Представљамо новог Звездаша: Тејлор Рочести...

Отац ми је рекао - ако даш више поена од противника, победићеш! Редови посвећени новом плејмејкеру Црвене звезде Тејлору Рочестију.

Кошарка 09.09.2017 | 23:30
Представљамо новог Звездаша: Тејлор Рочести...
Звезда је довела првог плејмејкера, а то ће предстојеће сезоне бити Тејлор Рочести. Очекивано је било да ће црвено-бели тражити искусну опцију на овој позицији с обзиром да је остатак тима базиран на младости и таленту. Мора да буде неко на терену ко превалио много тога преко леђа, а да има квалитет. И, некако се Рочести са своје 32 године и много евролигашких сати иза себе баш уклапа у целу причу.

Звезда има сигурну опцију на кецу, па иако је малтене комплетирала екипу за наредну сезону можемо да кажемо да је Звезда са Рочестијем поставила темељ на коме треба да "гради" сезону.

Овај Американац са црногорским пасошем рођен је у Тексасу, тако да има борбен менталитет. Висок је 1,85, примарна позиција му је "кец", мада може да игра и на позицији двојке, такозваног бека шутера.

ПЕДИГРЕ И СТИЛ ИГРЕ

Прво, занимљиво је јако то што ће Звезда ове сезоне имати два леворука плејмејкера - Рочестија и Николу Радичевића. То даје многе предности у игри, посебно јер ће чувари против њих теже бранити шутеве и улазе под кош.

Рочести не спада у играче чија је основна предност атлетицизам. Рецимо да га "Бог кошарке" није наградио том врлином. Али, зато му је дао технику, умешност с лоптом и опасан шут. И са полудистанце, и за три поена. Тако надомешћује недостатак атлетицизма. А колико је добар шутер говори чињеница да је био освајач Евролигине награде Алфонсо Форд 2015. године, која се додељује најбољем стрелцу такмичења. Тада је играјући за Нижњи Новгород. Убацивао је у просеку 18,9 поена на 21 утакмици. И по индексу корисности је био у самом врху, само је Бобан Марјановић био бољи у том сегменту.

Краси га велико искуство играња у Евролиги. У каријери је играо за Гетинген, Галатасарај, АЛБУ, Ле Ман, Каху Лаборал, Монтепаски, Нижњи, Макаби Тел Авив. Прошле сезоне је играо за Локомотиву Кубањ Саше Обрадовића.

Нашим љубитељима кошарке је познат и по томе што је носио дрес репрезентације Црне Горе.

Дакле, ради се о добром, нападачки оријентисаном играчу. Прошле сезоне у Еврокупу је одиграо 14 утакмица за Локо и имао просек од 11,4 поена, 3,2 асистенције и 33 посто шута за три поена. Звезда може да рачуна да је добила играча са утакмицама у рукама, који зна да разигра саиграче, али и погоди, поготово када је сам. Омиљена позиција му је са 45 степена у односу на кош.

ЛЕВОРУК И ЛУКАВ

Ако можете да замислите лукавог леворуког играча - онда је то Рочести баш то. Има онај "цим" када креће у леву страну, која му је свакако много боља када је продор у питању. Сакрива лопту приликом двокорака, па извлачи шутеве из џепа и то је јако незгодно за чување. Неретко тако добије и фаул уз кош. Десна страна продора му је слабија, и то је рецимо једна од ствари које олакшавају његово брањење.

Наравно, “врти” добро у пику, тако да нека се спреме Матијас Лесор, Никола Јовановић и Милко Бјелица. Могло би ту да буде добрих комбинација, па и акробација које би распалиле Звездине навијаче, зашто да не?

С обзиром да је његов "бекап" Радичевић млађи кошаркаш пред којим је каријера, Рочести би могао да има велику улогу и учитеља у неком смислу, поред ког би Радичевић могао да учи и да стасава, па и покупи коју финту и фазон.

Одбрана му није занемарљива. Немојте се изненадити ако видите Рочестија како кидише у одбрани на противничког плејмејкера у раној фази преношења лопте. Зна да је ишчачка и онда оде сам ка кошу и лагано поентира. У кошарци какву ће форсирати Душан Алимпијевић, овај сегмент игре може да му буде од велике важности. Акценат ће бити на снажној одбрани, па ни Рочести неће бити изузет од те обавезе. Иако је годину дана старији од тренера.

ПОГЛЕД НА КОШАРКУ И СВЕТ

Како бисмо вам што више приближили новог плејмејкера Црвене звезде, поред анализе игре и видео-клипова, пронашли смо и неке од његових ранијих интервјуа. И одговоре на занимљива питања. Један нам је посебно привукао пажњу.

Који је најбољи савет који си добио од родитеља?

"Хм... Отац ми је увек говорио - "Ако постигнеш више поена од противника, победићеш!".

Наизглед банално. Само наизглед...

Филозофија кошарке у једној реченици.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар