“Иницијативу за разрјешење дужности досадашњег ректора, прије његове оставке, већ је било потписало и више од половине чланова Сената Универзитета у Источном Сарајеву, што говори о размјерама незадовољаства на Универзитету начином његовог руковођења и односом према већини декана и факултета”, истиче се у саопштењу.

Одбацујући, како кажу, инсинуације и спекулације да иза захтјева за оставком стоји било који појединац или било чији лични интереси или амбиције, они тврде да иза овог захтјева стоје искључиво интереси Универзитета у Источном Сарајеву, који су “већ одавно угрожени нестручним и несавјесним руковођењем Универзитетом досадашњег ректора и појединаца из његовог најближег окружења”.

У саопштењу се наводи да су неки од нагомиланих проблема на Универзитету – опструкција рада појединих факултета и развоја блокирањем пријема младог кадра, несавјесна и самовољна политика запошљавања администрације у ректорат Универзитета, гашење студијских програма…

“О овим и многим другим проблемима, о којима досадашњи ректор није био спреман ни да разговара, ми смо спремни разговарати са новим руководством Универзитета, када оно буде изабрано, и дати свој пуни допринос њиховом рјешавању, само и искључиво на добробит Универзитета у Источном Сарајеву и читаве Републике Српске”, наводи се у саопштењу.

Захтјев за Грујићеву смјену поднијели су декан Медицинског факултета Милан Кулић, Академије ликовних умјетности Марко Мусовић, Пољопривредног факултета Весна Милић, Економског факултета Пале Љубиша Владушић, Педагошког факултета Далибор Стевић, Факултета физичког васпитања и спорта Борислав Цицовић, Музичке академије Дражен Косорић, Богословског факултета Дарко Ђого, Филозофског факултета Драга Мастиловић.

Захтјев су потписали и декан Економског факултета у Брчком Срђан Лалић, као и предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Милан Милишић.

Неслагање са захтјевом за Грујићеву смјену изразили су декани седам факултета и три проректора Универзитета у Источном Сарајеву.

Грујић је јуче поднио неопозиву оставку. Он је рекао да не вјерује да је његова оставка резултат политичких притисака, већ да је плод амбиције појединаца “који немају граница у својим методама притисака и пријетњи”, а као примјер навео је да је прошле године у септембру аутомобил паркирао у једном хотелу, а спавао у другом.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аорист са УИС-а

13.09.2017 07:00

Ови пицопевци покушавају да сакрију да их је организовао Трбојевић и да су прекјуче славили на Палама. Можда ће неко насјести на њихову "честитост" али ови са универзитета неће сигурно. Питање администратору . зашто сте уклонили коментаре од јуче? Стидите се!

ОДГОВОРИТЕ