Телефонски позив којим је Рафа Надал помогао Реалу!

Како је договаран 3,5 милиона вредан трансфер између председника Реала, највећег шпанског тенисера свих времена и живе легенде Барселоне.

Фудбал 21.08.2017 | 09:00
Телефонски позив којим је Рафа Надал помогао Реалу!
Мало који фудбалер Реал Мадрида од 2009. до данас успевао је да у континуитету, неколико дана, буде испред Кристијана Роналда по пажњи коју је добијао у медијима.

Иако период за нама никако није прошао без најбољег фудбалера света, делује да се ипак више (с правом) писало о момку за којег је Реал платио 91,5 милиона евра мање од Роналда.

Реч је о Марку Асенсију, незванично највећем таленту шпанског фудбала, који је до данас успео да одржи невероватан просек у једнако невероватној статистичкој категорији - постизања голова на дебију у сваком наредном такмичењу.

Левоноги дриблер са Мајорке нашалио се два пута у два сусрета са одбраном Барселоне у Суперкупу, што је био повод за нови талас текстова о њему, а нису изостали ни они према којима би он наводно требало да оде из Реала, ма како то смешно и глупо звучало.

Оно што није имао пре два лета, просто због чињенице да је доведен из неке тамо Мајорке за тричавих 3,5 милиона евра, има сада - на старту друге сезоне у тиму Зинедина Зидана, иначе најјачем тиму на свету који тренутно постоји.

Реч је о статусу звезде.

"Не, хвала... Већ играм за најбољи клуб на свету и док сам жив бићу захвалан Реалу што је изабрао баш мене и пружио ми шансу", одговорио је Асенсио када су га питали за трачеве о томе да ће (и он) прежи у Пари Сен Жермен, мада се помињао и Арсенал.

Прича о њему почиње пре 21 године, 21. јануара 1996. године, када се у највећем граду на Мајорки, Палми, родио млађи син у породици Асенсио коју су чинили отац Гилберто, Шпанац, мајка Марија Вилемсен, Холанђанка, и брат Игор, који ће касније постати штопер нижеразредне Калвије.

Управо је из Калвије, тада десетогодишњи Марко прешао у омладинску школу Мајорке, за чији је "Б" тим заиграо 2013, а први тим већ наредне сезоне пре чијег завршетка је, на изненађење многих, постао фудбалер Реал Мадрида.

Мимо праксе, председник Реала Флорентино Перез договорио се са Мајорком око трансфера талентованог тинејџера отприлике у децембру 2014. године после чега је сачекано лето да би 3,5 милиона евра вредан трансфер био и формализован.

Асенсио је прослеђен на једногодишњу позајмицу у Еспањол, да игра "пред носом Барселони", која је и сама 2013. због превише тврдог става пропустила прилику да доведе Асенсија у своје редове а радило се о суми од 4,5 милиона евра колико је тражио један од стричева највећег спортисте Мајорке, Рафаела Надала.

Управо је Мигел, својевремено штопер Барселоне из краја 80-их и с почетка 90-их, једна од фигура у причи која је ових дана обишла света.

"Позвао сам Рафу Надала и замолио га да разговара са својим стрицем, Мигелом, који је у то време био спортски директор Мајорке. Рекао сам Надалу да желимо да доведемо Марка и да то пренесе стрицу. Јавио ми се после неког времена, испричао шта је било и после тога смо за час посла завршили тај трансфер", говорио је председник Реала, Перез, уживо у програму Радија "Онда Церо", присећајући се менаџерске улоге најтрофејнијег шпанског тенисера свих времена.

Рафа је иначе осведочени навијач Реала, иако му је стриц легенда Барселоне, а Балеарска острва део Каталоније.

Мало када, иако се често појављује на "Сантијаго Бернабеу" стадиону и тиме доприноси имиџу мадридског гиганта, Рафа је имао прилике да конкретно помогне клубу за који навија од малена, а онда се испоставило да је посредовао у потенцијално једном од најбољих трансфера у историји фудбала.

Асенсио сада има излазну клаузулу од пола милијарде евра, три године након што је купљен за 3,5 милиона.

У међувремену, Марко је постао првак Европе и Шпаније, постигао гол у финалу Лиге шампиона, дао два гола у "Ел Класику", поред Барселонине и Јувентусове тресао мреже и Атлетика и Бајерна, доминирао у свим узрастима шпанске репрезентације и дебитовао у сениорској, итд, итд.

За Мајорку дао је седам голова уз девет асистенција на 56 мечева, играјући за Еспањол у сезони 2015/16 постигао је четири гола уз 15 асистенција на 37 мечева, а прошле и на почетку ове сезоне у Зидановом систему исказао се са 12 голова и четири асистенције на 41 утакмици.

Од старта сезоне 2017/18 има просек од гола на сваких 113 минута на терену. Али, каквих!

Породична трагедија

Марко је рано доживео породичну трагедију. Његова мајка Марија преминула је од рака када је имао 15 година. Он има и холандско држављанство због које су пасионирани љубитељи фудбала у Холандији, они који су помно пратили такмичења млађих категорија, својевремено писали писма тамошњем фудбалском савезу да приволе Асенсија да игра у наранџастом.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар