Tramp „mjerka“ zlato Avganistana

Predsednik SAD Donald Tramp "merka" mineralna i rudna bogatstva Avganistana, piše agencija Rojters.

Srbija 21.08.2017 | 09:36
Tramp „mjerka“ zlato Avganistana
Troškovi 16-godišnjeg rata i obnove Avganistana, Vašington već košta 117 milijardi dolara.

Investitori, međutim, poručuju da bi to mogli da budu samo "pusti snovi".

Otkako je pre deset godina jedna američka geološka studija identifikovala i procenila vrednost rudnih rezervi u Avganistanu na čak 1.000 milijardi dolara, avganistanski i strani zvaničnici su te rezerve označili kao ključne po ekonomsku nezavisnost Avganistana.

Osim rezervi zlata, srebra i platine, Avganistan ima i značajne količine rude gvozđa, uranijuma, cinka, tantala, boksita, uglja, prirodnog gasa i velike rezerve bakra.

Prema nekim izveštajima, Avganistan čak ima potencijal da postane "litijumska Saudijska Arabija", zahvaljujući rezervama ove sirovine koja se koristi u telefonima i akumulatorima električnih automobila.

Međutim, nedostatak osnovne logistike - asfaltiranih puteva i železničkih pruga potrebnih za izvoz koncenatrata bakra ili rude gvožđa, zatim ukorenjena korupcija i haotična birokratija, ugrozili su napore za izgradnju legitimnog rudarskog sektora u toj zemlji, ocenjuje britanska agencija.

"Postoji nulta rudarska aktivnost i veoma malo eksploatacije, ako uopšte postoji ikakva", kaže direktor konsultanske kompanije Hanam & Partners, Laj Fogelman.

Američki zvaničnicici su u izjavi Rojtersu rekli da je Tramp, na sastanku u Beloj kući sa savetnicima u julu, rekao da bi SAD trebalo da traže svoj udeo u mineralnom bogatstvu Avganistana, u zamenu za američku pomoć avganistanskoj vladi.

Američki ministar odbrane DŽim Matis je izjavio da je Tramp doneo odluku o strategiji SAD za Avganistan, ali nije izneo nikakve dodatne detalje.

Pre nekoliko meseci, Tramp je Matisu dao ovlašćenje da odredi potreban broj američkih vojnika u Avganistanu, ali je Matis rekao da još nije poslao značajne dodatne snage, već da će sačekati da Tramp odredi strateški pravac.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pravda

21.08.2017 08:31

Kome vi pomognete ......

ODGOVORITE
Name

Fakat

21.08.2017 08:37

Ne mjerka vec ga vaga uveliko godinama. Rudnici u Afghanistanu rade, uglavnom Kinezi vade rude, kakav je dio tala Amerikancima to sam oni znaju.

ODGOVORITE
Name

@Fakat

21.08.2017 19:14

Imam halfa sto im cuva opijumska polja u Afganistanu, sa nekim crncima! 9 milja dolara plata! Ima i par nasih kuharica sto su sa njim u "jedinici"!