Трамп „мјерка“ злато Авганистана

Председник САД Доналд Трамп "мерка" минерална и рудна богатства Авганистана, пише агенција Ројтерс.

Србија 21.08.2017 | 09:36
Трамп „мјерка“ злато Авганистана
Трошкови 16-годишњег рата и обнове Авганистана, Вашингтон већ кошта 117 милијарди долара.

Инвеститори, међутим, поручују да би то могли да буду само "пусти снови".

Откако је пре десет година једна америчка геолошка студија идентификовала и проценила вредност рудних резерви у Авганистану на чак 1.000 милијарди долара, авганистански и страни званичници су те резерве означили као кључне по економску независност Авганистана.

Осим резерви злата, сребра и платине, Авганистан има и значајне количине руде гвозђа, уранијума, цинка, тантала, боксита, угља, природног гаса и велике резерве бакра.

Према неким извештајима, Авганистан чак има потенцијал да постане "литијумска Саудијска Арабија", захваљујући резервама ове сировине која се користи у телефонима и акумулаторима електричних аутомобила.

Међутим, недостатак основне логистике - асфалтираних путева и железничких пруга потребних за извоз конценатрата бакра или руде гвожђа, затим укорењена корупција и хаотична бирократија, угрозили су напоре за изградњу легитимног рударског сектора у тој земљи, оцењује британска агенција.

"Постоји нулта рударска активност и веома мало експлоатације, ако уопште постоји икаква", каже директор консултанске компаније Ханам & Партнерс, Лај Фогелман.

Амерички званичницици су у изјави Ројтерсу рекли да је Трамп, на састанку у Белој кући са саветницима у јулу, рекао да би САД требало да траже свој удео у минералном богатству Авганистана, у замену за америчку помоћ авганистанској влади.

Амерички министар одбране Џим Матис је изјавио да је Трамп донео одлуку о стратегији САД за Авганистан, али није изнео никакве додатне детаље.

Пре неколико месеци, Трамп је Матису дао овлашћење да одреди потребан број америчких војника у Авганистану, али је Матис рекао да још није послао значајне додатне снаге, већ да ће сачекати да Трамп одреди стратешки правац.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

правда

21.08.2017 08:31

Коме ви помогнете ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факат

21.08.2017 08:37

Не мјерка вец га вага увелико годинама. Рудници у Афгханистану раде, углавном Кинези ваде руде, какав је дио тала Американцима то сам они знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Факат

21.08.2017 19:14

Имам халфа сто им цува опијумска поља у Афганистану, са неким црнцима! 9 миља долара плата! Има и пар насих кухарица сто су са њим у "јединици"!