ЕП: Памтимо „гажење“ у фудбалу, битке у базену...

А сад је опет ред на кошарку! Каква Мађарска нас чека? Адам Ханга и Давид Војвода главне узданице, а пласман у осмину финала већ је историјски успех.

Кошарка 08.09.2017 | 22:45
ЕП: Памтимо „гажење“ у фудбалу, битке у базену...
Кошаркаши Србије у осмини финала Евробаскета играће против Мађарске која је заузела четврто место у групи са којом се укрштају Орлови. Утисак је свакако, да је екипа Александра Ђорђевића добила најлакшег ривала у овој фази такмичења, али то никако не значи да смеју да потцене селекцију наших северних комшија.

А управо су они потврда оне толико већ излизане, али тачне фразе: “Данас сви играју кошарку“. Дакле шта чека српске кошаркаше у осмини финала?

Селекцију Мађарске са клупе предводи црногорски стручњак Стојан Ивковић, а његова екипа је пласманом у нокаут фазу заиста направила историјски успех.

Већ и врапци на грани знају ко су ударне игле селекције Мађарске.  Главни узданица је Адам Ханга, нови ас Барселоне, који је био апсолутно доминантна фигура и у ових пет утакмица Мађара у првој фази шампионата. Њему уз раме је сада већ легендарни играч тамошњег најбољег клуба, Солнока Давид Војвода.

Мађари су у првој фази такмичења на ЕП остварили учинак од две победе и три пораза и то је било довољно за освајање четвртог места у Ц групи чији мечеви су играни у Клужу где је ова репрезентација због близине границе имала озбиљну подршку навијача. Тако, ипак, неће бити у нокаут фази, пошто је Истанбул „мало“ даље.

Већ у првом колу против Хрватске, мађарска екипа је намучила фаворита, али није могла ништа више од часног пораза (58:67). Оно што је у другом колу било против Црне Горе, може се назвати свачим, само не часним. Јер пораз од 72:48 то свакако није.

Ипак, одмах након тога уследио је велики и изненађујући тријумф који је у ствари Мађарима и отворио врата осмине финала. Пала је Чешка, а резултат је био 85:73. У четвртом колу Мађари су савладали и Румунију са 80:71 и тако теоретски осигурали пласман у нокаут фазу на шампионату. Пораз у последњем колу групне фазе од првог фаворита Шпаније, свакако је био већ унапред укалкулисан.

Гледано кроз призму статистике, ствари стоје овако. Први стрелац екипе у досадашњем току шампионата је Адам Ханга са 17,3 поена у просеку по утакмици, а исти играч је и први асистент Мађара - има 4,3 успешна додавања. Давид Војвода је само за нијансу мање ефикасан од Ханге, просечно бележи 17 поена.  Када су у питању скокови, ту је најбољи Акош Келер са просеком од 4,4 по мечу.

Иначе, кошаркашке репрезентација Србије и Мађарске већ су се састајале и то, из ове перспективе делује помало бизарно, у квалификацијама за првенство Европе 2009. године. Крајем августа 2008. српски кошаркаши су у Београдској арени славили са 94:60, док је у септембру у Сомбатељу било 89:61.

Не би имали ништа против да се и овај пут поново неки сличан резултат. А и сећања на неке друге спортове попут ватерпола и фудбала увек пробуде еуфорију код наших навијача. Утакмица између Србије и Мађарске игра се у недељу од 14.30 у хали Синан Ердем која се налази у европском делу Истанбула.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар